Türkiye'de donanım üretimi

• Konuyu başlatan Glank
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 13
  • Görüntüleme 2.496

Glank

Hectopat
Merhaba saygıdeğer arkadaşlarım biraz araştırma yaptımda ekran kartı işlemci vs PC bileşenlerini AMD Intel NVIDIA gibi şirketler üretiyor ve bu şirketlerin dışında neredeyse adı bilinen pek şirket yok. Peki bunları üretmek çok mu zor?

Yani son zamanlarda kura göre artan fiyatlarda bilgisayara sahip olmak bile lüks oluyor Türkiye'de buna yönelik çalışma yapan bir şirket var mı ne bileyim işlemci üreten ekran kartı üreten en azından üretmeye çalışan? Yoksa bu gidişle 1 yıla PC Türkiye'de hayal olacak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yani son zamanlarda kura göre artan fiyatlarda bilgisayara sahip olmak bile lüks oluyor Türkiye'de buna yönelik çalışma yapan bir şirket var mı ne bileyim işlemci üreten ekran kartı üreten en azından üretmeye çalışan? Yoksa bu gidişle 1 yıla PC Türkiye'de hayal olacak.
İsterseniz yapabileceklerinizin limiti yok. Bu durumda devlet böyle bir referans yaratmalı ama devlet şuan için sadece ürünlere vergi eklemek ile meşgul.

Türkiye'de üretim yapılıyor ancak bu üretim ticari kullanıma uygun değil. Ticari kullanım için de en büyük firma TSMC, Tayvan kökenli bir şirket. Dünyanın çoğu ülkesi ticari olarak üretemiyor zaten.

Intel, AMD ve NVIDIA'dan mühendisleri Amerika'dan buraya getirebilirseniz neden olmasın.
Tabi, gerekli üretim araç gereçleri ve hammadeside olmak kaydı ile. Sonra şirkete ait bir marka ve portföy oluşturulmalı.
Daha sonra ambalaj ve pazarlaması diğer aşamalara göre daha basit olur diye düşünüyorum şahsen.

Donanım üretmek için normal insanlar için fazla olan bir kaynak gerekli. Türkiye'de o kadar parası olan çoğu kişi bu işe girişmek istemiyor, bu işe girişmek isteyenler ise büyük rakiplerle rekabet edemeceğini düşünerek geri çekiliyor.

Doğru diyorsunuz. Ama bence bir firma çıkıp deseki bakın biz bu ekran kartını ürettik %100 yerli olmasınada gerek yok ya %50'si olsun çıksın lansmanda o ekran kartıyla en baba oyunu test ettirsin kendini kanıtlasın piyasadaki NVIDIA AMD gibi şirketlerin fiyatlarının altında ve performansı onlarla eş ya da yakın olsun Türkiye'de o ekran kartını almayacak insan tanımıyorum.

Donanım üretmek için normal insanlar için fazla olan bir kaynak gerekli. Türkiye'de o kadar parası olan çoğu kişi bu işe girişmek istemiyor, bu işe girişmek isteyenler ise büyük rakiplerle rekabet edemeceğini düşünerek geri çekiliyor.
İstesek büyük firmalarla anlaşırız, sadece Türkiye pazarı için bile bir kart yapılabilir.

Bunları üretmek, tasarlamak ve otomasyonunu ayarlamak büyük AR-GE yatırımları istiyor. Yapabilmek için öncelikle paraya ihtiyaç var. Sonrasında da zamana ihtiyaç var ki bi AMD bi Intel çıksın diye. Bu şirketler yıllardır yaptıkları için bu işi artık çok ileri seviyedeler yakalamak uzun sürebilir. Ancak Türkiye de yatırımlar sadece betona yapılıyor. Yapabilecek kapasitesi olan gençlerin parası yok, parası olanların ilgisi yok.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı