TYT matematik ilk 12 konu iki hocadan gidilir mi?

monoleum

Decapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, TYT kampı ilk 12 konu iki hocadan gidilir mi? Soru çözüm videolar izleme not alma, iki hoca gitsem ortalama 5 saat ediyor ve o kadar vaktim de var. İlk 12 konu benim için çok önemli net hedefim en az 15 TYT, AYT 10-15. ayrıca AYT ile problemleri beraber götüreceğim. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

Matematik izleyerek yapılabilecek ders değil, tek hocadan dinleyin. Sonra bol bol pratik yapın.

Matematik izleyerek yapılabilecek ders değil, tek hocadan dinleyin. Sonra bol bol pratik yapın.
ÖSYM tarzındaki sorulardan bahsetmeleri iyi oluyor. Konuyu sadece bilince çözüm yöntemlerinden en iyisi hangisi tahmin etmek zor olabiliyor. Khan Academy’deki Sal Khan kadar iyi bir öğretmen görmedim ben. Biyoloji, fizik, kimya ve matematik olmak üzere ne varsa ondan dinledim. Üniversitede bile izlemeye devam ettim. TYT ve AYT gibi sınavlara üniversiteden çoktan mezun olduğum için girmiyorum ama hobi olarak 2024 matematik sorularına baktığımda iki sınavda da 40/40 gelmişti. Niye bu kadar bu dersten korkuluyor anlamıyorum. Her şeyin bir açıklaması var.

Konunun mantığını öğrenmeniz, sonra da uygulamanız gerekiyor. İnternette anlatım için çeşitli kaynaklar var. Ufak notlara da tekrar için bakarsınız. Elli kere aynı konuyu dinlemeye gerek yok. Soru çözerken takılırsanız aynı konunun o bölümüne yeniden bakabilirsiniz.

@56153, yabancı dil olsaydı tekrar açısından izlemesini tavsiye ederdim ancak Matematik kesinlikle pratik olmadan olmuyor. Tek bir hocadan dinlemesi yeterli olur. Tek bir hocadan dinleme yapıldıktan sonra bol bol soru çözülecek, başka yolu yok. Matematikte soru çözmeden, aynı konuyu iki kere dinlerse sadece videoyu iki kere izlemiş olur. İki kere izlemekten öteye gitmez.

Konuyu uygulaması gerekli. Evrendeki tüm formülleri bilse de uygulayamazsa anlamı yok. Çok video izlemek istiyorsa soru çözümlü bir kitap alıp sonra çözümleri izleyebilir. Daha kolayı ya da alternatif yolu varsa öğrenmiş olur. Bir soruyu çözmek için bir ton yol var. Matematik de verileri kullanmakla ve bunları uygulamakla alakalı. Hele cebir soruları bedava net gibi bir şey. Soruda gerekli tüm bilgiler veriliyor, sadece yerine koyuyoruz. İçinde cevabı olan paragraf soruları gibi neredeyse. Yerine koymakta tüm iş. O dili, matematik diline çeviriyoruz.

Hocam bu kişiden kişiye çok değişken. Ben doğru düzgün 1 TYT matematik kitabı bile bitirmedim, geometri hariç 25 net aşağısı yapmıyorum. Konuyu açan arkadaşta nasıl işliyor o önemli.

Hocam, bu kişiden kişiye çok değişken. Ben doğru düzgün 1 TYT matematik kitabı bile bitirmedim, geometri hariç 25 net aşağısı yapmıyorum. Konuyu açan arkadaşta nasıl işliyor o önemli.
Uygulama yöntemlerini yerine yerleştirdiyseniz normal. İlginç bir soru tipi gelirse ve içine bildiğiniz 10-15 konudaki her şeyi koymanız gerekirse zorlanabilirsiniz. TYT soruları zaten basit. Tanım sorusu, para üstü sorusu ve bölme sorusu bile geliyor. Hatta grafikteki şeyleri toplama sorusu da var. Hâliyle zorlanmıyorsunuz. Gerçek matematikle uğraşacaksanız uzmanlaşmanız gerekir. Kalkülüs soruları öyle TYT gibi olmuyor mesela.

Öncelikle cevap için teşekkürler, ben maalesef eksik bilgiler verdim. Konu dinliyordum araya açayım dedim, konu dinleme bitti testi de çözdüm geldim.
Hocam 29 yaşındayım, Psikoloji için çabalıyorum. Yıllardır matematik falan yok zaten. Ant 1-2, Bıyılı 10 gün temel dinledim ve Matematiğin İlacı (Problemler hariç) çözdüm. O halde 345 ve Bilgi Sarmalı iki kitap paralel gideyim?
Hocam, haklı olduğunuzu biliyorum fakat milyonlarca öğrenci kendine bunu ben de dahil kabullenmiyor, hatta Türev'in falan en basit kısımları kaldı müfredatta. Öneriniz için teşekkürler.
Peki hocam, o halde iki kitap paralel gidebilir miyim? 345 ve Bilgi Sarmalı.
Hahahaha. Amacım 12 konuyu sağlamlaştırmak amacım. Mat temelim yoktu, Ant 1-2 ve Bıyıklı 10 gün bitirdim, Eyüp B de izledim ondan geri döndüm SML ile ilerliyorum. Mat İlacı problemlere kadar çözdüm, 345 çözebiliyorum gayet. Programıma göre 20 Ocak'ta AYT'ye başlamam lazım, zaten hocam sorun burada. Ben, problemleri ant 1-2'de gördüm ki 2'deki problemler TYT'nin bir tık altı, neyi nereye koyacağımı gayet iyi anlıyorum, evet önce soruyu iyi anlamak gerek soru anlaşıldıysa sorunun %90'ı gitti demektir (cebirsel işlemler biliniyorsa) , benim bundan yana asla sorunum yok, sorunum mat temelim bu hayatta hiç olmadı. Ve maruz kalarak güçlendirmek istiyorum mesela Üslü-Köklü-Çarpanlara Ayırma bunlarla alakalı oturmayan şeyler var.
Hocam bu kişiden kişiye çok değişken. Ben doğru düzgün 1 TYT matematik kitabı bile bitirmedim, geometri hariç 25 net aşağısı yapmıyorum. Konuyu açan arkadaşta nasıl işliyor o önemli.
Hocam, benim mat temelim yoktu, yeni yeni temel atıyorum. Benim cebirsel işlemlerle problemim fazla. Mesela, konuyu o gün dinleyeyim, hemen ardından test veya soru bankası çözerim, %70'ini, ama bir süre sonra unutuyorum bu da sanırım düzenli soru çözmediğimden ötürü. Benim sorunum cebirsel ifadelerledir.

Cevap veren arkadaşlara ayrı ayrı cevapları için teşekkür ediyorum.
Benim temelim zayıf, Ant 1-2, Bıyıklı 10 Günde Mat, Mat İlacı (problemlere kadar bitti), Mat İlacı test başı %70-80 doğruyla ilerlemiştim, çarpanlara ayırma hariç. 345 çözmeye başladım, gayet çözebiliyorum ve çözebileceğimi düşünüyorum. Eksikliğim nerede, ne yapmam gerek bunu gerçekten bilmiyorum, ben size şu bilgileri vermiş olayım;

1- Problemlerde ne istendiğini gayet net anlıyorum, yani Türkçe ile bir problemim yok. Benim sorunum cebirsel ifadelerle, çünkü temelim yeni yeni oluşmaya başlıyor.
2- Çarpanlara Ayırma, Köklü Sayılar, Üslü Sayılar sırasıyla en kötü olduğum konulardır, bu konuları nasıl geliştirebilirim?
3- Sizden gelen öneriler üzerine tek hoca ile devam edeceğim, matematik için günde en az 5 saat vaktim var, bu vaktimi nasıl değerlendimeliyim?

Yorumlarınız benim için kıymetli ve yol göstericim olacaktır, teşekkürler.

Peki hocam, o halde iki kitap paralel gidebilir miyim? 345 ve Bilgi Sarmalı.
Aynı anda 100 kitap da çözebilirsiniz. Ne kadar soru görürseniz o kadar iyi olur. Bir yerde takılınca bunun sebebini öğrenip orayı tekrar edersiniz. Tüm matematik kitapları zaten aynı konuları anlatıyor ama şekilleri farklı.
Ve maruz kalarak güçlendirmek istiyorum. Mesela Üslü-Köklü-Çarpanlara Ayırma, bunlarla alakalı oturmayan şeyler var.
Anlamadığınız kısım ile alakalı bir videoya Khan Academy üzerinden bakabilirsiniz. Cebir I ve Cebir II listelerinde anlatım bulunuyor. Ondan önce temele giriş listesi de mevcut. Hepsinde tam detayına inerek anlatıyor. Hatta o kadar detaylı ve basit bir şekilde anlatıyor ki anlamamak, anlamaktan daha zor. Ondan sonra da Orijinal, 3D ve 345 gibi kitaplardan soru çözebilirsiniz. Zaten dediğiniz 3 konuyu en fazla 2-3 günde bitirebilirsiniz. Bu kitapların video çözümleri de size yardımcı olur. Konuları bildiğinizde tüm bir kitabı bir haftada bile bitirmeniz mümkün.
Bir süre sonra tekrar yapmazsanız unutmanız normal ama çabuk hatırlarsınız. Zamanla da aklınıza yerleşir. Hayatımda gördüğüm en iyi cebir anlatımını Sal Khan yapıyor. İngilizce olarak öneririm ama Türkçe çevirisi de mevcut. Size direkt formülü değil, mantığını veriyor. Mantığı anlarsanız zaten unutmazsınız. Unutsanız da düşünerek bulursunuz.
Benim sorunum cebirsel ifadelerle, çünkü temelim yeni yeni oluşmaya başlıyor.
Öncelikle metni cebirsel olarak geçirmeyi öğrenmeniz gerekli. Ondan sonra da cebirsel işlemleri sağlamlaştırabilirsiniz.
Çarpanlara Ayırma, Köklü Sayılar, Üslü Sayılar sırasıyla en kötü olduğum konulardır.
Üslü sayılar cidden en kolay konu fakat ondan önce negatifle negatifin çarpımı pozitif gibi temel konuları iyi öğrenmeniz gerekiyor. Khan Academy’deki oynatma listelerini öneririm. Sonra da bol bol soru çözersiniz. ÖSYM tipi sorular için de YouTube’dan bir öğretmene bakabilirsiniz. Çarpanlara ayırırken iki kare farkı, küp farkı, ikinci dereceden denklemler, özel çarpımlar ve tam kareler gibi konuları iyi öğrenmeniz gerekiyor. Gerisi de zaten bunları ayırmak ve eşitlemekle alakalı. Burada da yine tekrarlıyor olsam da Khan Academy listesini öneririm. Köklü sayılarda da konuyu öğrenip soru çözebilirsiniz. Formül yerine mantığa odaklanmayı unutmamalısınız.

Örnek bir liste:

Doğrudan kendi sitesi üzerindeki listeleri öneririm.
Sizden gelen öneriler üzerine tek hoca ile devam edeceğim, matematik için günde en az 5 saat vaktim var, bu vaktimi nasıl değerlendimeliyim?
Bolca soru çözümü, anlamadığınız yerleri not etmeniz, soru çözümü bitince notların çözümlerine bakmanız ve konu anlatımına dönmeniz. Anlatım bitince çözemediğiniz soruları yeniden çözüp ikinci kitaba geçebilirsiniz. Anlamadığınız yer olursa yine en baştan böyle devam. Yeni konu işleyecekseniz de soru çözümünden o kadar vakit kısarsınız. Bir konuyu tam anlamadan yenisine geçmenizi önermem. Yeni konuda eskisiyle çok bağ olabiliyor. Tabii ki bağımsız konuyla birlikte götürebilirsiniz.

Son düzenleme:
Hocam öncelikle bu uzun ve detaylı cevaplar için çok teşekkürler. Karşılıklı konuşmada gibi hissettirdiniz, maalesef İngilizce konuşup anlayamıyorum ancak Türkçe olan videolarına da bakacağım.

İki hoca izlemekten vazgeçtim, tespit ettiğiniz veya tespit etmeye çalıştığınız durumları göz önünde bulundurarak, bol bol soru çözümü ile anlamadığım yerleri not alarak yanlışlarımın üzerine gideceğim, anlamadığım konuları konu bazlı başka hocalardan da dinleyeceğim, Khan Akademi'yi de bol bol kullanacağım, tekrar çok teşekkür ederim. Çok sağ olun. Gelişmelerden haberdar edeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…