Türkiye'den vs. Almanya'dan dizüstü bilgisayar almak

HasanBluee

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba, önümüzdeki ay Erasmus'a Hollanda'ya gideceğim. Bilgisayarım bozuldu. Aklımda şöyle bir soru var: "Acaba bilgisayarı Almanya'dan tax-free bir şekilde mi alsam?".

Bildiğiniz üzere bazı mağazalarda aldığınız ürünü ülkeden çıkarken vergisini geri iade ediyorlar. Bütçem 19.000 TL yani 1200-1250 euro arasında ve genellikle oyun oynuyorum, sunum yapıyorum, video editliyorum ama benim için render zamanı önemli değil, render'a odaklı bir makine almak istemiyorum.

(Aklımdan geçen sistemleri aşağıya buldukça ekliyor olucam.)

Göz Attığım sistemler:
  1. MSI Pulse GL66 11UEK-034 15.6"
  2. Lenovo Legion 5 17ACH6H - 17.3"

Almak istediğim sistemin kabaca özellikleri:
  • GPU: RTX 3060
  • CPU: (AMD mi yoksa Intel mi arasında çok kaldım, bilmiyorum)
  • RAM: 16 GB (Minimum)
  • Ekran:
    • 120-144 Hz (minimum-max),
    • 17 inch ekran ( 15.6 fazla küçükmüş gibi geliyor, bilmiyorum.)
    • Çözünürlük: 1920x1080 veya 2560x1440 (ama tercihim 1920x1080)
  • Not: Soğutmasının iyi olmasını istiyorum.

Sizden istediğim şey beni şu konularda aydınlatmanız:
  1. Almanya'da hangi mağazalardan alışveriş yapabilirim ve internet üzerinden ürünlere bakabilirim? (fiyatlarına ve kendisine güvendiğiniz mağazalar var mı?)
  2. Hiç yurtdışından böyle bir alışveriş yaptınız mı, nelere dikkat etmeliyim?
Hepinize Teşekkürler, yorumlarınızı bekliyorum.

Son düzenleme:
Amazon üzerinden kampanyaları takip edin. Bütçenize uygun çok ürün var. Türkiye'ye kargo yaptırmayacağınız için gümrük ve ekstra kargo bedeli ödemeden çok iyi fiyata bir bilgisayara sahip olabilirsiniz.
amazon.de, amazon.fr, amazon.co.uk vb. (amazon price comparison sitelerini kullanın) aradığınız model diğer amazon sitelerinde daha uygun fiyata satılabiliyor.
newegg

Amazon üzerinden kampanyaları takip edin. Bütçenize uygun çok ürün var. Türkiye'ye kargo yaptırmayacağınız için gümrük ve ekstra kargo bedeli ödemeden çok iyi fiyata bir bilgisayara sahip olabilirsiniz.
amazon.de, amazon.fr, amazon.co.uk vb. (amazon price comparison sitelerini kullanın) aradığınız model diğer amazon sitelerinde daha uygun fiyata satılabiliyor.
newegg
Peki ben Hollanda'dayken bu ürünü satın alırsam nasıl vergi sorunu yaşamadan alabilirim? Kargo ile alırsam başka ülkeden gelirken vergi gibi bir takım sorunlar olur mu? Bu konuda bir bilginiz var mı?

Vergi sorunu yaşamazsınız. Havalimanlarında tax free noktaları oluyor, tax işlemlerini orada hallediyorsunuz. Amazon ve Newegg bütün kargo, vergi gibi hesaplamaları teslimat adresine göre yapıyor. Sepete eklemeden ödeyeceğiniz tüm tutarları görebiliyorsunuz. EU bölgesi içinde zaten anlaşmaları olduğu için EU depodan gelecek ürünlerde hiçbir sorun yaşamazsınız.

Vergi sorunu yaşamazsınız. Havalimanlarında tax free noktaları oluyor, tax işlemlerini orada hallediyorsunuz. Amazon ve Newegg bütün kargo, vergi gibi hesaplamaları teslimat adresine göre yapıyor. Sepete eklemeden ödeyeceğiniz tüm tutarları görebiliyorsunuz. EU bölgesi içinde zaten anlaşmaları olduğu için EU depodan gelecek ürünlerde hiçbir sorun yaşamazsınız.
Anladım çok teşekkür ederim. Bir sorum daha var acaba önerebileceğiniz bir sistem var mı yukarıda belirttiğim gibi.

Örneğin bu bilgisayarlara bakıyorum şu an ancak Lenovo bana pek güvenilir gelmiyor. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?

TaxFree için ayrı bir fatura çıkarmalı diye biliyorum.

Peki bu dediğiniz Türkiye'ye dönerken için mi yoksa Avrupa içinde başka ülkelere giderken de mi aynı? Mesela ben şubattan temmuz başına kadar Hollanda'da olucam. Hollanda'ya giderken de öyle bir şey var mı?

Peki ben Hollanda'dayken bu ürünü satın alırsam nasıl vergi sorunu yaşamadan alabilirim? Kargo ile alırsam başka ülkeden gelirken vergi gibi bir takım sorunlar olur mu? Bu konuda bir bilginiz var mı?
Hollandadan abimin yanından 1300€ laptop almıştım, 225€'sunu abime geri yatırdılar. Türkiye'ye gönderemediler IBAN'a abim almış oldu sadece. Ama siz elden alacaksınız oradan, 120-150€ akdarını alırsınız geriye nakit olarak diye düşünüyorum tax-free noktalarından. Global blue var zaten hemen girişte.
Ona gerek yok. Alınan ürünün faturasının olması ve açılmamış olması yeterli. O form olayları eskide kalmış çünkü bende aynı şeyleri araştırıyordum. İhtiyaç değilmiş.
Peki bu dediğiniz Türkiye'ye dönerken için mi yoksa Avrupa içinde başka ülkelere giderken de mi aynı? Mesela ben şubattan temmuz başına kadar Hollanda'da olucam. Hollanda'ya giderken de öyle bir şey var mı?
Avrupa içinde gezerken vergi iadesi alamazsın. Türkiye'ye dönmen lazım (Avrupa ülkeleri dışına yani non-EU) ve bu vergiyi 3 ay içinde alabiliyorsun. Atıyorum martta aldın, temmuzdan dönerken iadesini alamazsın.

Hollandadan abimin yanından 1300€ laptop almıştım, 225€'sunu abime geri yatırdılar. Türkiye'ye gönderemediler IBAN'a abim almış oldu sadece. Ama siz elden alacaksınız oradan, 120-150€ akdarını alırsınız geriye nakit olarak diye düşünüyorum tax-free noktalarından. Global blue var zaten hemen girişte.

Ona gerek yok. Alınan ürünün faturasının olması ve açılmamış olması yeterli. O form olayları eskide kalmış çünkü bende aynı şeyleri araştırıyordum. İhtiyaç değilmiş.

Avrupa içinde gezerken vergi iadesi alamazsın. Türkiye'ye dönmen lazım (Avrupa ülkeleri dışına yani non-EU) ve bu vergiyi 3 ay içinde alabiliyorsun. Atıyorum martta aldın, temmuzdan dönerken iadesini alamazsın.
O zaman şöyle mi olması lazım, ben ürünü aldım sonrasında 2 ay sonrasında ürün hem açmadım ve non-EU bir ülkeye geri döndüm. O zaman mı vergiyi geri alabiliyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı