Uçak dümdüz giderse Dünya'dan ayrılmaz mı?

@Yararsız Üye Bu aptal düz dünyacıları çürütmek için Çin'den veya Rusya'dan kalkan uçakların Bering Deniz'inden geçerek ABD'ye veya Amerika kıtasına ulaştıklarını göstermek yeterli. Flightradar'ı gözlerine sokmak lazım.

Bu kadar basit bir bilgiyle bile çürütülürken komplo teoriler ile makineye bağlı yaşıyorlar. O konuda da esprisine onu bunu bilmem de ben düz dünyacıyım yazmıştım. Uğraşılmaz, dalga geçilir.

@Jira Oradaki bir kısmı silersen iyi olabilir. Ceza alma.

Sorsak mesela; ABD, Alaska'yı nasıl Ruslar'dan satın aldı? Haritaya göre olabilecek en uzak 2 nokta görünüyor Sibirya'nın ucu ve Alaska arası değil mi? Bering boğazı ile bu 2 ülkenin sadece 80 kilometrelik uzaklıkta olduğunu kavrayabileceklerini sanmıyorum.

Bilmeyenler için tekrar edeyim, ABD ve Rusya'nın sınırları arasında sadece 80 kilometrelik bir boğaz bulunuyor.

Son düzenleme:
Öncelikle birçok uçak düz gitmezler. Şöyle anlatayım size dünya yuvarlaktır bunu hepimiz biliyoruz. Ne kadar düz Gitse'de dünya yuvarlak olduğu için aslında dünyanın etrafında dönmüş olur. Hatta yukarıda en son resim koyan arkadaş bu durumu aslında açıklamış. Resimde aradaki mesafenin uzun olduğu gibi bir izlem Yaratsa'da dünyanın ortasının basık olması kutupların ise daha yukarıda olması sebebiyle mesafenin kısaldığı, bu sebepten dolayı uzun uçuşların genelde bu şekilde yapılması yüzünden rota eğri gibi gözükmekte. Yani bu da demek oluyor'ki uçak düz gitse bile gideceği yere gider. Hiçbir şekilde dünyadan ayrılmaz. Ve aslında bu da dünyanın gerçekten yuvarlak olduğunu kanıtlayan bir durumdur. Düz gitse bile sadece varacak olduğu yere daha geç varır.

Ahaha Rus ve Amerikan uçakları birbirlerine önleme yapmak için ta okyanus geçiyorlar, Avrupa'da yemek molası verip Orta Doğu'da da çay içiyoruz. Artık ortak noktada buluşup önleme yaparlar bir şekilde.

Ortaokul seviyesi coğrafya bilgisiyle bile söyledikleri her şeyin bir anlamı kalmazken hangi kafayla bu iddialara kasıp motive kaynağı buluyorlar anlamıyorum.

Bir de Dünya düz olsa ne olmasa ne. Dünya üzerinden kanıtlanması imkansızmış gibi bir de NASA yalan söylüyor noktasına getiriyorlar.

1-Ben düz dünyacı değilim.2-Anlamadığım nokta şu, bir uçak dümdüz bak her şey sınırsız diyelim, dümdüz giderse hiçbir yere ufak bir sapmadan dümdüz giderse mantıken yuvarlak atmosferden çıkmaz mı? Dünya geoit'dir lakin bu soru aklıma takıldı. Ufak bir şey daha es geçeyim, asıl aptal araştırmadan kabullenendir. Ben burada merak ediyorum her denilene inanacak cahiller konuşmadan ayrılabilir.

Dosya Ekleri

• dünya.PNG
    95,7 KB · Görüntüleme: 42
Son düzenleyen: Moderatör:
@Son Hava Bükücü Sen kendi açtığın konuda yazılanların hepsini okumuyor musun? Bak 3. sayfada uzun uzun detaylı olarak 2 madde halinde anlattım. O anlatımdan anlamıyorsan da ne yapabiliriz? Sana forumda sıfırdan matematik, geometri, fizik ve coğrafya dersleri vermekle mi uğraşacağız?

Sorduğun sorunun "net" cevabı 3. sayfada mevcut. Doğru düzgün okursan, Dünya'nın boyutu ve yerçekimi kuvvetini algılayabilirsen cevabı da anlarsın.

Okulda öğretilirken "hayatta işime yaramayacak bunlar" diyerek doğru düzgün ders dinlenmezse, çalışılmazsa sonucu bunlar oluyor işte. Çevresel algıyı geliştirmeyi sağlıyor bu dersler insanlara. Tek tek değil, hepsinin birleşimiyle bir şeyleri sorgulayıp, doğru soruları sorup cevaplarını "çözerek" bulabiliyorsun. Bunları yapamayanlar da gene bu yetilere sahip olmayanların "algılayamadıkları" konularda bir tarafından salladığı zırvalıklara inanıyor. Bilim ve gerçekler bir "inanç" konusu değildir, "algılayabilme ve hesaplayabilme" konusudur. Hesaplayabilenler de bunu yapamayıp, yapamadığını da reddedip bir şeyler saçmalayanlara tepki olarak sert üslupla cevap veriyor. Olay bundan ibaret... İddia edilen şeyler o kadar saçma ve o kadar fazla göze sokuluyor ki insanın sabrını zorluyor bu zırvalıklar.

Son düzenleme:

Kesinlikle. Ortaokul okumuş birisi, şu olayı sorgulaya sorgulaya çözer. Lisede bunun eğitimini veriyorlar zaten.

Ucuna taş bağladığın bir ipi, elinle döndürdüğün zaman, taş alıp başını gidiyor mu? Hayır. Çünkü onu yerinde tutan bir ip gerilmesi kuvveti var. Aynı şekilde uçaklarda da, gezegenin çevresinde hangi hızla dönerse dönsün onu Dünya'ya bağlayan bir yerçekimi kuvveti var.

Bunların dışında, uçağa etki eden yerçekimi / kaldırma kuvveti düzlemiyle, uçağının hızının düzlemi aynı ya da paralel değil, birbirlerine dik.

Senin mantığınla uyduların da savrulup gitmesi lazım. Ama savrulmuyorlar, Dünya etrafında dönmeye devam ediyorlar.

Son düzenleme:
Duymak istediğin cevabı yazıyorum:

Bilal'e anlatır gibi anlatıyorum. Uçakların uçmasını açıklayan temel olarak 2 yasa var. 1. Newton'un 3. yasasidir. 2. ise Bernoulli prensibidir.

Uçak motorlarında yanma gerçekleşmesi için oksijene ihtiyaç vardir. Oksijen olmazsa ya da yetersiz kalırsa motorlarda duzgun yanma gerçekleşemez ve motorlar durur. Yukarı çıktıkça atmosfer incelir. Atmosfer incelirse oksijen de azalır. Oksijen azalirsa motorlar durur. Motorlar durursa 2 yasa çalışmaz. 2 yasa çalışmazsa uçak itiş olmadığı için yerçekimini yenemeyerek süzülmeye gecer.

Motorların yanında olaya radyason ve iç kabinin dayanimi da devreye girer. Bunlarin hepsini var sayarsak evet, uçaklar uzaya teoride çıkabilir.

Uzaya çıkan ararlar roket motoru kullanır. Roket motorlarinin mühendisliği de bambaska olay. Onlar oksijeni vs. yaninda taşıyarak atmosfere ihtiyac duymuyor. Uzun konu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…