Benim gördüğüm kadarıyla müteahhitin TT ile görüşüp bina girişi-kaldırım düzenlenirken binanın telefon kutusuna kadar kablo çektirmesi gerekiyor. Oradan dairelere giden kablolara bağlantı yapılıyor, internet için başvuru yaptığında.
TT bakır telefon kablosu ile verdiği hizmette bina girişine kadar olan altyapıdan sorumlu. Eğer binada telefon altyapısı yoksa bina sakinleri bundan sorumlu.
Fiber altyapıda dairelere kadar onlar kablolama yapıyor.
Muhitte hiç TT kablolama kanalı yoksa bunun planlamasının yapılması vs gerekiyor. Bu da bayağı uzun sürüyor. Aylarca, hatta bir kaç yıl bekleyene şahit oldum.
Ben fiber altyapı başvurusu için apartmanda imza toplayıp muhitin altyapı planlaması yapan TT müdürlüğüne gidip durumu anlatıp dilekçemi işlettirmiştim. Üzerine durumu anlatan bir şikayette BTK üzerinden yazdım. Hazır kanallar olmasına ve altyapının 30-40 metre uzaktan geçiyor olmasına rağmen 3-4 ay sürdü.
Havai hat ile hizmet veren internet sağlayıcı varsa geçici olarak kullanılabilir. Binaya bir alıcı yerleştirip kendi verici antenleri ile hizmet veriyorlar.