Type-C girişli çoğaltıcı kullanmak sağlıklı mı?

Ucuz bir kablo almadığınız sürece kaliteden ödün vermemek adına problem yaşamazsınız.
Peki bu ürünlerin displayport olanı var mı? Ben hiç göremedim de.

USB'lere ihtiyacın yoksa sadece Type-c -Hdmi dönüştürücüler veya kablolar daha ucuz. Sahibindende 375 tl civarına dörmüştüm. Bir ucu HDMI bir ucu Type-c.
Teşekkürler.

Type c nin kendisi zaten displayport özelliklerini destekler ama her type c de bulunmaz. Tam Özellikli bir type c hem data hem görüntü hem de şarj yapar. Kullandığınız cıhazın Type-C özelliklerine bakmanız gerekir.

Merhaba arkadaşlar şöyle bir çoğaltıcı gördüm. Bunları kullanmak sağlıklı mı? Monitörü buradan bağlasam görüntü kalitesine eksi bir yönü olur mu?
Bu tür Type-C çoğaltıcıları kullanmak genelde güvenlidir. Cihaza zarar vermez; en kötü ihtimalle ucuz/kalitesiz olursa bağlantı kopması veya ısınma yaşarsın.

Monitörü buradan bağlayınca görüntü kalitesi bozulmaz (bulanıklaşma, renk düşmesi olmaz).
Ama bu modelin bir sınırı var:
  • 4K monitörde en fazla 30 Hz verir.
    Bu yüzden 4K’da görüntü “bozuk” olmaz ama akıcı olmaz (mouse/scroll ağır gibi gelir).
  • 1080p’de 60 Hz (ve çoğu durumda 1440p’de 60 Hz) normal kullanılır.
Bir şart daha: Laptopunun Type-C girişi görüntü çıkışı desteklemeli (DisplayPort Alt Mode/Thunderbolt). Desteklemiyorsa hub’dan monitöre görüntü gelmez.

Type-C'nin kendisi zaten DisplayPort özelliklerini destekler ama her Type-C de bulunmaz. Tam özellikli bir Type-C hem data hem görüntü hem de şarj yapar. Kullandığınız cıhazın Type-C özelliklerine bakmanız gerekir.

Laptopum HP Victus 16-S1011NTT sizce böyle bir ürün almak mı yoksa Type-C to DP kablo mu daha mantıklı olur?

Bu tür Type-C çoğaltıcıları kullanmak genelde güvenlidir. Cihaza zarar vermez; en kötü ihtimalle ucuz/kalitesiz olursa bağlantı kopması veya ısınma yaşarsın.

Monitörü buradan bağlayınca görüntü kalitesi bozulmaz (bulanıklaşma, renk düşmesi olmaz).
Ama bu modelin bir sınırı var:
  • 4K monitörde en fazla 30 Hz verir.
    Bu yüzden 4K’da görüntü “bozuk” olmaz ama akıcı olmaz (mouse/scroll ağır gibi gelir).
  • 1080p’de 60 Hz (ve çoğu durumda 1440p’de 60 Hz) normal kullanılır.
Bir şart daha: Laptopunun Type-C girişi görüntü çıkışı desteklemeli (DisplayPort Alt Mode/Thunderbolt). Desteklemiyorsa hub’dan monitöre görüntü gelmez.
Monitörüm 320hz bunu bana direkt olarak verebilir mi?

Laptopum HP Victus 16-S1011NTT sizce böyle bir ürün almak mı yoksa Type-C to DP kablo mu daha mantıklı olur?

Monitörüm 320hz bunu bana direkt olarak verebilir mi?
320 Hz için 3 şart birlikte lazım:
  1. Monitör 320 Hz’i hangi girişten veriyor?
    Çoğu monitör 320 Hz’i sadece DisplayPorttan verir (HDMI’dan vermez ya da daha düşük verir).
  2. 320 Hz hangi çözünürlükte?
  • Eğer monitörün 1080p @ 320 Hz ise: Victus + Type-C→DP 1.4 kabloyla büyük ihtimalle verir.
  • Eğer monitörün 1440p @ 320 Hz ise: kesin değil; çoğu durumda 320’ye çıkmayabilir (DSC/uyumluluk sınırı).
  1. Bağlantı zinciri doğru mu?
    Type-C portun gerçekten görüntü çıkışı veriyor olmalı (DP Alt Mode), monitör DP modunda olmalı, doğru DP 1.4 kablo olmalı.

Hz konusunda genel kural:
    • En yüksek Hz (240/280/320) çoğu monitörde DisplayPort ile daha garanti.
    • HDMI da yüksek Hz verir, ama bazı monitörler HDMI’da aynı Hz’i vermez (DP 320, HDMI 240 gibi).

320 Hz için 3 şart birlikte lazım:
  1. Monitör 320 Hz'i hangi girişten veriyor?
    Çoğu monitör 320 Hz'i sadece DisplayPort'tan verir (HDMI'dan vermez ya da daha düşük verir).
  2. 320 Hz hangi çözünürlükte?
  • Eğer monitörün 1080p @ 320 Hz ise: Victus + type-c→dp 1.4 kabloyla büyük ihtimalle verir.
  • Eğer monitörün 1440p @ 320 Hz ise: Kesin değil; çoğu durumda 320'ye çıkmayabilir (DSC/uyumluluk sınırı).
  1. Bağlantı zinciri doğru mu?
    Type-C portun gerçekten görüntü çıkışı veriyor olmalı (DP alt mode), monitör DP modunda olmalı, doğru DP 1.4 kablo olmalı.

Hz konusunda genel kural:
    • En yüksek Hz (240/280/320) çoğu monitörde DisplayPort ile daha garanti.
    • HDMI da yüksek Hz verir, ama bazı monitörler HDMI'da aynı Hz'i vermez (DP 320, HDMI 240 gibi).

1- evet DisplayPort'tan veriyor.
2- 1920x1080p monitörüm Lenovo Legion 25-10
Baktığımda laptopum Type-C'den görüntü veriyor.
Zaten Type-C to DP olarak düşündüm ya da bu çoğaltıcılar ile düşünmüştüm. Kaliteli olarak en iyisi şu diyebildiğiniz bununla kesin 320Hz verir dediğiniz bir kablo var mı?

1- evet DisplayPort'tan veriyor.
2- 1920x1080p monitörüm Lenovo Legion 25-10
Baktığımda laptopum Type-C'den görüntü veriyor.
Zaten Type-C to DP olarak düşündüm ya da bu çoğaltıcılar ile düşünmüştüm. Kaliteli olarak en iyisi şu diyebildiğiniz bununla kesin 320Hz verir dediğiniz bir kablo var mı?
Bu durumda 320 Hz alman çok yüksek ihtimal. Monitörün 1080p’de 320 Hz’i DisplayPort’tan veriyor ve laptopın USB-C’den görüntü (DP Alt Mode) destekliyor diyorsun; bu kombinasyon doğru.
Kablo tarafında “kesin şu model” demek zor, çünkü piyasada çok sahte ürün var; ama şu kriterlere uyarsan sorun yaşamazsın:
  • USB-C → DisplayPort 1.4 (özellikle ‘DP 1.4 / 8K@60 – 4K@144’ gibi ibareli)
  • HBR3 / DP 1.4 uyumlu yazsın
  • Uzunluk mümkünse 1–2 metre (3m+ olunca sorun ihtimali artıyor)
  • Marka olarak genelde güvenli: UGREEN / Anker / Cable Matters / Baseus (resmi satıcıdan)
Bağlayınca Windows’ta: Ayarlar → Sistem → Ekran → Gelişmiş ekran → Yenileme hızı kısmından 320 Hz’i seç. Çıkmıyorsa kablo/port modu veya monitör ayarı (OC/320Hz modu) kapalıdır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı