Türk Telekom boş port yok diyor

pwexxxx

Decapat
Daha fazla  
Herkese iyi günler, Malatya şehir merkezinde yaşıyorum. Deprem ilk olduğu zamanlar ev internetini kapatmıştık o gün bu gündür bir daha o interneti açtıramadık. Binada altyapı kesinlikle var sadece boş port yok. Boş port olmaması sorunu bizim bu binanın ankastre kutusundan kaynaklı olabilir mi çünkü eğer bölgesel bir port sorunu olsaydı bizim civardaki diğer binalarda da bu sorun yaşanırdı? Hemen 10 metre yandaki binada bile yeni başvuru yapılabiliyor. Ayrıca yaklaşık 2 yıl önce tesadüfen başka bir komşunun arızası için gelen teknik ekibi bizim binanın ankastre kutusunu incelerken gördüm oradaki arkadaş da burada boş yer yok dedi. Ancak bizim binanın ankastre kutusunda kesinlikle boş yer olmalı çünkü interneti en son biz kapatmıştık ve biz kapattıktan beri orası dolmuş olamayacağına eminim. Binadaki insanları tanıyorum. Binada ayrıca 1 daire boş ve yaşlı amcalar falan da kalıyor yani en az 4 yerlik boş port olmalı. İnternette biraz araştırdığımda önceden kullanıp da iptal eden kullanıcıların portlarının bazen takılı kalabileceğini öğrendim. Şimdi bu sorun için ne yapmalıyım? Dilekçeyle falan uğraşmak istemiyorum Türk Telekom'un hiç takmayacağını düşünüyorum.

Bakın, konuyu bir kez daha açıklamaya çalışayım.

1) eğer bakır altyapıda iseniz (VDSL), binanızda port hatta kutu yoktur (sadece ankastre denilen bir dizi bağlantı grubu yani reglet vardır...). Portlar (=DSLAM kartları) cadde sokaklarda görülen, çoğunlukla bir adam boyu ve 2 kapısı olan saha dolapları içindedir. Bunların çalışabilmesi için de (VDSL aktif bir sistem olduğundan) o saha dolabına aynı zamanda şehir şebekesinden elektrik bağlanması gerekir. Dikkat edilirse bu saha dolabının içinde bir elektrik sayacının olduğu görülecektir ve çoğunlukla içerisinden bir fan sesi de gelir.

VDSL'deki bağlantı birebirdir. Yani saha dolabının içindeki bir VDSL portuna sadece bir abone bağlanabilir.

Belli bir bölgeye hizmet veren saha dolabında boş port kalmadıysa, o dolaptan yeni bir aboneye port tahsis edilemez. Ancak o dolapta portu olan bir abone taşınırsa ya da aboneliğini sonlandırırsa sıraya koydukları ilk kişiye yenii abonelik verilir. Şu veya bu nedenle VDSL internetinizi kapatırsanız, aboneliğinizi de sonlandırmış olursunuz ve geçmişe yönelik bir hakkınız kalmaz.

Şöyle de anlatayım: Cadde/sokaktaki saha dolabında sadece sizin binanıza ait bir port grubu yoktur. Sizin ve komşularınızın port grupları vardır. Diyelim sizin binanız 10 daireli, komşu binanız 8 daireli, karşınızdaki bina da 9 dairelidir. Her 3 bina da aynı saha dolabından bakır altyapı olarak VDSL hizmeti almaktadır. Bu 3 binaya 10-8 ve 9 hatlı bakır kablo çekilir. Saha dolabında da (normalde) bu 3 binaya yetecek 10+8+9 = 27 port vardır ve de o saha dolabında toplamda 40 port bulunmaktadır. Port ilavesi de teknik olarak mümkün değildir... Şimdi varsayalım canibinize 16 daireli 4. bir bina yapıldı. Telekom oraya 16 hatlı kablo çeker ama oradaki 16 daireye değil sadece 13 daireye abonelik verebilir; zira saha dolabında sadece 13 boş port kalmıştır. Ama ne olur? 27 portu kullanan ilk 3 binadan bir daire taşınır ya da bir nedenle aboneliğini iptal eder. O zaman o kişiden boşalan port yeni binadaki 14. daireye (eğer sıradaysa) tahsis edilecektir. (not: Taşınan kişi aboneliğini iptal etmeden nakil istemiş olabilir; taşındığı yeni yerde boş port varsa bu nakil yapılır ama boş port yoksa o da yeni yerde "beklemeye alınır".)

İşin daha da kötü yanı, t. Telekom artık VDSL yatırımı yapmaktan mümkün olabildiğince kaçınmaktadır; mümkün olduğu kadar şebekeyi bakırdan fibere çevirmek politikasındadır.

2) eğer bölgenizde fibernet (fiber optik altyapı) tesis edilmişse (ya da ediliyorsa) bu esasta pasif (dışarıdan enerji almayan) bir sistemdir ve genelde bölgede bir port sıkıntısı da olmayacaktır. Ancak fiber şebekenin binalara dağıtılması, ana hat fiber kablodan binalara tek tek fiber optik kablo çekimi ve bina içinde fiber kablo dağıtımı zaman alan işlerdir. Bölgenizde bir şekilde yer altına turuncu renkli f/o kablo çekildiğini görürseniz bu ileriye yönelik iyi bir işarettir ama sizin FTTH (=eve kadar fiber) abonesi olmanız da bir sürece tabidir. Keza bölgede deprem vb. nedenlerle yıkılmış yapıların yerine yenileri de yapılmıyorsa, Telekom o boş arsaları f/o şebeke çekerken pas geçecektir.

not-1: Saha dolabının fotoğrafını yollarsanız bir fikir olabilir ama biz buradan o saha dolabında tam olarak kaç port olduğunu kesinlikle söyleyemeyiz. Ayrıca zaten o saha dolabının kaç binaya ve olası aboneye hizmet verdiğini de bilemeyiz. T. Telekom'un aynı saha dolabı için değişik konfigürasyonları olmakta.
not-2: Mahalleye hizmet veren saha dolabında port yoksa başka binalara da abonelik verilemez ama ilerisi için başvuru alınmasında da bir engel yoktur.

önemli: yukarıda örnek olsun diye bazı sayılarla anlatım yaptım. Tabidir ki pratikte durum tam böyle değildir. Her saha dolabında bir miktar yedek portlar vardır. Bunlar olası ve yerinde giderilemeyecek bir arızaya karşı var olan aboneyi mağdur etmemek adına boşta ve yedekte tutulur. Arızalı ve tamiri mümkün olmayan port boşaltılır ve aboneye o yedeklerden yeni bir port tahsis edilir. Ama maalesef torpilli yeni bir aboneye de o yedek portlardan abonelik verilmesi söz konusu olmaktadır! 😵‍💫 😵‍💫

dikkat: denmiş ki "ya ben şimdi bizim binayı TurkNet altyapı sorgulama sitesinden sorguladığımda altyapı yok diyor. Port olmadığı için. Ancak civardaki her yeri tek tek sorguladım hepsinde altyapı uygun. Bu yer sorunu bizim binanın dolabında yaşanıyor olamaz mı? 2 sene önce adam da gelip bu binadaki dolapta yer yok demişti zaten."

binanızdaki boş portu olmayan şu "kutunun" bir fotoğrafını yollar mısınız ltf?

Belki de başka bir şey konuşmak durumunda kalacağız, o nedenle ısrarla fotoğraf istiyorum...

Fotoğrafı yarın sabah atacağım.

Peki şimdi ne yapmalıyım gerçekten delirmek üzereyim bu Türk Telekom yüzünden.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı