Herkese merhaba, arkadaşlar Türk Telekom kullanıyordum 16 Mbps olarak taahhüt bittiği için TurkNet'e geçme kararı aldım sitesine gidip altyapı sorgulama dedikten sonra 64 Mbps kadar hız alabiliyorum gözüküyor fiyatı da makul ama 64 Mbps'nin altında 15 Mbps kadar upload yazıyor yani bu da yaklaşık olarak 1,875 mb/s demek. Yani normalde 8 mb/s olması gerekiyor mu? Başka binalara da baktım onlarda da aynı şey var. 100Mbps'ye 20Mbps kadar upload vesaire diyor bu bir hata mı yoksa gerçek bir şey mi? Gerçek bir şeyse ne yapabilirim yükseltmek için onu da söylerseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Eki Görüntüle 2349688
Hocam eğer TurkNet kutusu yoksa binanızda(sanırım binada olması gerekiyor yakınlarda da olunca oluyorsa beni düzeltebilir misiniz) altyapınızın desteklediği kadar eğer TurkNet kutusu varsa 1000MBPS destekliyor.
Hocam siz beni yanlış anladınız 64 Mbps hız alabileceğim gözüküyor yani bu da 8 mb/s demek ama hemen altında 15 Mbps upload dediği için bu 1,875 e düşüyor doğruluk payı nedir gerçek bir şey mi diye sormak istedim diğer binalardada bakıyorum mesela İstanbul'daki veya Ankara vb. binaya 100Mbps hız diyor ama 20Mbps upload veya 50 Mbps destekleyen yerde 12 Mbps upload diyor neden böyle ve gercek mi demek istedim.
Gerçek mi diye sorarsanız normal değerler bunlar hocam evet. 100/20, 75/15 ve 50/12 hız profilleri yaklaşık 2 senedir kullanılıyor. Ben de TurkNet'te 100 download 20 upload kullanıyorum.
Gerçek mi diye sorarsanız normal değerler bunlar hocam evet. 100/20, 75/15 ve 50/12 hız profilleri yaklaşık 1 senedir kullanılıyor. Ben de TurkNet'te 100 download 20 upload kullanıyorum.
Hocam kusura bakmayın ben pek bu konuları bilmiyorum o yüzden pek anlamadım benim altyapımın desteklediği 64'e 15 ya bunu bir Speedtest'te ölçsek ve değişkenlik gösterdiğini farz edelim download 50-64 - upload 10 - 15 şu anda kullandığım Türk Telekom'da aldığım sonuçlar Speedtest'e göre 16 Mbps verilen paket aldığım hızlar download 13-14 upload 0, 7-1, 7 bir oyun indirdiğimde Türk Telekom'da 0, 7-1, 7 hızında indiriyor 10GB desek 1-2 saatte iniyor attığım resimdeki yani TurkNet'e göre Speedtest'te değişkenliklere göre verilen paket 64 Mbps download 50-64 upload 8-15 desek bu şekilde de 15 20 dakikada iniyor 10 GB anlatmak istediğim bu resimde 15 Mbps'nin olayı o mu yani.
Öncelikle Mbps ile MB/s birimlerini karıştırmayın. Mbps olarak kaç MB/s ile indirebileceğinizi hesaplamak için basit bir hesap yapalım. 87 Mbps bir internet olduğunu düşünelim. 87 Mbps / 8 = 10.875 yani saniyede 10.87 MB/s indireceksiniz demek yani saniyede 10.8 Megabyte (MB) indireceksiniz demek oluyor. Aldığınız MB/s hızı Mbps'e çevirmek için 8 ile çarpsanız yeterli. Açıktır diye düşünüyorum.64 Mbps'nin altında 15 Mbps kadar upload yazıyor yani bu da yaklaşık olarak 1,875 mb/s demek. Yani normalde 8 mb/s olması gerekiyor mu?
Burada anlaşılacağı gibi siz Türk Telekom'dan ADSL hizmet alıyorsunuz ve zaten paketinizden alabileceğiniz tepe hızları alıyorsunuz. Deminki yaptığımız hesaptan yola çıkalım. 14/8 = 1.75 yani saniyede 1.75 Megabyte (MB) indiriyormuşsunuz. Upload ise zaten hak getire. Söylediğiniz upload hızı ile yaklaşık 100 KB/s yani Kilobye ise yükleme yapıyorsunuz.Türk Telekom'da aldığım sonuçlar Speedtest'e göre 16 Mbps verilen paket aldığım hızlar download 13-14 upload 0,7-1,7.
Yaptığınız altyapı sorguları genelde tahmini oluyor. Yani fiziksel bağlantınız stabil ve kablolarınız sağlam ise sorgu sonucundan çok daha üst hızları görebilirsiniz. Yani fiziksel bağlantınız çok iyiyse atıyorum 64 Mbps değil de 80-85 alabilirsiniz. Ama tam tersi durumda daha az da alabilirsiniz.Altyapı sorgulama dedikten sonra 64 Mbps kadar hız alabiliyorum gözüküyor fiyatı da makul ama 64 Mbps'nin altında 15 Mbps kadar upload yazıyor.
Gerçek ve yaptırabilmeniz için 100 Mbps hıza geçmeniz yeterli. 100 Mbps hızda 20 Mbps upload atanıyor zaten.Gerçek bir şeyse ne yapabilirim yükseltmek için onu da söylerseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
İndirme yaparken download/indirme hızınızı (yani sorgudan baz alırsak) 64 Mbps hızı kullanırsınız. Upload ise (yine sorgudan baz alıyorum) 15 Mbps hızı kullanırsınız. Upload ise en basit olarak YouTube'a video atarken, arkadaşınıza WhatsApp'dan görüntü yollarken, görüntülü ve sesli konuşurken, yayın açtığınızda vb. kullanılıyor. Adı üzerinde upload, yani yükleme.TurkNet'e göre Speedtest'te değişkenliklere göre verilen paket 64 Mbps download 50-64 upload 8-15 desek bu şekilde de 15 20 dakikada iniyor 10 GB anlatmak istediğim bu resimde 15 Mbps'nin olayı o mu yani.
Hocam o 15'in oyun indirmeye bir katkısı veya dahili yok. O 15 uploadı sadece görüntülü konuşurken, canlı yayın yaparsanız veya karşı tarafa dosya gönderirken kullanırsınız.
Oyun indirmek için de download kullanırsınız.
Herkese merhaba, arkadaşlar Türk Telekom kullanıyordum 16 Mbps olarak taahhüt bittiği için TurkNet'e geçme kararı aldım sitesine gidip altyapı sorgulama dedikten sonra 64 Mbps kadar hız alabiliyorum gözüküyor fiyatı da makul ama 64 Mbps'nin altında 15 Mbps kadar upload yazıyor yani bu da yaklaşık olarak 1,875 mb/s demek. Yani normalde 8 mb/s olması gerekiyor mu? Başka binalara da baktım onlarda da aynı şey var. 100Mbps'ye 20Mbps kadar upload vesaire diyor bu bir hata mı yoksa gerçek bir şey mi? Gerçek bir şeyse ne yapabilirim yükseltmek için onu da söylerseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Eki Görüntüle 2349688
Konuyu toparlayalım sıra sıra gidelim öncelikle.
Öncelikle Mbps ile MB/s birimlerini karıştırmayın. Mbps olarak kaç MB/s ile indirebileceğinizi hesaplamak için basit bir hesap yapalım. 87 Mbps bir internet olduğunu düşünelim. 87 Mbps / 8 = 10.875 yani saniyede 10.87 MB/s indireceksiniz demek yani saniyede 10.8 megabyte (MB) indireceksiniz demek oluyor. Aldığınız MB/s hızı Mbps'e çevirmek için 8 ile çarpsanız yeterli. Açıktır diye düşünüyorum.
Burada anlaşılacağı gibi siz Türk Telekom'dan ADSL hizmet alıyorsunuz ve zaten paketinizden alabileceğiniz tepe hızları alıyorsunuz. Deminki yaptığımız hesaptan yola çıkalım. 14/8 = 1.75 yani saniyede 1.75 megabyte (MB) indiriyormuşsunuz. Upload ise zaten hak getire. Söylediğiniz upload hızı ile yaklaşık 100 KB/s yani kilobye ise yükleme yapıyorsunuz.
Yaptığınız altyapı sorguları genelde tahmini oluyor. Yani fiziksel bağlantınız stabil ve kablolarınız sağlam ise sorgu sonucundan çok daha üst hızları görebilirsiniz. Yani fiziksel bağlantınız çok iyiyse atıyorum 64 Mbps değil de 80-85 alabilirsiniz. Ama tam tersi durumda daha az da alabilirsiniz.
Upload meselesine gelirsek: 8 Mb/s değil 8 Mbps veriyordu Türk Telekom. Deprem zamanından beridir upload hızları güncellendi. Artık maksimum 8 yerine 20 Mbps veriyor. Burada söylenen 15 Mbps çünkü 50-75 Mbps hızlar için 15 Mbps tanımlanıyor. Size hızları sıra sıra söyleyeyim:
16-4, 24-12, 35-12, 50-15, 75-15 100-20 (DSL, fiber)
200-30, 500-40, 1000-50 (fiber)
Yeni upload hızları yazıldığı gibi veriliyor artık. Ben de 100 download, 20 upload kullanıyorum.
Gerçek ve yaptırabilmeniz için 100 Mbps hıza geçmeniz yeterli. 100 Mbps hızda 20 Mbps upload atanıyor zaten.
İndirme yaparken download/indirme hızınızı (yani sorgudan baz alırsak) 64 Mbps hızı kullanırsınız. Upload ise (yine sorgudan baz alıyorum) 15 Mbps hızı kullanırsınız. Upload ise en basit olarak YouTube'a video atarken, arkadaşınıza WhatsApp'dan görüntü yollarken, görüntülü ve sesli konuşurken, yayın açtığınızda vb. kullanılıyor. Adı üzerinde upload, yani yükleme.
Bu siteden hesaplama yapabilirsiniz hızlı şekilde. Dilerseniz şu anki hızınızla sorgu sonucunu hesaplayıp kontrol edin. Ne kadar yüksek hızda indirirseniz o kadar kısa zamanda iner demek oluyor.