Yani hepsi öldürmüyor derken. Şey... Âhlaklı birisi tahta geçmek için kardeşini öldürmez dediniz ya. Kötü olanları da var elbette. Mesela adını tam hatırlamadığım bir padişah çok içkiciydi. Deli olanı vardı. Vesaire....
O zaman hemen açıklayayım: Padişahların bir kısmı eşcinseldi. Oğlan dediğimiz yani küçük yaştaki erkek çocukları/gençler ile cinsel ilişkiye giriyordu. Bu oldukça yaygındı. Bu durumu bilmeden Osmanlı edepliydi yorumunu yapman biraz can sıkıcı açıkçası.
Silivri ye gitmiceğim'i bilsem çok laf var Edilcek'te boş hepsi.
Celladına aşık olmuşsa bir millet,
İster ezan ister çan dinlet.
İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet,
Müstahaktır ona her türlü zillet.
O zaman hemen açıklayayım: Padişahların bir kısmı eşcinseldi. Oğlan dediğimiz yani küçük yaştaki erkek çocukları/gençler ile cinsel ilişkiye giriyordu. Bu oldukça yaygındı. Bu durumu bilmeden Osmanlı edepliydi yorumunu yapman biraz can sıkıcı açıkçası.
Yani hepsi öldürmüyor derken. Şey... Âhlaklı birisi tahta geçmek için kardeşini öldürmez dediniz ya. Kötü olanları da var elbette. Mesela adını tam hatırlamadığım bir padişah çok içkiciydi. Deli olanı vardı. Vesaire....
Padişahları boşver, ben toplumdan bahsediyorum zaten. Roma'dan Bizans'tan da Osmanlı'ya geçen toplum hemen hemen aynı toplum. Çok da fark yok kültürde. Osmanlılar uzaydan gelmedi sonuçta.
Türkiye'de ahlak kısaca şöyle: Sokak ortasında sevgilini,eşini döv ya da öldür çoğu kişi bir şey demez ama o kadını orada öp hemen laf yapmaya başlarlar.
Padişahları boşver, ben toplumdan bahsediyorum zaten. Roma'dan Bizans'tan da Osmanlı'ya geçen toplum hemen hemen aynı toplum. Çok da fark yok kültürde. Osmanlılar uzaydan gelmedi sonuçta.
Padişahların bir kısmı biseksüel demek daha doğru olur aslında. Minyatürlerde de bolca gösterilmiş zaten. Harem üyeleri arasında iç oğlan denilen erkek üyeler de vardır kadınların yanı sıra. Ama bu durum normal çünkü o zamanlarda gayet normal karşılanan bir durumdu bu. Sadece Türkler'de değil. Soruna da cevap vereyim: bu dediğim hiç bir zaman kesin olarak kanıtlanmamıştır ama erkeklere aşık olan padişahlar vardır. En büyük örneklerden birisi de II. Bayezid ve IV. Murat'tır. Ayrıca anlatacaklarım da şu videoda anlatılmış.
Ekonomi ile ahlakın nasıl alakası olmaz? Çalıp, çırpan yöneticiler ile dürüst, doğmamış çocuğun hakkını gözeten yöneticilerin olduğu ülkede aynı ekonomik refah nasıl beklenebilir?
--
Dış görünüşün önemli ya da önemsiz olması da ahlakla ilgili değil. Bazıları yerli olsun, temiz olsun der, bazıları trend olsun der, modayı takip eder.
"Güzel bir dış görünüş, sessiz bir tavsiye mektubudur" - Piblius Syrus(M.Ö: 85)
"Ye kürküm ye" - Nasreddin hoca.
İslamafobi ise işid ve benzeri örgütler yüzünden yayıldı. Yine ahlakla ilgili değil. İsteyen islamı sever isteyen sevmez. Saygı duymuyor olmakla, vurmak aynı şey değil.