Tulpar T5 v21.6.1 bilgisayarda uncorrectable mavi ekran hatası

İşletim sistemi
Windows 10

SaintJer

Femtopat
Daha fazla  
RAM
2x8GB Micron Technology 8atf1g64hz-3g2r1
Ekran kartı
Nvidia RTX3060 Max-Performance 6GB GDDR6
İşlemci
Intel® Tiger Lake Core™ i7-11800H 8C/16T
Herkese merhaba, iyi sosyaller. 1 ay öncesinde bilgisayarımda rastgele bir iş yaparken hatta PC boşta masaüstünde boş dururken bile mavi ekran alıyordum. %0 tamamlandı şeklinde kalıyordu sürekli ve güç tuşuna basmadığım sürece o ekranda kalmaya devam ediyordum, güç tuşuna basınca da direkt laptop kapanıyor, yeniden başlamıyor. Geçmiş forumlarda minidump dosyası ile mavi ekran hatalarının okunabildiğini gördüm ama mavi ekranda bir ilerleme olmadığı ve minidump dosyası oluşmadığı için, olay görüntüleyicisinde hata aradım ve o sırada NVIDIA GeForce Experience sürücüsünün her saniye hata verdiğini görüp baştan kurdum ve ondan sonra mavi ekran hatası düzelmişti.

Dün tekrar mavi ekran almaya başladım ve daha detaylı araştırma yaptığımda mavi ekrandaki 'uncorrectable error' kodunun donanım arızalarında sistemin bu kodu verdiğini gördüm. Memtest86 ile RAM testi yaptım ve resimde de gördüğünüz gibi 1 hata aldım. Görselleri konuya ekledim.

1. Bundan sonrası için nasıl bir yol izlemem gerek yardım eder misiniz?
  2. Şu an sistemimde 2 adet Micron MTA8atf1G64HZ-3G2r1 8 GB 3200 mt RAM var. Bunlardan birinde bile sıkıntı varsa uyumluluk açısından ikisini birden değiştirmem gerekir mi?
  3. Bir de tek slot 16 GB mi yoksa 2x8 şeklinde mi RAM almalıyım performans açısından.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Sistem özelliklerim:

Tulpar T5 v21.6.1​

• Intel® Tiger Lake core™ i7-11800H 8C/16T; 24MB l3; 8GT/s; 2.3GHz > 4.6GHz; 45W; 10nm superfin.
  • NVIDIA RTX 3060 Max-performance 6 GB GDDR6 192-BIT
  • 16 GB (2x8GB) DDR4 3200MHz.
  • 1TB CRUCIAL P2 PCI-e M.2 2280 PCI-e 3.0 X4 (okuma: 2400 MB/s - yazma: 1800 MB/s)

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-12-09 011034.png
    Ekran görüntüsü 2024-12-09 011034.png
    81 KB · Görüntüleme: 16
  • WhatsApp Image 2024-12-09 at 01.04.23.jpeg
    WhatsApp Image 2024-12-09 at 01.04.23.jpeg
    56,5 KB · Görüntüleme: 17
  • WhatsApp Image 2024-12-09 at 00.51.00.jpeg
    WhatsApp Image 2024-12-09 at 00.51.00.jpeg
    85,3 KB · Görüntüleme: 12
Merhaba.

Paylaştığınız MemTest86 sonucuna göre net bir şekilde RAM belleklerde hata olduğu görülüyor.

Monster'ı arayarak RAM değişimini kendinizin yapma imkanı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Kendiniz takabiliyorsanız çift kanal (2x8, 2x16 gibi) olarak RAM takabilirsiniz.

Hatalı olan RAM'i net tespit ederek CL ve frekans değerleri uyumlu başka bir marka RAM de takabilirsiniz. Hatalı RAM'i tespit etmek için tek tek denemeniz gerek.

Merhaba.

Paylaştığınız Memtest86 sonucuna göre net bir şekilde RAM belleklerde hata olduğu görülüyor.

Monster'ı arayarak RAM değişimini kendinizin yapma imkanı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Kendiniz takabiliyorsanız çift kanal (2x8, 2x16 gibi) olarak RAM takabilirsiniz.

Hatalı olan RAM'i net tespit ederek CL ve frekans değerleri uyumlu başka bir marka RAM de takabilirsiniz. Hatalı RAM'i tespit etmek için tek tek denemeniz gerek.

Öncelikle yanıtınız için çok teşekkürler.

Hatalı RAM'i tespit etmek için tek tek denemeniz gerektiğini söylemişsiniz, yani RAM'leri sırayla söküp tekrardan Memtest mi yapmam gerekiyor?

Bir de bu şekilde cihazı kullanmaya devam etmemin ne gibi sıkıntıları olur. Bu aralar laptopun lazım olmadığı tek günüm bile yok çünkü.

Evet tam dediğiniz gibi yapmanız lazım ancak fazla vakit alan bir işlem, bilginiz olsun. En az 2 saat alır.

Mavi ekranla karşılaşma sıklığınız artabilir.
Kaydedilen veride bozulmalar olabilir onun haricinde sistemi hayati olarak etkilemeyecektir.

Evet tam dediğiniz gibi yapmanız lazım ancak fazla vakit alan bir işlem, bilginiz olsun. En az 2 saat alır.

Mavi ekranla karşılaşma sıklığınız artabilir.
Kaydedilen veride bozulmalar olabilir onun haricinde sistemi hayati olarak etkilemeyecektir.
Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim. Çok sağ olun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı