Ubuntu 15.04 Gnome Uygulamaların Komut İsimlerini Bulma

Makaleler
2
Daha fazla  
Meslek
hekim
Ubuntu Gnome 15.04 'te masaüstünü kullanıma açtım. Masaüstüne uygulama kısayolu eklemek istiyorum fakat kısayol oluşturucusuna, ilgili programla ilgili girmem gereken kodu bulamıyorum. Genel anlamda herhangi bir uygulama için bu komutlar nereden bulunur?

Neden bunlarla uğraşıyorsun ki ? Cairo Dock zaten işini görür. Cairo Dock'tan direk masaüstüne sürükle bırak yapabilirsin. Ama yok ben ille de kendim ekleyeceğim, dock istemiyorum diyorsan yolu söyleyim. Kimisi dock kullanmak istemez, dock'u çirkin bulur sonuçta.

Önce hangi programı ekleyeceğine bir örnek vereyim. Diyelim ki filezilla'yı yükledin.

sudo apt-get install filezilla

Bu uygulamayı masaüstüne koymak için;

İsim: FileZilla
Komut: filezilla
Açıklama: Sunucu falan filanı

En soldaki simgeye tıklayıp simgeyi değiştirebilirsin. Farkındaysan kurulumda apt-get install'da yazan isim filezilla idi. Eğer file-zilla olsaydı komut bölümüne file-zilla yazardık.

Bu örneği başka uygulamalar için de kullanabilirsin. Madem Gnome kullanıcısısın bu tür sorular sorduğuna göre linux'ta yeni olduğunu ve kullandığın masaüstü hakkında pek fikrin olmadığını varsayıyorum. Yeni linux kullanıcıları için Gnome Shell kişiselleştirme;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunun gibi binlerce kaynak bulabilir ve kendi masaüstünü yaratabilirsin. Eğlenceli olur, ayrıca senin tarzın olur o masaüstü. Tavsiye ederim, bilgisayar deneyimini yükselten bir şey bu kişiselleştirme Ayrıca bunlar kullandığın masaüstü yazılımını tanımana yardım eder. Sadece görsel değil, bilgin de artar

GNOME Shell Extensions

Bu adresten farklı gnome shell eklentilerini bulabilirsin.

Kısaca eğer gnome masaüstü kullanacaksan ona özel araştırma yapman lazım. Bu her masaüstü için geçerli, ayriyeten bilgisayar merak ister. Karşılaştığın sorunları araştırarak çözmen lazım. Bir zamanlar CTRL+ALT+DELETE'yi bile bilmiyordun, yani yadırgama. İyi günler...

Son düzenleme:
Şimdi @Scorpio55 Senden çok daha fazla pc kullandım. Linux'u düzenli olarak kullanmıyorum. Ara ara yükleyip 1 hafta kullanıp kaldırmışlığım oldu.Birçok linux ve masaüstü denedim. Profesyonel bir linux kullanıcısı değilim ama sorunumu net bir şekilde ifade edebiliyorum. Bazı temelleri biliyorum.
Öncelikle

1) apt-get ile komut satırından indirilen uygulamaların isimlerinin aynı zamanda uygulamayı açmak için komut olduğunu biliyorum. Çoğu zaman ubuntu yazılım merkezindeki uygulamaların isimleri de işe yarıyor.

2)Her işletim sisteminde olduğunu bildiğim gibi linux tabanlı sistemlerde birçok masaüstünde dock kullanılabileceğini biliyorum. Nitekim dock istiyor olsaydım dock önerisi diye konu açardım. Windows'tan gelen bir alışkanlık masaüstsüz yapamıyorum.

3-) Linux'ten bahsetmiyorum, emin ol bilgisayar deneyimim senden çok daha fazla. Yani karşılaştırdığım bir sorunu aramasını bulması biliyorum. Ama burası bir forum olduğu için faydalanmakta fayda var. Daha pratik bilgiler çıkabilir. Bu bilgiden birçok insan faydalanabilir.

4-)Herkese yazdığın "Bir zamanlar CTRL+ALT+DELETE'yi bile bilmiyordun" ifadesini kaç kere gördüm bilmiyorum... Muhakkak ki öğrenmenin sınırı yoktur.

5-) Sorun şu ki komut satırı üzerinden indirmediğim bir uygulamanın komutunu nasıl bulacağımı merak ediyorum. Her uygulama için ayrı ayrı internette aratmak yerine hepsini için geçerli bir yol bulmayı ümit ediyorum.

Örneğin gnome2 de uygulama üzerinden sağ tuş - özelliklere girerek o programın komutunu öğrenebiliyordum ama gnome3'te bu işlemi yapamıyorum.

Birçok uygulama /usr/share/applications içinde, ilgili uygulamaya sağ tıklama ve özellikler yolu ile komut sistemindeki ismine ulaşabiliyoruz.

(ÇÖZÜLDÜ)

Eğer o kadar biliyor olsaydın böyle temel konulardan soru sormazdın, en kötü ihtimalle, ilk kez kullanan birisi olarak synaptics yada ubuntu software centerda uygulama ismini yazıp görebildiğini, eğer deb formatında kurduysan açılan pencerede yazdığını bilirdin. Madem yardımdan anlamıyorsun tamam, sen bilgiçlik oynamaya devam et.

Malum kendin sorup kendin cevaplamak ayrı bir fantazi olmalı...

Son düzenleme:
@Scorpio55 Kapa çeneni ve bir daha benim sorduğum bir soruya yanıt verme ! Bilgini başkalarına sakla. Ergenlik beynini uyuşturmuş. Sabredeyim dedim ama olmadı. Ne yazılandan anlıyorsun ne verdiğin cevaplar mantıklı. Her konunun altına bildiğin 2-3 programın adını yazarak bide şunu dene , niye onu öyle yapıyorsun , niye bunu böyle yapıyorsun gibi cevaplarını da kendine sakla. Laf salatası yapmak hoşuna gidiyor anlıyorum ama sana ayıracak vaktim yok. Şimdi uza burdan.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…