TUF B450M-PLUS fan çoğaltıcı çalışmıyor

DemonDamage

Megapat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Technopat Sosyal'de açtığım bu konudan sonra belirttiğim bağlantıdan arkadaşın önerdiği fan çoğaltıcıyı satın aldım. Bugün elime ulaştı direkt olarak bağladım ancak çoğaltıcının çalışmadığını fark ettim. İlk başta sorunun çoğaltıcıda olduğunu düşündüm ancak CPU Fan'a bağladığım zaman sadece işlemci fanının çalıştığını ancak kasanın ön fanlarının çalışmadığını fark ettim. Çoğaltıcıda sorun yok tüm bağlantı noktalarından denedim ancak bir türlü çalıştıramadım. Elimdeki kasa Corsair iCUE 4000X, anakartım başlıkta belirttiğim gibi TUF B450M-PLUS. Anakartımda 2 kasa için 1 işlemci için fan bağlantı yeri mevcut. Yardımcı olacak tüm arkadaşlara şimdiden teşekkürler. Bu arada eklemek isterim ki bilgisayarı İtopya'dan aldım ve hiç memnun değilim, kapının önünde yaklaşık 1 saat kontrol için bekletildik hiçbir sorun olmadığını söyleyip(!) Gönderdiler.
Bilgisayarımın özellikleri:
-R5 3600.
-RTX 2060.
-16 GB RAM.
-480 GB SSD.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullanmakta olduğunuz anakartın M olmayan versiyonunu. Yani atx olanını kullanıyorum ve bu tür bir sıkıntı ile karşılaşmadım. Arkadaşın önerdi fan kablosuna baktığımda ise kablonun 3 pinli yani PWM destekli olmayan fanlar için yapılmış bir kablo. Kasa fanlarınız 3 pinli mi? Önce bunu bir sorayım. Kasanızın Resmi Bu resimde gördüğüm kadarı ile fanlar için bir fan kontrolcüsü var. Kasanızın arka kapağının altında duruyor. Dikkatli bakarsanız giren ve çıkan siyah kabloları görebilirsiniz. Bu fan kontrolcünün bağlantılarına bakın. Genelde gücü güç kaynağından çıkan Sata kablosu vasıtası ile alırlar ve fanlar bu karta bağlanır. Böylece Anakart ile uğraşmamış olursunuz.

Kasa arkasındaki bağlantılar RGB kontrolü için varlar. Forumdaki arkadaş bana uyumlu olduğunu söylediği için satın aldım. Kasanın fanında fabrika çıkışlı bir arıza var yani çoğaltıcı çalışsaydı bile fan dönmeyecekti. Anlamadığım kısım neden çoğaltıcı çalışmıyor? Kablonun çoğaltıcı kısmında biri 4 pin diğer ikisi de 3 pin ( 1 - 1 1 ) olmak üzere. Bağlantı yaptığımda bağlantı kısımları birbiriyle uyuyordu.

Çoğaltıcının 4 pinlik kısmı anakart üzerinde olacak 3 pinli kısımlar ise fanlar için sizin fanınız 4 pin ise 3 pinlik bağlantı ile çalıştıramazsınız. Güç gelir ancak PWM sinyali olmadığı için fanlar dönmez. PWM sinyalinin doluluğuna göre fan devir sayısını ayarlar. Tekrar soruyorum fanlarınız 3 pinli mi 4 pinli mi?

Kusura bakmayın ceza aldığımdan birazcık geç cevap veriyorum. Tüm fanlar 4 pin. Ayrıca bu konuda belirttiğim bir sorunla da karşılaştım.

Konunuzu inceledim. Cidden yaşadığınız olay büyük bir talihsizlik olmuş. Ben de THH'ye başvurmanızı öneririm. Ben de Vatanda sistem toplatmıştım. Başında beklediğimiz, gözümüzün önünde toplanan sistemin sıvı soğutma fan kablolarını söylememize rahmen adam akıllı takmamışlardı. Sonrasında düzelttirdik.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…