Türkiye ve Laiklik İlişkisi

Daha fazla  
Laikliğin tanımını yapmamı isteyen bir sokak spikeri olsaydınız sizlere: Dini kullanmadan devlet işlerini yönetmek derdim. Günümüzde laik olarak yönetilen yani seküler olarak geçen tam doksan yedi ülke var. Profilime girerseniz önceki tartışmalarımdan birinde Türkiye'nin dininden bahsetmiştim. Burada da bahsetmek gerekirse Türkiye laik bir ülke olarak kabul edildiği için bir dini yoktur, nüfusu Müslüman yoğunlukludur. Konuya gelecek olursak diyanet kurumunu herkes bilir. İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere; Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak kurulan kurum. Amacım siyaset yapmak değil, olanları objektif bir şekilde anlatıp yazıyı okuyanların fikir sahibi olmasıdır. Bu yüzden bu konu hakkında kendi yorumumu katmayacağım. Türkiye Komünizm ile yönetilen bir ülke olmadığından yönetim biçiminde bir Hiyerarşi olması doğal. Fakat bir ülkenin hiyerarşi anlayışına göre en üstte daima din varsa o ülke laiklik karşıtıdır. Günümüzde şeriat adı altında kafa kesen terör örgütleri ve siyasal İslam adı altında faşizm ile halkı sömüren devletleri gördükçe diyanetin hiyerarşimizde duraklamayan yükselişi sadece beni endişelendiriyor olamaz.

Hani din her şeyden üstündü? Ayrı idi? O zaman peki neden bazı insanlar laikliği reddederek, dinin yönetimde kullanılmasını istiyorlar? Din her şeyden üstünse alırsın onu bir kenara koyarsın inancını yaşarsın. Bu şahsidir. Sana aittir. Bir toplumda yaşayan herkes senin dinine göre yaşamak zorunda değil, senin dinine inanmak, zorunda değil.

Madem din her şeyden üstün, o halde devlet işlerinden de bağımsız olmalıdır. Aksi halde devlet işlerinde dini "kullanırsanız" bu dine de saygısızlık degil mıdır zaten? İnsanlar dışarıdan bunu görünce "din iktidar için kullanılan bir güç" diyebilirler. Ve belki inanmaktan da vazgeçebilirler. Bunu hiç düşündünüz mü?

Aslında Mustafa Kemal Atatürk, laikliği baş tacımız ederek hem ülkemize, hem geleceğimize hem de İslam dinine en büyük katkıda bulundu. Haberiniz yok!

Bu kadar endişeye gerek yok. 2 sene sonra taht yıkılacak ve tabiri caizse 2. Cumhuriyet kurulacak.
Çok bekleriz usta, biz de bu halk olduğu sürece gene kazanırlar. Nasıl olacak biliyor musun? Seçim gelmeden 3-5 ay önce devlet herkese yardım vs. her şeyi sağlayacak vatandaş ise mennunum diyerek gidip basacak yine olacağı bu. Furkiipman dedi dersin, umarım yaniliyorumdur.

Çok bekleriz usta, biz de bu halk olduğu sürece gene kazanırlar. Nasıl olacak biliyor musun? Seçim gelmeden 3-5 ay önce devlet herkese yardım vs. her şeyi sağlayacak vatandaş ise mennunum diyerek gidip basacak yine olacağı bu. Furkiipman dedi dersin, umarım yaniliyorumdur.

Rahat ol hocam, halk artık bu oyunlara gelmeyecek kadar kötü durumda.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı