Çözüldü Sözel Türkçe "fiilde çatı" soruları nasıl çözülür?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

elifzey

Picopat
"Umut insanoğlunun hayal kapısıdır." cümlesini ve "çalışmaktır başarının asıl sırrı." cümlelerini fiilde çatı konusuna göre anlatır mısınız? Yani, "etken", "edilgen" gibi.

Özneye Göre
Suyu döktüm. *etken (işi yapan var, gizli özne de dahil)
Su döküldü. *edilgen (işi yapan yok, sözde özne var)
Kendi kendime söyleNdim/Kendime sarıLdım. *dönüşlü (kendi yapıyor)
Elif ile birlikte gülüŞtük ve selamLAŞtık. *işteş (birlikte veya karşılıklı yapılıyor)

Nesneye Göre
Annemi seviyorum. *geçişli (nesne alabilen fiil, başına "onu" koyunca yanıt verir)
Yalnız kalınca üzüldüm. *geçişsiz (nesne alamayan fiil, başına "onu" koyunca yanıt vermez)
Bebeği uyuTtu. *oldurgan (nesne alamayan "uyu" fiili nesne alabilir hale getirildi, sağlayan ekler: -r, -t, -dır)
Su içirTtim. *ettirgen (nesne alabilen fiilin geçişliliğini arttırır, işi başkasına yaptırma anlamı katar, sağlayan ekler: -r, -t, -dır)

Öncelikle kendi aldığım notları atayım dedim. Konuyu anlamanız için. Şimdi sorunuza gelelim.

Umut insanoğlunun hayal kapısıdır. *edilgen ve geçişsiz (işi yapan yok ve yüklemin başına "onu" koyunca bir yanıt vermiyor)
Çalışmaktır başarının asıl sırrı. *edilgen ve geçişli (işi yapan yok ve yüklemin başına "onu" koyunca bir yanıt veriyor)

Son düzenleme:
Hocam yazdıklarınız için çok teşekkür ederim. Lakin sorunun cevabı "yüklemi isim olan cümlelerde fiilde çatı aranmaz"mış. Ama notlarınız bilgilerimi tazeledi teşekkür ederim.

Hocam yazdıklarınız için çok teşekkür ederim. Lakin sorunun cevabı "yüklemi isim olan cümlelerde fiilde çatı aranmaz"mış. Ama notlarınız bilgilerimi tazeledi teşekkür ederim.

Ben bunu nasıl unuttum ya? Komik oldu. Bir ay çatı çalışmayınca böyle oluyormuş herhalde. Çözdüğünüze sevindim. Ben de tazelemiş oldum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…