TYT'de kaç net bandında AYT başlanmalı?

ahmettt_21

Centipat
Katılım
10 Nisan 2024
Mesajlar
548
Çözümler
1
TYT'de 60-70 bantlarındayım başlamalı mıyım sizce yoksa +80 üstünde mi başlamalıyım?
 
12. sınıfsan beraber götürmelisin. AYT kısa zamanda hallolacak iş değil. Sözelciysen ayrı tabii.
 
TYT'de 60-70 bantlarındayım başlamalı mıyım sizce yoksa +80 üstünde mi başlamalıyım?
Valla böyle bir mantık yok normalde, AYT çözmek için TYT bilmek lazım biraz ama direkt ikisini birlikte de götürebilirsin.
 
Sözelciysek nasıl olmalı? Ben sözelciyim full AYT kasıyorum TYT için her hafta 1 kere deneme çözüyorum.
TYT'yi konu olarak bitirdiysen ya da netlerin sana yetiyorsa böyle devam edebilirsin.
 
Önce şunu belirtmek lazım ki YKS öyle kendine net bantları koyup bir ileri aşamaya geçebileceğin bir sınav değil. Hâliyle iki hata yapıyorsun burada.
1) AYT'ye başlamak için bir net bandı koyuyorsun.
2) Ders ders ilerlemek yerine bir bütün olarak hareket ediyorsun.

Şunu bilmen lazım ki (say için konuşuyorum, öteki dallar hakkında bir bilgim yok) ayt'de en düşük puan getiren dersin bir sorusu, tyt'de en yüksek puanı getiren dersin bir sorusunun en iki katı bazen de daha fazla puan getiriyor. Hâliyle senin AYT başlamak için TYT'yi beklemen büyük bir hata. Fakat yeri geldiğinde AYT, TYT bilmeden yapılmadığı için burada dersleri doğru bir sıralamayla çalışman gerekiyor. Bunun tek istisnası olarak biyoloji var diyebilirim çünkü bana kalırsa AYT Biyo, TYT Biyo olmadan yapılması çok zor. İnternette TYT-AYT karışık planlar var, onları alıp uygulayabilirsin.

Şimdi gelelim ikinci hatanın çözümüne. Denemenin genel netini boş ver, hiçbir işine yaramayacak. Aynı neti çıkartan iki kişinin sıralaması tamamen farklı olabilir. Denemede hangi dersten daha çok/az net çıkartmışsın ona bak. Mesela atıyorum Matematik çok iyi gelmiş fakat Türkçe - Sosyal batırmışsın. Eğer Matematik'te bir konu eksiğin yoksa AYT Matematiğe başla. FKB derslerinden kötü olduğun konuları bul ve oradaki eksikliğini kapat.
TYT'nin bir güzel yanı da burada başlıyor aslında. TYT'de her kötü olduğun konu seni AYT'ye bağlamıyor. Örneğin paragrafın kötüyse bu AYT çalışmanı etkileyen bir faktör değil. Veya Matematik'te probleminin kötü olması bir sorun olsa da bu senin parabol, fonksiyon öğrenmeni %80-90 oranında etkilemez.

Fakat şunu da unutma ki henüz daha çok zaman var. Acele etme ve sürem daralıyor düşüncesiyle tam olarak anlamadığın bir konuyu atlayıp geçme. Ancak örneğin TYT-AYT gidiyorsan yaylanıp öyle kafam rahat moduna girip sırf bir tyt'yi 4-5 aya yayma.
Fakat tabii ki bunların da istisnası var. Mesela Geometri hem TYT hem de AYT çok iç içe olduğu için onları bir bütün olarak değerlendirebilirsin. Hâliyle pek çok derse göre uzun sürmesi normal olan bir branş bu.
 
Maşallah hocam destan yazmışsın
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…