Turbo Boost ile oyunlarda düşük sıcaklık

Merhaba arkadaşlar. Belki de birçoğunuz biliyordur fakat bilmeyenler için bunun hakkında bir konu açmak istedim, belki faydamız dokunur.

Gaming laptopların en büyük sıkıntılarından biri bildiğimiz gibi ısınma sorunudur. Hatta birçok kişi bunun için undervolt yöntemine başvuruyor. Ben de bunun için birçok yöntem aramıştım. Kaliteli bir fan almak, undervolt işlemi uygulamak, macun değiştirmek gibi çözümler. Ama laptop daha yeni olduğu için macun değişimine gerek olmadığını düşündüm ve undervolt işlemi riskli olduğunu söylediklerini için hiç girmek istemedim. Ve daha sonra araştırırken farklı ve risksiz bir yöntem gördüm. İşlemcinin Turbo Boost özelliğini kapatınca sıcaklığın müthiş bir şekilde düştüğünü fark ettim. Ben önce i7-9750H ve daha sonra i7-10750H işlemcili laptop kullandım ve ikisinde de oyun oynarken işlemci sıcaklığı 90-100 arasında takılıyordu. Turbo Boost özelliğini devre dışını bırakınca sıcaklık oyunlarda 60-70 arasına kadar düştü ve herhangi bir FPS düşüsü olmadı. Bu yüzden bunu bilmeyenler için paylaşmak istedim.

Öncelikle Turbo Boost özelliğini devre dışı bırakınca ne oluyor ona bakalım.

- İşlemcideki her bir çekirdeğin temel frekansta çalışmasını sağlıyor.
Örneğin Intel i7-10750h modelinde temel frekans 2.60 GHz'dir. Turbo Boost ile bu değer 5 GHz' kadar çıkabiliyor ve performans artışı sağlıyor. Bu özelliği kapatınca işlemci sabit 2.60 GHz hızında çalışıyor.

Turbo Boost açıkken

TurboBoostTaskManager.PNG


Turbo Boost kapalıyken

1612031131023.png




Avantajları:
-En önemli avantajı oyun oynarken sıcaklığa gerçekten çok etkisi oluyor. Ortalama 60-70 C arasına kadar düşüyor.
-Sıcaklık düşük olduğu için fanların aşırı bir şekilde çalışmasına gerek olmuyor ve oyun oynarken çok fazla fan sesi duymuyorsunuz.

Dezavantajları:
-Turbo Boost'u devre dışı bırakınca haliyle biraz performanstan ödün vermek gerekiyor. Fakat oyunlarda şu ana kadar herhangi bir performans ve FPS düşüsü yaşamadım. İşlemci gücü gerektiren oyunlar bile oynadım fakat bir düşüş görmedim.
-Özellikle render alırken gözle görülür düşüş olacaktır.

Aşağıda örnek olarak GTA 5 oynayıp sıcaklık değerlerini paylaştım.
- Turbo Boost açık olduğunda işlemci 98 C.
- Turbo Boost kapalı olduğunda işlemci 61 C ve FPS düşüsü yok.

Turbo Boost açıkken:

withTurboBoost.png


Turbo Boost devre dışı bırakıldığında:

withoutTurboBoost.png


Nasıl devre dışı bırakılır?

Öncelikle kayıt defteri düzenleyicisini açın ve aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayın.
1) hkey_local_machıne.
2) System.
3) currentcontrolset.
4) Control.
5) Power.
6) Power settings.
7) 54533251 ile başlayan klasörü genişletin.
8) BE337238 ile başlayan klasörün üstüne tıklayın.
9) açılan menüde "attributes" yazana çift tıklayın ve "1" olan değeri "2" yapın.

Bu adımları uyguladıktan sonra:
- Güç Yöneticisi'ni açmanız gerekiyor.
- Gelişmiş güç ayarları'nı açın.
- Çıkan menüde aşağıda "işlemci güç yönetimi" yazan yeri genişletin.
- Oradan "işlemci performans Boost modu" yazan yeri genişletin.
- Karşınıza iki seçenek çıkar. Onları "aggresive" yerine "devre dışı " olarak değiştirin ve uygulayın.

Not: Turbo Boost'u daha çok oyun oynarken kapatmanızı öneririm. Bu şekilde 90-100 C arası olan işlemci sıcaklığı 60-70 arasına kadar düşecektir. İşlemci sıcaklığı düştüğü için GPU sıcaklığı da az da olsa düşecektir. Oyun dışında tekrar aktif edebilirsiniz, bu şekilde normal kullanımda performans kaybı yaşamamış olursunuz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Notebook'ta bu Turbo Boost'tan çok çektim. LoL'e bayağı yeten bir sistemim ama gel gelelim sıcaklıktan dolayı 1 FPS'ye düşüp çıkıyor hep. O yüzden oyun için dizüstü bilgisayara başvurulmamalı bence.

İçerik üretmek için daha ideal.
 
Notebook'ta bu Turbo Boost'tan çok çektim. LoL'e bayağı yeten bir sistemim ama gel gelelim sıcaklıktan dolayı 1 FPS'ye düşüp çıkıyor hep. O yüzden oyun için dizüstü bilgisayara başvurulmamalı bence.

İçerik üretmek için daha ideal.
Haklısınız, oyun için masaüstü daha uygun fakat işin içine taşınabilirlik girince laptopların önemi de büyük. Hem iş/eğitim gereği taşımak gerekiyor hem de ara sıra oyun oynamak gerekince mecbur laptop lazım. Ben de bu sorunu yaşayanlar için böyle birşey paylaşmak istedim.
 
Haklısınız, oyun için masaüstü daha uygun fakat işin içine taşınabilirlik girince laptopların önemi de büyük. Hem iş/eğitim gereği taşımak gerekiyor hem de ara sıra oyun oynamak gerekince mecbur laptop lazım. Ben de bu sorunu yaşayanlar için böyle bir şey paylaşmak istedim.

Olabilir. Benim dizüstü bilgisayarlarda önceliğim artık; İşlemci gücü ve SSD.
Ofis, kod yazma gibi olaylarda yetiyorken, Render olaylarında SSD ile daha verimli olacak.
Ayrıca model tasarımları için çok güçlü bir grafik birimine gerek yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı