Ahaha Rus ve Amerikan uçakları birbirlerine önleme yapmak için ta okyanus geçiyorlar, Avrupa'da yemek molası verip Orta Doğu'da da çay içiyoruz. Artık ortak noktada buluşup önleme yaparlar bir şekilde.Sorsak mesela; ABD, Alaska'yı nasıl Ruslar'dan satın aldı? Haritaya göre olabilecek en uzak 2 nokta görünüyor Sibirya'nun ucu ve Alaska arası değil mi? Bering boğazı ile bu 2 ülkenin sadece 80 kilometrelik uzaklıkta olduğunu kavrayabileceklerini sanmıyorum.
1-Ben düz dünyacı değilim.2-Anlamadığım nokta şu, bir uçak dümdüz bak her şey sınırsız diyelim, dümdüz giderse hiçbir yere ufak bir sapmadan dümdüz giderse mantıken yuvarlak atmosferden çıkmaz mı? Dünya geoit'dir lakin bu soru aklıma takıldı.@Jira Oradaki bir kısmı silersen iyi olabilir. Ceza alma.
Sorsak mesela; ABD, Alaska'yı nasıl Ruslar'dan satın aldı? Haritaya göre olabilecek en uzak 2 nokta görünüyor Sibirya'nın ucu ve Alaska arası değil mi? Bering boğazı ile bu 2 ülkenin sadece 80 kilometrelik uzaklıkta olduğunu kavrayabileceklerini sanmıyorum.
Bilmeyenler için tekrar edeyim, ABD ve Rusya'nın sınırları arasında sadece 80 kilometrelik bir boğaz bulunuyor.
1- Bir hava aracı uçarken hareket momentlerinden biri sadece yatay olarak değil, aynı zamanda yerçekimi nedeniyle Dünya'ya doğru olur. Dünya'ya paralel uçan bir nesnenin uzaya çıkması ve yörüngeye yerleşebilmesi için kat kat daha yüksek hızlar gerekir. Yatay giden bir nesne aslında Dünya'ya doğru düşüştedir ancak bazı başka etkenlerle (atmosfer içi kaldırma kuvveti ya da uzayda yanal hız ile çakılmadan kurtulma sayesinde) irtifalarını korurlar.
2- Uçaklar irtifalarını basınç sensörleriyle sağlar, Dünya'nın boyutu ise tahmin ettiğinden ÇOK DAHA büyük. Sadece 1 derecelik bir açı için bile 111 kilometre yol katetmen gerekiyor ki bu da sadece 1 derecelik -G eğimi için 7 dakikadan fazla mesafenin gidilmesi gerektiği anlamına geliyor. Hiçbir insan da 7 dakikada sadece 1 derecelik düzeltme eğiminin -G kuvvetinin farkına varamaz.
Okulda öğretilirken "hayatta işime yaramayacak bunlar" diyerek doğru düzgün ders dinlenmezse, çalışılmazsa sonucu bunlar oluyor işte. Çevresel algıyı geliştirmeyi sağlıyor bu dersler insanlara. Tek tek değil, hepsinin birleşimiyle bir şeyleri sorgulayıp, doğru soruları sorup cevaplarını "çözerek" bulabiliyorsun.
Merhabalar, aklıma çok saçma bir soru takıldı. Bir uçak dümdüz giderse mantıken yuvarlak Dünya'dan çıkmaz mı?