ReloadingData
Petapat
Kalkması gerekiyor. Hala her evde FTTH fiber yok. Biz kirada oturuyoruz bu evde 7.5 senedir ve artık ev sahibi evden çıkmamızı istiyor. 3 Ay süre verdi bize. Üstelik bu eve fiberi 4 yıl uğraşarak ben getirttim. Çoğu evde hala ADSL ve VDSL var. İkisi de çöp ve pingli, akşam kopan internet. Ülke genelinde FTTB bile olmamalı. FTTH ve Metro Ethernet tek olması gereken 2 altyapı türü. Sene 2023'teyiz... Eğer şu an bunu yapmayacaklarsa, o zaman mobil internette kotalar kaldırılsın. Bizi mağdur etmesinler yeni eve taşınınca.
İstedikleri kadar yapsınlar önemli değil. Tekelleşmiş operatörler asla bu işe girişmezler.Mobil internette de kotaları kaldırmaları için İnternette Kalite Hareketi adı verilen bir hareket grubu, bu konu üzerinde çalışmalar yapıyordu diye hatırlıyorum. Üstelik, 300.000'den fazla insan var bunu isteyen diye biliyorum. Sizce önümüzdeki 5 yıl içerisinde mobil internette kotalar kalkabilir mi?
Attığın görsele göre gerçek 5G, high-band olandır. Çünkü yanında 4G yazmıyor. 4G'den tamamen bağımsız. Saf 5G lazım ülkenin heryerine.5G çok büyük bir frekans spektrumuna sahip, her yere yayılabilmesi için düşük, orta, yüksek bantlardan dengeli bir dağılım yapılması gerekiyor. Hindistan ve Japonya gibi ülkelerde yatırımın çoğu alt orta - üst orta bantlara yapılmış durumda. Bu sadece halihazırda 4G destekleyen baz istasyonları birtakım yükseltmelerle 5G sinyali yayabiliyor.
Eki Görüntüle 1885506
Bildiğim kadarıyla Avrupa'da aktif olarak kullanılan en yüksek bant N260 (39 GHz) bandı ki pek yaygın değildir. Avrupa'da yüksek frekanslara pek talep yok, zamanında 4G'ye geçerken de oldukça yavaş davranmışlardı. Yüksek bantlarda genellikle 26 GHz veya 28 GHz tercih ediliyor, Amerika'da yaygın.
İstanbul'da 5G testleri başlayalı bir yıldan uzun zaman oldu. Geçen yıllarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 5G'ye geçiş konusunda çalışmalar yapıldığını ve 2023 yılında frekans ihalelerinin başlayacağını söylemişti ancak herhangi bir ilerleme söz konusu değil. Türkiye'de yüksek bantlara çıkılsa bile sadece büyük şehirlerde ve merkezi bölgelerde olacağını düşünüyorum.
Nijerya'nın bile 5G'ye geçtiğini düşünecek olursak artık Türkiye'nin de bu değişimi yapması fena olmaz.
Daha fazla okuma için aşağıdaki adreslere bakabilirsiniz.
Türkiye'de olmasını beklediğim 5G hızı bu:5G çok büyük bir frekans spektrumuna sahip, her yere yayılabilmesi için düşük, orta, yüksek bantlardan dengeli bir dağılım yapılması gerekiyor. Hindistan ve Japonya gibi ülkelerde yatırımın çoğu alt orta - üst orta bantlara yapılmış durumda. Bu sadece halihazırda 4G destekleyen baz istasyonları birtakım yükseltmelerle 5G sinyali yayabiliyor.
Eki Görüntüle 1885506
Bildiğim kadarıyla Avrupa'da aktif olarak kullanılan en yüksek bant N260 (39 GHz) bandı ki pek yaygın değildir. Avrupa'da yüksek frekanslara pek talep yok, zamanında 4G'ye geçerken de oldukça yavaş davranmışlardı. Yüksek bantlarda genellikle 26 GHz veya 28 GHz tercih ediliyor, Amerika'da yaygın.
İstanbul'da 5G testleri başlayalı bir yıldan uzun zaman oldu. Geçen yıllarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 5G'ye geçiş konusunda çalışmalar yapıldığını ve 2023 yılında frekans ihalelerinin başlayacağını söylemişti ancak herhangi bir ilerleme söz konusu değil. Türkiye'de yüksek bantlara çıkılsa bile sadece büyük şehirlerde ve merkezi bölgelerde olacağını düşünüyorum.
Nijerya'nın bile 5G'ye geçtiğini düşünecek olursak artık Türkiye'nin de bu değişimi yapması fena olmaz.
Daha fazla okuma için aşağıdaki adreslere bakabilirsiniz.
40 yıl sonra anca olur hocam bence.Attığın görsele göre gerçek 5G, high-band olandır. Çünkü yanında 4G yazmıyor. 4G'den tamamen bağımsız. Saf 5G lazım ülkenin heryerine.
Türkiye'de olmasını beklediğim 5G hızı bu:
Bizi mağdur etmesinler yeni eve taşınınca.
Yatırım yapılmak zorunda. Bu 5G sonuçta. Çakma 5G istemeyiz.Daha bant dağıtımları ve ihaleleri yapılmadı. İstanbul Havalimanı'nda açmışlar ama neye dayanarak ve hangi izne dayanarak açmışlar hiçbir fikrim yok. Büyük ihtimal çok yüksek bant genişlikleri kullanılmayacak. Yüksek bant genişliklerinin düzgün çalışması için her iki lamba arasına baz istasyonu koymak lazım. O kadar yatırımı kim yapacak?
Gerçekçi olalım. Kimse öyle geniş çapta bir yatırım yapmayacak. Birkaç bant alıp gerisini umursamayacaklardır. Ben orta veya düşük bant alacaklarını düşünüyorum.Yatırım yapılmak zorunda. Bu 5G sonuçta. Çakma 5G istemeyiz.