Türkiye üretime açık mıdır?

1. soru elverişli midir derken kastın nedir? Para olmadan hiçbir şey olmaz.
2. %100 yerli üretime ben inanmıyorum. Kastın tarım ve hafif endüstriyse olur.
3. Bu soru komik.
4. Soru; her işin başı sermaye yani para. Para olmadan hiçbir şey olmuyor. Ondan sonraki aşamalar iş gücü, istihdam, gerekli izinler ve hammaddeler, alanında uzman kişilerin bulunması vesaire halledilir.
5. Soru; Şu an ki bir takım sorunlar falan halledilmez. Bunu varsayacak bir durum yok. Bu durumu çalışmıyorsun ama RTX 3080'li laptop almak istiyorsun veya 3080TI'li sistem kurmak istiyorsun gibi düşün. Maddi durumun çok iyi değilse çalışarak alman imkansıza yakın + aldın diyelim krediyle cart-curtla politik boyutu var bunun. NATO, AB, ABD, konuyla ilgili örgütlerin izinleri, uyulması gereken kurallar ve anlaşmalar, diplomatik görüşmeler vesaire. Bu işler için hem ekonominin çok iyi olması, hem toplumun çok bilinçli ve eğitimli olması, hem yönetimin mükemmel olması hem de diplomatik görüşmelerin sorunsuz olması gerekiyor. Ayrıca topraklarımız çok verimli falan yazmış bir arkadaşımız, İngiltere ve Almanya'daki topraklar çok daha verimlidir. Ek olarak AB'de kullanılan kimyasal gübre, persisist ve alınan ürün miktarı bizim ülkeden çok çok çok yüksektir.
Hocam 1.soru yani fabrika falan kurmak için yer var mıdır gibi mesela.
Anadolu'da dağlık yerler çok mu, her boş düz arazi birileri tarafından mı kapılmış, fabrika kurmaya yer bulunamaz mı gibi bir şey.
 
Türkiye üretime şu anda açık bir ülke değildir. Bunun en büyük sebebi para politikasındaki istikrarsızlık. Yatırım sadece fabrika kurmak değil. Yerel bankalara döviz mevduat hesabı açmak BIST hisse senedi almak vb. durumlarda bir nevi pasif gelir sağlar. Ülkenin güvenlik endekside yatırım açışından önemlidir. Kurduğun fabrikanın birkaç yıl sonra havaya uçmasını kimse istemez yada olası bir iç karışıklıkta üretimin durması, fabrikanın yağmalanmasınıda kimse istemez. Bazı arkadaşlar gerçekten Çin modeli diye tutturmuş ama Çin'in asıl büyümesinin nedeni insan gücü ve dış yatırım değil katma değeri yüksek ürünler üretmesi ve sınırsız doğal kaynaklarıdır. Çok ufak bir örnekle açıklayayım. Ortalama bir Çinli işçinin aylık 200 dolar a Apple ya da diğer yabancı fabrikalarda çalışması büyümek değil, Türk bir işçiyi ayda 196 dolar a Oppo, Xiaomi ve Realme fabrikalarında çalıştırmak gerçek büyümedir. Son olarak herşeyi yerli üretmek önemli değil teknolojik olarak gelişmiş ve maliyeti yüksek parçaların yerli üretilmesi yeterlidir. Bunun en büyük iki örneği ise İsveç ve İsrail dir. Bu iki ülke kendi uçaklarını ve savaş gemilerini üretebilir. İsrail F15 ve F16savaş uçaklarının genel olarak sadece motor ve gövdesini ABD den alır ve diğer herşeyi (aviyonikler, radar, mühimmatlar....) kendisi üretir. Aynı durum İsveç in JAS-39 Gripen uçakları içinde geçerlidir. İsrail in Sa'ar 6 ve İsveçin Visby sınıfı korvetlerini saymıyorum bile. İkiside sınıfının en iyilerindendir. Bu durum karşında samanından, buğdayına kadar birçok alanda dışa bağımlı ve yüksek teknoloji ihracatında oldukça düşük bir seviyede olan ülkemizi maalesef saymıyorum bile. Son dönemde ki savunma sanayi atılımını takdirle karşılıyorum ancak bazı projelerin bazı şirketlere o alanda tecrübesi olmamasına rağmen verilmesi kafa karıştırıcı. Mesela Altay Tankı projesinin FNSS yerine Otokar a verilmesi gibi.

 
Son düzenleme:
Coğrafi durum fabrika kurmaya çok iyi derecede elverişli.
%100 yerli üretim için en gerekli olan sadece fabrika ve iş gücü değil üretilecek ürünün tasarımı, mühendisliği daha önemli olduğundan ve bu konuda nispeten geride olduğumuzdan maalesef zor ( silah sanayi hariç tutuyorum )
İhracatta üstün olmak kaliteli ve herkeste olmayanı üretmektir bunun için üstte belirttiğim şartlar biraz geçerli sadece tarım ürünleri ihraç ederek ilerlemek bana göre zor.
İmkansız diye bir şey yoktur. Bizim en büyük eksiğimiz özeleştiri kültürümüzün olmaması.
 

Geri
Yukarı