Türkiye'de Düğün Nasıl Yapılır?

ahmettahayucell

Hectopat
Benim 24 yaşındaki oğlum aşık olduğunu açıkladı ve hala şaşkınım, bizden gizli nasıl yürüttü bu işleri bilmiyorum.

Kız Kırklareli/Vize/Kıyıköy'lüymüş oğlumun memleketi Tokat/Merkez'den alevi köyü,

29 sene ülkemden ayrılarak Polonya'da bilişim sektöründe çalıştım şu an 2 senedir ülkemdeyim ve orada evlendim.

Düğünümü Polanya usülüne göre yaptığımızdan dolayı ülkemde düğünlerden hiç haberim yok.

Bugün de hem kızla hem babasıyla görüştüm kız çok güzel babası da çok medeniyeti bir insan.

Şimdi hem Tokat'ta hem Kırklareli'de mi düğün yapılacak?

Bizim geleneklerimiz nasıldır nasıl düğün yapılır?

Detaylı bir şekilde anlatırsanız çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle hayırlı uğurlu olsun, ömür boyu mutlu olsunlar.

Kız isteme oldu mu? Olmadıysa süreç şöyle işler:

Kız isteme ailelerin ortak belirlediği tarihte gerçekleşir. Bu esnada da aileler yine ortak kararla düğün tarihi belirler. Düğünle, nikahla, kınayla ilgili diğer şeyler de burda konuşulur. Adetlerin nasıl olduğu burda paylaşılır.

Düğün genellikle erkek tarafının yaşadığı yerde ya da memleketinde olur. Ama tabii bu ikisi dışında kızın memleketinde de olabilir. Ya da akrabaların yani davet edilecek kişilerin çoğunlukta olduğu yerde de yapılabilir. Fakat en uygun olanı sizin, erkek tarafının evinin olduğu yerde yapılmasıdır. Zira gelen gideniniz olacaktır bolca. Artı hazırlıkları yürütmek açısından da evin olduğu yer size kolaylık sağlayacaktır. Düğün salonunu erkek tarafı karşılar ki muhtemelen düğünün en masraflı kısmı budur.

Kız evi eğer isterse düğünden önce kına yapabilir. Bunun yerini onlar belirler. Erkek tarafı nişana giderken daha çok misafir durumundadır Ama kınada da erkek tarafının yapacağı şeyler olursa, adetlere göre bunları da konuşmak gerekir.

Nikah istenirse düğün esnasında, istenirse de düğünden önce yapılabilir.

Çocuklarınız istedikleri şeyleri kendileri belirlesin derim. Yani ne nasıl olacak, nasıl yapılacak bunları kendi aralarında konuşmalılar. 24 yaş küçük gibi görünse de kendi düğünlerinin sorumluluğunu almalılar. Her şeyi size yıkmamalılar. Çift, yapılacak işlerle ilgili karar aldıktan sonra ailelerle paylaşabilir. Aileler de uygun görürse işler daha kolay ilerler.

Allah mesut etsin.

Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Peki düğündeki müzikleri erkek tarafı mı belirleyecek?

Kızımız Trakya'lı biz Alevi kökenliyiz.Bu kökenlerin kültürlerini düğünde nasıl tek çatı halinde birleştireceğiz?

Düğün salonu ayarlarken bunu salonda çalacak olan müzisyene/gruba bildirin. Ortak bir liste oluşturabilirsiniz. Tamamen bir tarafa özgü müzikler olursa diğer aile biraz sıkılabilir. Fakat düğünde kız tarafından az kişi olacak olursa sizin istediğiniz tür müziklere ağırlık verilebilir.

Düğün hem kız hem erkek tarafı için bazı gerginliklere sebep olabilir. Bu durumlarda büyükler olarak sakin davranmanızı, olumlu konuşmalarla gerginliklerin giderilmesini tavsiye ederim. Bunu da akılda tutun

Karşılıklı gerekirse yüzyüze konuşup görüşün bence. Her yerin adetleri farklı olabiliyor. Aynı kültürde bile farklılıklar mevcut. Tüm detaylarıyla kızın ailesiyle görüşürseniz onlar da size beklentilerini söyleyeceklerdir. Ayrıca müzik işi hangi tür eğlenmek istiyorsanız aileden birçok kişinin de fikrini alabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…