TurkNet'teki yüksek pingi düşürmek için router önerisi

UnKnown44

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İş PC sistem özellikleri:
Anakart: Asus Tuf B450-PLUS
İşlemci: Ryzen 5800x
İşlemci Soğutucu: Arctic LF3 280mm Push/Pull
Ekran Kartı: Asus Dual 6600XT
Ram: Corsair Vengeance 16GBx2 3000MHz
Depolama: Kioxia Exceria 500GB M.2/ Kioxia 960GB SSD
Kasa: Aerocool Cipher
Kasa Fanı: 3xArctic P12 PWM MAX/1xArctic P12/2x140mm SilentWings3/120mm
Monitör: 2xDell 19''
Mouse: Bloody V7Ma/Logitech M330
Klavye: Fujitsu
Power Supply: MSI PSU MPG A850G PCIE5
Merhaba.
TurkNet'e geçtiğimden beri maalesef oyunlarda ping sorunu yaşamaya başladım. Daha önce Türk Telekom'da 24 Mbps kullanırken bu sorunu yaşamıyordum. Ancak 100 MB'lık TurkNet'te bu sorunu yaşamaya başladım. TurkNet ile yapmış olduğum görüşmeler neticesinde sorunun donanım kaynaklı olabileceğini belirttiler. 24 MB'lik internetimde bu sorunu yaşamazken kullandığım donanım ile, 100 MB'lik interneti kullandığım donanım aynı diye düşünürken, Router'ı değiştirdiklerini hatırladım. Bana yeni verilen ve daha iyi olduğu iddia edilen router ZTE zxhn H298a.
Recep Bey'in yayınladığı şu videoyu izledim;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

). Bana da aynı router (ZTE zxhn H298a) verildiği için ben de yüksek Ping'in Router'dan kaynaklanacağını düşünerek, farklı bir router almak istiyorum. En azından QoS özelliği ile ayar yapabileceğim bir router almayı hedefliyorum.
Recep Bey'in videosunda belirttiği gibi işlemcisi kuvvetli bir router almak istiyorum. ASUS'un bu modeli şu anda 4'in üzerinde bir fiyata sahip olduğu için bu bütçemin çok üzerinde.
Ben TP-Link'in QoS destekli modellerinden birkaçını beğendim. Ancak tecrübeli arkadaşların önerisi faydalı olacaktır. Fikirlerini paylaşırlarsa sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.

Beğendiğim ürünler bunlardı. İleride Türk Telekom'un 200 ve üzeri bir paketine geçme ihtimalimi de düşünerek bu modelleri düşünmüştüm.

TP-Link AX20 AX1800 Dual-Band Wi-Fi 6 Router
TP-Link AX50 AX3000 Dual Band Gigabit Wi-Fi 6 Router
TP-Link AX53 AX3000 Dual Band Gigabit Wi-Fi 6 Router

Son düzenleyen: Moderatör:
TürkNet fiber kullanıyorsan ve modem Türk Telekomun Gponlu fiberi ise modem değiştiremezsin.

TP-Link almayın derim. İki markadan birini tercih edin. Keenetic ve Asus. Asus alacaksanız şiddetle tavsiye edebileceğim model Asus RT-AX86U. 1GBPS kullanıyorum. Telekom altyapısı üzerinden çok memnunum router'dan.

Bütçe nedir? Keenetic modemler QoS ayarı olmadan bile Bufferbloat konusunda aşırı başarılı.

Ping sorununun modem kaynaklı olduğunu nasıl anladınız?
Mevcut kullandığım routerın QoS özelliği olmadığı için şuanda router'dan mı kaynaklı bilmiyorum. Sadece denemek istiyorum. Aynı modemi kullanıp benzer ping seviyelerini alan kişilerin olması ve önceki router'da bu tarz bir sorun yaşamamam dolayısıyla router'dan olabileceğini düşündüm.
Bu arada TP link ile ilgili araştırma yaparken QoS özelliğinin çok iyi çalışmadığına dair birçok topic açıldığını gördüm. Keenetic düşündüm ancak wifi 6 desteği olan ve QoS desteği birlikte olanı bulamadım.
Bütçemi en fazla 2k olacak şekilde ayarladım.

TürkNet fiber kullanıyorsan ve modem Türk Telekomun Gponlu fiberi ise modem değiştiremezsin.
Değiştirebiliyor. Yanlış bilgi vermeyin. Türk Telekom Gpon altyapısı var bende. Türk Telekom'un router'ını hiç kullanmadan Asus router'ımı sorunsuz olarak kullanabiliyorum.

Son düzenleme:
Gponlu olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Küçük ONT cihazı verdiler mi? Ethernet kablosu ile mi Wan girişiniz var? Gpon'da iki cihaz olur. ONT ve Router olmak üzere. İki cihaz varsa Gpon altyapıya sahipsiniz.

TP-Link almayın derim. İki markadan birini tercih edin. Keenetic ve Asus. Asus alacaksanız şiddetle tavsiye edebileceğim model Asus RT-AX86U. 1GBPS kullanıyorum. Telekom altyapısı üzerinden çok memnunum router'dan.
Asus'un belirttiğiniz modeli gerçekten iyi ama bütçemi aşar biraz. 2k civarlarında alabileceğim bir model arıyorum. Olmazsa Keenetic'in wifi 5 modellerine yönelebilirim. Keenetic için önerebileceğiniz bir model var mıdır acaba?

Küçük ONT cihazı verdiler mi? Ethernet kablosu ile mi Wan girişiniz var? Gpon'da iki cihaz olur. ONT ve Router olmak üzere. İki cihaz varsa Gpon altyapıya sahipsiniz.
Siyah bir cihazdan router'ın WAN girişine ethernet kablosu ile bağlıyorum. Siyah cihaz diyorum çünkü onun tam olarak ne olduğunu bilmiyorum . Sanırım Gpon altyapıya sahibim, sizin belirttiğiniz gibi bir sistemim var.

Bu işlerle uğraşmayı seviyorsanız OpenWrt destekli modellere veya Mikrotik cihazlara yönelebilirsiniz. Veya Asus Merlin'e bakabilirsiniz. Olay sizin ihtiyaçlarınızı karşılaması, en iyisi olması değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…