Türk Telekom cayma bedeli engeli

Hüsnü Ayaz

Kilopat
İnternetsiz Ev Kalmasın Kampanyasında 01.10.2018 tarihinde Türk Telekom evde İnternet bağlattık. 4 Mbps' ye kadar 20 GB adil kulanım kotalı adil kulanım kotası sonrası hız 1 Mbps olan 24 ay taahhütlü paketi Türk Telekom satış temsilcisi ile telefon üzerinden satın alım ve sözleşme gerçekleştirdik. İnternet Hızımı yükseltmek istediğimde en uygun fiyatlı 8 Mbps' ye kadar adil kulanım kotasız İnternet 91 liradan TL den bir paket sunuyorlar. Hem 2019 dan sonra adil kulanım kotamın kalkmamasından ve 8 Mbps ye kadar adil kulanım kotasız paketlerin fiyatının yüksek olması nedeniyle TurkNete geçmek istiyorum fakat 560 TL cayma bedeli çıkarıyorlar karşıma. 4-5 aydır İnternet Hizmeti alıyorum. Bu bedel kanunen doğru mu? Öğrenciyim ve bu bedeli ödeme durumum yok. Nasıl bir yol izlemeliyim?

Uzun süreli aboneliklerde tüketici birinci ya da 13’üncü ayda aboneliğini bitirmek isterse herhangi bir ceza ödemek zorunda değil. Gelen cezanın iptali için tüketici hakem heyetine başvurabilir.

24 ay taahhüt ile abone oldun ve 5 ay sonra iptal ettirmek istedin.
Sen sadece kullandığın ay kadar yani 5 ayın farkını ödersin.
Çünkü bende alırken böyle almıştım ve özellikle sormuştum bunu.

Örneğin 80 liralık bir paketi taahhüt ile 50 liraya aldın arada 30 lira indirim olmuş oldu.
5x30=150 TL yapar (Örnek). Aldığın paket kaç lira, ve normal taahhütsüz kaç lira önemli olan bu.
Ama yine de 560 lira çok geldi bana, bu kadar olamaz.
Sözleşmeni yine de oku sen.

Taahhütün olayı artık şu oldu. Paketin ödediğiniz fiyatı 70 lira ama 200 liradan indirim uygulanmış hali gibi gösteriyorlar. Aradaki 130 lirayı indirim yapıyormuş gibi gösterdikleri için sözleşmede illegal bir durum kalmıyor. Bana bağlı kalacaksın mantığıyla çalışıyorlar.

Ufak bir araştırma sonucunda sözleşmeyi telefon üzerinden yaptığınız için ve herhangi bir imza atma durumu olmadığı için bedelin hepsini ödemek zorunda değilsin diye bir arkadaş yazmış. Ne kadarı doğru bilmiyorum. Şu anda benim taahhüt bittiği için direk yenilemeden TurkNet'e geçiş yapacağım. Şu anda 5 mbps için 90 küsür lira ödüyorum. TurkNet ise 16 mbps 64 liraya verebileceğini söylüyor. AKN yok taahhüt yok. Gerçekten bu durumda Türk Telekomun dolandırıcılıktan başka bir şey yapmıyor. İnsanları resmen tuzağa çekiyorlar. Ayrıca TurkNet twitch yayıncıları ile sponsorlu çalışıyor. Sponsorluk sözleşmesi içinde 120 lira ya kadar cayma bedelini karşılıyor. Benle iletişime geçersen link üzerinden veya promosyon kodu üzerinden başvuru yapmanda yardımcı olurum.

Benden size tavsiye. Eğer geçiş yapacaksanız NetSpeed'e geçin. TurkNet kullandım yaklaşık 1 buçuk yıl. Müşteri hizmetleri yok. Varsa yoksa robot. Arıza kaydı açıyorsunuz herhangi bir arıza tespit edilmemiştir diye kapatıyorlar dosyanızı. 60 liraydı yaklaşık 2 sene önce. Kafalarına göre 65 yaptılar. Aradım sordum daha iyi hizmet verebilmek için diyor bir de.

Ayrıca CGNAT yani havuz IP sistemini araştırın. TurkNet o konuda biraz sorunlu bir firma. Akşam saatlerinde instagram videosu bile izleyemiyordum.

Şu an 16 mbit sınırsız internet 56 lira + şahsıma ait statik IP adresi 10 lira toplamda 66 liraya akşam saatlerinde kasmayan takılmayan internetin keyfini çıkarıyorum.

Sözleşmede 47 lira indirimli kullanıyormuşum. 47x5=235 TL yapıyor. 72 TL modem ücreti ve 260 TL bağlantı ücreti çıkarıyorlar. Bağlantı ücretini ödemem gerekiyor mu?

Bağlantı ve modem ücretlerini taksitle faturana bölmüşlerdir, cayma durumunda kalan taksitleri de alırlar evet.

Statik IP ile ne gibi bir avantaj ya da dezavantaj sağlıyorsunuz ?
Konu sahibinin sorusuna gelecek olursak bende şöyle biliyorum ki 2 ay önce bunu yaşadım;
TTNET 24Mbps limitsiz fiber internet kullanıyorum. Millenicom firmasına geçmek istedim cayma bedelini ödeyeceğimi söyledim. aşağı yukarı 5-6 gibi bir süre kalmıştı taahhüt bitmesine ve bu süre zarfında 5-6 kısım için normal indirimsiz tutardan hesaplama yapıyor ve buna göre sana cayma bedeli çıkarıyor. Yani örnekle; indirimsiz tutar 100 TL ise 100*5=500 TL gibi bir cayma bedeli istiyor. Bunu da şundan dolayı istiyor. Sen firmaya 1 yıllık için söz veriyorsun sana paranı ödeyeceğim diye ama eğer iptal etmek istersen benim paramı verir öyle çıkarsın diyor.

Statik IP ile ne gibi bir avantaj ya da dezavantaj sağlıyorsunuz ?

Şimdi Türkiye'de IPv4 kullanıldığı için ve hala Telekom tarafından yatırım yapılmadığı için IPV6 tabanlı IP adresleri alamıyoruz. IPv4'te IP adresleri artık sınırlı sayıda. Milyarlarca cihaz var internete bağlanan. Bunu da IPv6 yatırımları yapmak yerine donanım geliştirip tek bir IP adresini yüzlerce modeme verebilen bir sisteme getirmişler. Aynı şöyle düşünün, TTNET>KUTU>SİZİN MODEM. Burada sanki evde modemden 4-5 farklı bilgisayara internet verebiliyorsunuz ya hani. Aynısını firmalar da yapıyor. Tek bir IP adresiyle birden fazla cihaza internet veriyor. Hal böyle olunca evde birileri indirme yaparsa veya film dizi izlerse oyun oynarsa sizin internetiniz de etkilenir değil mi? Aynısı akşam 5-9 arası havuz IP verilen kullanıcılarda oluyor.

Örnek vermek gerekirse CS:GO için konuşayım. Yoğun saatlerde max 100ms ping görüyorum. Gece 70ms ping. Ama havuz IP varken yoğun saatler 130-140 hatta bazen 160-170 olurken geceleri 100-110 arasında oynatıyor resmi sunucularda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…