Uçaklar Hakkında Bilinen Yanlışlar

BuzzardTR

Centipat
Daha fazla  
Merhabalar, uzun zamandır böyle bir seri yapmak istiyordum bugüne nasipmiş, halk arasında uçaklar hakkında bilenen bir sürü yanlış var, aynı zamanda uçaklar hakkında çok ilginç bilgilerde var bunları isterseniz başka bir zaman yapabilirim. Okurken iyi eğlenceler.

Otopilot Uçağı Kullanabilir
Tamamen yanlış bir bilgi, uçakların otopilotu bir düğmeye bastığınızda uçağı uçuran bir sistem değildir, pilot hızı, irtifayı, heading(yön) bilgisini girer ve uçak bu komutlar sayesinde haraket eder.

Uçaklar Tek Motorla Uçamaz
Halk arasında yanlış bilinen bir bilgi daha, uçaklar tek motorla uçabilecek şekilde tasarlanmıştır, hatta yeterli irtifası var ise motoru olmadan uçaklar rahatlıkla iniş yapabilirler.

Türbilans Nedeyle Uçak Düşebilir
En büyük yalanlardan biri, uçaklar türbilans nedeniyle düşmezler sadece biraz sarsıntı olur bu kadar, uçarken uçağın düşmesinden korkmanıza gerek yok, havalimana giderken trafik kazası geçirip hayatınızı kaybetme ihtimalimiz daha fazla.

Hava trafik kontrol memurları, en az 5 farklı dil konuşmak zorundadır!
Hava trafik kontrol memurlarının bu kadar farklı dili bilmesine gerek yoktur. Havacılığın dili İngilizce'dir ve kontrolörler pilotlar ile İngilizce olarak iletişim kurarlar.

O Önemli soruyu sorayım, Airbus mu Boeing mi?

Okuduğunuz için hepinize çok teşekkür ederim. Herhangi bir sorunuz olursa çekkinmeden sorabilirsiniz bu arada Pilotaj 3. Sınıf öğrencisiyim.

Görüşmek Üzere

Hocam ilk önce eğitim hayatınız da başarılar dilerim uçaklara ilğim var (birebir gercekle aynı simülasyonlarda uçtum) bu bahsettiğiniz konular hakkında bilgi sahibiydim sayenizde daha da bilği sahibi oldum bana göre Airbus daha iyi.

Hocam bu arada merak etiğim bir soru var da yolcu uçaklarında kullanılan "fly-by-wire" teknolojisi nedir? Bu sistem uçuş kontrolünde nasıl bir rol oynar ve geleneksel kontrol sistemlerinden ne gibi avantajlar sağlar?

Son düzenleme:
Hocam bu arada merak etiğim bir soru var da yolcu uçaklarında kullanılan "fly-by-wire" teknolojisi nedir? Bu sistem uçuş kontrolünde nasıl bir rol oynar ve geleneksel kontrol sistemlerinden ne gibi avantajlar sağlar?
Fly-by-wire (FBW) uçuş sistemi, klasik hidrolik kontrol sistemlerinin yerine, uçak kumandalarının elektronik sinyallerle iletiliyor. Pilotun kontrol girdileri, elektronik sinyaller aracılığıyla uçuş bilgisayarı tarafından işlenir ve uçak kontrol yüzeylerine iletiliyor.

Avantajları ise;
1 Hafif olması: Mekanik ve hidrolik sistemlerin yerine elektronik bileşenler kullanıldığından bu da uçağın ağırlığını azaltır. Airbus'ın en çok önem verdiği ve kafayı taktığı şeyin yakıt verimliği olduğunu düşünürsek. Airbus A320 Boeing 737'fen FBW kullandığı için ortalama 600 kilo daha hafiftir.

2. Güvenlik: Uçuş sınırlarını koruyan sistem kullanılır, tehlikeli pilot komutlarını engelleyerek kazaları önler. Örneğin bir pilot Boring'de lövyeyi en yukarı çektiğinde veya sağa yatırdığında uçak sorgusuz bir şekikde bu işlemi uygular buda uçuş yüzeylerinde strese neden olur, ancak Airbus uçaklarında veya FBW kullanan uçaklarda uçak bu hareketi önleyerek kazayı engeller.

Sistemin nasıl çalıştığını anlatan temel bir resim:

Boeing son zamanlarda batırıyor.
Katılıyorum, son zamanlarda Boeing uçaklarındaki teknik sorunlar nedeniyle bir sürü kaza meydana geliyor, MCAS sistemi tamamen bir facia.

Airbus ve Boeing, ikisi de iyi uçuyor.

Airbus. Az mı 737 Max düştü.

Boeing'in yaptığı hatalar bana daha fazla geliyor, Boeing'in güvenliği hakkında aklında deli sorular var.
Örnek: 737 Kapıları, MCAS sistemi vb.
Hah! MCAS işte!

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…