merhaba, Turbox TRB-C6 6x12cm ARGB kasa fanı seti 10 port kontroller + kumanda aldım. Kontrolcüsünde anakarta bağlamak için 5V RGB bağlantısı ve 3 pin fan bağlantısı mevcut. Maalesef fan hızlarını ne yaptıysam anakart üzerinden kontrol edemedim. Kumandasında fan hız kontrolü var hızlı ve yavaş, hızlı da son hızda çalışıyor, yavaş da ise fanlar durma derecesine düşüyor. Anakarta bağlanan fan bağlantısında 2 kablo var acaba bundan dolayı mı anakarttan hız kontrolü yapamıyorum?
Normalde PWM fanlar için 4, DC fanlar için 3 pin olur ama kontrolcünün anakart fan bağlantısında iki pin olabilir. Çünkü anakarttan sadece fan kontrolü için gerekli sinyali alır. Gücü PSU üzerinden alır.
Anakart bağlantısını hatalı yapmış olabilirsiniz veya bir şeyler eksik olabilir. Kontrolcü üzerinde veya kumandada fan kontrolünü anakarta devreden bir düğme olabilir. Öyle olduğunda kumandadaki hız kontrol düğmelerinin çalışmaması lazım.
Normalde PWM fanlar için 4, DC fanlar için 3 pin olur ama kontrolcünün anakart fan bağlantısında iki pin olabilir. Çünkü anakarttan sadece fan kontrolü için gerekli sinyali alır. Gücü PSU üzerinden alır.
Anakart bağlantısını hatalı yapmış olabilirsiniz veya bir şeyler eksik olabilir. Kontrolcü üzerinde veya kumandada fan kontrolünü anakarta devreden bir düğme olabilir. Öyle olduğunda kumandadaki hız kontrol düğmelerinin çalışmaması lazım.
Akşama detaylı resimlerini paylaşırım. Dün akşam uğraştım ama olmadı bu akşamda uğraşacağım yoksa iade edeceğim zaten. Evet dediğiniz gibi kumanda da kontrolleri anakarta devreden bir tuş mevcut ama ne yaptıysam olmadı. 3 pin fan bağlantısına 2 kablo olması ilk başta bana da saçma gelmişti ama madem böyle bir bağlantı koymuşlar çalışması lazım diye düşündüm bende. Açıklamanızda belirttiğiniz kontrolcüden güç alması o bağlantının sadece kontrol amaçlı olması muhtemel. Son olarak anakartta 1 adet CPU fan bağlantısı ve 2 adet chassis fan bağlantısı mevcut. İlk etapta kontrol için CPU fan bağlantısını kullandım ama PC açılışında hata verdi sonradan chassis fan bağlantısını denedim.
Anakarttaki CPU fan başlığı sadece işlemci soğutucunun fanı, sıvı soğutma varsa radyatör fanı için kullanılır. Boşta kalırsa hata verir. Başka fan takılmasını da tavsiye etmem. CHA fan başlığı kullanmalısınız. Eğer bağlantı doğru yapılırsa kumandadan kontrolü anakarta verdiğinizde BIOS üzerinden veya anakart üreticisinin Windows ortamındaki programı ile kontrolü mümkün olacaktır.