Bende uygulamalar zırt bırt çöküyordu.
Apport'un mesajlarından bahsediyor olmayasın, kıla tüye rapor göndereyim mi diye soruyor, geneli basit libc ya da gtk uyarıları oluyor. Hatta bu uyarılar diğer dağıtımlarda da arkaplanda dönüyor ama sen görmüyorsun. Apport oldukça kolay biçimde kapatılabiliyor.
Linux Mint gibi çoğu Ubuntu tabanlı dağıtımda bu araç kurulu gelmiyor, mesela Linux Mint'in kendi Sistem Raporları aracı var. Bunun yardımıyla hata araştırması yapabiliyorsun, bu araç bir çok konuda seni uyarıyor (eksik dil dosyaları, sahipli sürücü kurma, yeni sürüm bildirimi gibi).
Yeni gelistirilen masaustu ortamini gordun mu? GNOME yerine onunla devam edecekler muhtemelen, etmesinler.
Cosmic aslında Gnome Shell'in özelleştirilmiş hali. Bir kaç eklenti ile elde ediyorlar.
pop-os/cosmic
Budgie bile aslında Gnome kabuğuyken (doğrudan mutter kullanıyor), Cosmic şu an için Budgie seviyesinde bile değil. İleride daha da geliştirmeleri muhtemeldir.
Cinnamon ve Phanteon bunun ilerisine geçtiler, mutter WM'yi de çatalladılar, yani daha bağımsızlar. Cinnamon ise en bağımsız çatal, hatta GTK sürümünden bağımsız çalışıyor ve GJS yerine kendi özelleştirmelerini içeren CJS kullanıyor.