Dostum 4 yıl boyunca staj yaptım. MESEM'deydim lisede yani.Dostum en kötü ihtimalle hiç çalışman bir kişi için sigorta girişi olur. Şirketler genelde alırken zorunlu staja bakıyor çünkü çoğu şirket staj dönemlerinde zorunlu stajlı öğrenci alıyor ki SGK giderlerini devlet karşılıyor. Öğrenci acısından şöyle bir durum var en azından staj yaptığı yerde kendini tanıtma gibi bir fırsatı oluyor.
Uçak teknolojisinden ilk ve acil yardımına nasıl geçtiniz?
Hocam siz istediğiniz bölüme değil rastgele bir bölüme gitmek istiyorsunuz gibiiki bölüm arasında dağlar kadar fark var.
Tamiratla ilgilenmeyi sevdiğim için bu bölümü istiyorum uçaklara da ilgim var ama özelde okumaya değer mi karar veremedim sivil havacılık ulaştırma işletmeciliği ege dokuz eylül gibi güzel yerlerde tutuyor ancak okuyup pişman olan çok kişi var kararsızımDostum 4 yıl boyunca staj yaptım. MESEM'deydim lisede yani.
4 yıllık ve 2 yıllık üniversitelere giden kişilerle beraber çalıştım aralarından sadece bir tanesi
4 yıllık makine mühendisi ile beraber staj yaptım adam kılavuz açmayı dahi bilmiyor "makine mühendisi" evet. Teorik olarak bir şeyler biliyordu ama pratik her zaman daha önemli.
Bunu usta gördüğünde ne dedi biliyor musun "oğlum hiç mi okulda göstermediler demişti" orta halli bir üniversiteden mezundu. Çocuk her şeyin ismini ezbere biliyor ama hiç birinin nasıl kullanıldığını bilmiyordu.
Eğer arkadaşın yeteneği yoksa girdiği alanda okuduğuna pişman ola bilirdi çünkü çalıştığım çoğu kişi öylesine okuyordu ya da yetenekleri yoktu. Somun civatayı bile hangi yöne sıkıldığını bilmeyen üniversite giden adam vardı
Kumpas kullanmayı öğretmem bile 1 günümü aldı üniversiteli insanlara.
5-6 üniversiteli insanla çalıştım sadece 1 tanesi düzgündü diğerlerinden muhtemelen bir baltaya sap olmaz diye düşünüyorum olduğu sektörde. umarım yanılıyor olurum.
Üniversiteye gidenlere bir şey demiyorum sadece pratiğin ne kadar önemli olduğunu vurguluyorum ben burada.
ama özele para vermeye değer mi 200k yıllık çok gibi geliyorBence 2 yıllık bölümlerin arasında iyi bir bölüm tercih edilebilinir.
Ama özele para vermeye değer mi 200k yıllık çok gibi geliyor.
200 Bin TL çok değil ki.Puanınıza daha iyi bir bölüm gelmiyor ise boş bölüm okumaktansa para vermek daha mantıklı.
Eee dostum okulda tabi adam teknik kısmını öğrenecek. (Meslek lisesi mi bu?) O yüzden okulunda atölye var mı diye başta belirtim giderken çoğu okulda atölye uçak gibi araçlar yok. Adam mühendisten başlar başlamaz teknisyen gibi iş yapmasını kimse beklenememeli Teknisyen işin el becerisi mühendis planlamasında olur. ayrıca üniversiteden çıkan her insanda üniversite haşır haşır ders çalışan kısım üniversitenin sadece %5'i %6'sıdır.Dostum 4 yıl boyunca staj yaptım. MESEM'deydim lisede yani.
4 yıllık ve 2 yıllık üniversitelere giden kişilerle beraber çalıştım aralarından sadece bir tanesi
4 yıllık makine mühendisi ile beraber staj yaptım adam kılavuz açmayı dahi bilmiyor "makine mühendisi" evet. Teorik olarak bir şeyler biliyordu ama pratik her zaman daha önemli.
Bunu usta gördüğünde ne dedi biliyor musun "oğlum hiç mi okulda göstermediler demişti" orta halli bir üniversiteden mezundu. Çocuk her şeyin ismini ezbere biliyor ama hiç birinin nasıl kullanıldığını bilmiyordu.
Eğer arkadaşın yeteneği yoksa girdiği alanda okuduğuna pişman ola bilirdi çünkü çalıştığım çoğu kişi öylesine okuyordu ya da yetenekleri yoktu. Somun civatayı bile hangi yöne sıkıldığını bilmeyen üniversite giden adam vardı
Kumpas kullanmayı öğretmem bile 1 günümü aldı üniversiteli insanlara.
5-6 üniversiteli insanla çalıştım sadece 1 tanesi düzgündü diğerlerinden muhtemelen bir baltaya sap olmaz diye düşünüyorum olduğu sektörde. umarım yanılıyor olurum.
Üniversiteye gidenlere bir şey demiyorum sadece pratiğin ne kadar önemli olduğunu vurguluyorum ben burada.
Teknik değil teori kısmını öğreniyorlar dedim. Meslek lisesi değil ama Meslek YÜKSEK OKULU okulun devletten bekledikleri değil okulun kelle başı 200-300 bazı yerlerde 500 bine kadar para alıyorlar ve halen bir karşılığı olmuyor. Özel okullar için konuşuyorum. Devlette okulun kıdemine göre bir şeyler oluyor yine.Eee dostum okulda tabi adam teknik kısmını öğrenecek. (Meslek lisesi mi bu?) O yüzden okulunda atölye var mı diye başta belirtim giderken çoğu okulda atölye uçak gibi araçlar yok. Adam mühendisten başlar başlamaz teknisyen gibi iş yapmasını kimse beklenememeli Teknisyen işin el becerisi mühendis planlamasında olur. ayrıca üniversiteden çıkan her insanda üniversite haşır haşır ders çalışan kısım üniversitenin sadece %5'i %6'sıdır.
Önemli olan teknik kıs mıydı eğer okul sana bunu veremiyor ise gidilen okulun bir kıymeti yok. Madem işi iş yerinde öğrenecek bu çocuk niye okula bu kadar para versin. Altı üstü diploma için 500 bin liradan fazla para harcanacak en az.
İlk sayfada yazdıklarınız konu sahibi arkadaş içindi Sizde 30 günde iş deneyimi sağlar demiştiniz 30 günde bu çocuk ne öğrene bilir (üstelik yeteneği yoksa) araba tamiri olsa sök-tak-kır bir şeyler yapa bilir. 2 yılı 30 güne nasıl sığdıracak bilmiyorum. Üstelik diğer mezunlarda olacak çok daha donanımlı olanlara karşı. Ben sanayideydim sanayide bir şekilde işler işliyor ama havacılıkta nasıl olur bilmiyorumİlk sayfada yazdığım cümle: "Dostum atölye var mı? Uçak var mı bunlara bak. Zorunlu staj var mı bu çok önemli buna bak olması senin yararına. İngilizce mi buna bak. Genelde YDS ile uçak mühendisliğine geçiyorlar."
Ama söylediğin şeylerde haklı olduğun şeyler çok fazla maalesef bizim ülkemizde atölyesiz mühendishaneler olduğu için sadece teorik kısmını veriyor ve herkesin mühendis olma çabası var garip bir şekilde karşılıyorum. Allah yolunuzu açık etsin.
Sadece şunu belirtmek istiyorum: "İyi bir mühendis belli bir miktar teknisyenin işinden anlaması lazım ama iyi bir teknisyen kadar da kendini geliştiremeyebilir iyi bir teknisyende mühendis kadar pratik bilgi kısmına hakim olmayabilir.''
Şunuda belirtim çalıştığım şirkete teknisyenlerde iş öğrettim çok oluyor. İlk başta çok şaşırmıştım niye yapamıyorsunuz diye normalde 4+2 sene bunun eğitimini alıyorlar sonradan ne yalan söylüm acaip alıştım. Her mühendis ve her teknisyen aynı donanım ile eğitilmiyor maleseef.