Ubuntu durduk yere çökmesi

olympos14

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Makina Mühendisi
Herkese merhabalar, Monster Tulpar T5 v17.1 notebook’u Dual Boot olarak (Win 10@Samsung Evo Plus 500 GB NVMe, Ubuntu 20.04 LTS@XPG 256 GB NVMe) kullanıyorum. Ubuntu kurulurken de şöyle bir sıkıntı olmuştu: Kurulum yapacağım XPG diski kurulum ekranında görünmüyordu. Uzun uğraşlar sonucu (en son çıkarıp tekrar taktım) kurulumu gerçekleştirdim. 1 hafta falan oldu tüm güncelleştirmeleri yaptım ve sadece Intel ekran kartını kullanıyorum ama ne zaman Ubuntu'yu açsam, bir süre hiçbir işlem yapmadıktan sonra mesela PDF’ten ders çalışıyorum diğer sayfaya geçerken sadece mouse’u oynatmam ile önce uygulama ikonları bozuluyor (yani tüm ikonlar bildiğimiz A4 kağıdına benzer bir ikona dönüşüyor) hemen ardından sistem kapanıyor ve şu yazılar ekrana çıkıyor:

Dosya Ekleri

• BF48C924-8402-40B3-A34F-F1F1D0E6BCDE.jpeg
    360,8 KB · Görüntüleme: 113
Son düzenleme:
Disk yanılmıyorsam zaten ( MiniTool Partitiondan baktığımda) GPT olarak gözüküyor.

Hataların çoğu diskin yazma korumalı olmasını gösteriyor. EXT4 şeklinde biçimlendirme yaparken hatayla karşılaştınız mı?

Read-only filesystem (sadece okuma, sizin diskiniz)
Read-write filesystem (okuma-yazma, olması gereken)

Yok hayır karşılaşmadım kurulumdaki tek hata belirttiğim gibi en başta kurulum yapacağım XPG diskini görmemişti. Bir şekilde sistem gördükten sonra herhangi bir hata ile karşılaşmadım.
Edit: Biraz önce Live USB yi tekrar taktım ama yine XPG diski görmüyor sanırım diskte bir sıkıntı var.

Son düzenleme:
Dosya sistemi hatası vermiş. Ya diskiniz sorunlu ya da kurulum sırasında bir şeyler olmuş. Deneme amaçlı tekrar kurulum veya farklı ir diskle denenebilir.

Disk windowsta gözüküyor ve sorunsuz çalışıyor ama tekrar kurmayı deneyince kurulum ekranında gözükmüyor. (Gözükse bile kurulum yapılamıyor hata veriyor) Çok ilginç gerçekten.

Disk windowsta gözüküyor ve sorunsuz çalışıyor ama tekrar kurmayı deneyince kurulum ekranında gözükmüyor. (Gözükse bile kurulum yapılamıyor hata veriyor) Çok ilginç gerçekten.
Diskiniz Windows'ta gözüküyor ve çalışıyorsa NTFS şeklinde biçimlendirilmiştir. ext4 dosya sistemi Windows üzerinde çalışmaz bu yüzden Linux dosya sistemlerinin gözükmemesi lazım. Linux'u NTFS dosya sistemi kullanan bir diske kurabilirsiniz fakat kurunca böyle hatalar ile karşılaşırsınız. Linux'un NTFS sürücüsü ters mühendislik yöntemiyle oluşturulmuştur ve işletim sistemi kullanacak kadar iyi değildir. Diskinizin bir bölümünü ext4 şeklinde biçimlendirmeniz lazım ki Linux düzgün bir şekilde çalışsın.

Yok hayır ben eksik yazmışım son mesajı kusura bakmayın. Ubuntu kuruluylen gözükmüyordu tekrar kurulum yapmadan önce diski MiniTool Partition’dan NTFS olarak biçimlendirdim. O yüzden gözüküyor.

Yok hayır ben eksik yazmışım son mesajı kusura bakmayın. Ubuntu kuruluylen gözükmüyordu tekrar kurulum yapmadan önce diski MiniTool Partition’dan NTFS olarak biçimlendirdim. O yüzden gözüküyor.
O zaman hata kodundaki dediği şeye göre systemd-journal hizmeti (systemd'nin log hizmeti) gereken şeyleri gereken yere yazamıyor çünkü dosya sistemi salt okunur şeklinde ayarlanmış. Bunun böyle olmaması lazım, yanlışlıkla dosya sistemlerinin izinlerini değiştirmiş olabilir misiniz?

Bence Linux kuracağınız diskleri sıfırlayın temiz kurulum yapın. Bir şeyler ciddi anlamda yanlış gitmiş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…