- Makaleler
- 2
Arkadaş cool olmaya çalışıyor MAK falan.
Ne diyebilir ki? Toplu etkinleştirme anahtarı falan der de o da tam tanım değil.
Arkadaş cool olmaya çalışıyor MAK falan.
3 adet key türü vardır OEM, MAK ve Retail.Verdiğin cevaptan hiçbir şey anlaşılmıyor. Ne dedin şimdi sen?
Aslında güvenilir yerlerden alındığında evet Retail iyi bir tercih olabilir.Retail daha iyi değil mi hocam?
Gerçekten senin gibi birine cevap vermeye uğraşamayacağım.Arkadaş cool olmaya çalışıyor MAK falan.
Yazınızdan çıkardığıma göre retail en pahalısı olması gerekiyor ama oem key sitede en pahalısı. Sebebi nedir acaba?Retail; kişiye özel ve gerekirse kullanılan makineden kaldırılıp başka bilgisayarda kullanılabilen tek cihazlık lisanstır. İsteyen herkes satın alıp şahsi bilgisayarında kullanabilir.
OEM lisans; Original equipment manufacturer (orijinal ürün üreticisi) şirketlere satılan ve onların ürettiği makinelerde kullanılan yalnızca bir cihazda kullanılabilen ve taşınamayan lisanstır. Bu sebeple ve toptan alındığı için retail lisansa göre daha ucuzdur. Kullanıldığında anakart kimliği (seri no) ile eşleştirme yapılır. Bu sebeple anakart değişirse lisans geçersiz olur. Şahıslar kullanabilir ancak satın alamazlar. Dolaylı yoldan bilgisayar üreticileri üzerinden sahip olunmuş olur.
MAK lisans; (multi activation key) bir kurum veya şirketin sahip olduğu bilgisayarlar için topluca aldığı lisanslardır. Şahsi kullanım için değildir. Tek bir anahtar ile önceden belirlenmiş sayıda etkinleştirme işlemi yapılabilir. E-mail adresi ile eşleşme yapılıyor.
Yukarıda linkini verdiğiniz tüm lisanslar legal olarak elde edilmemiştir. Ancak geçerlidir ve Microsoft tarafından kolay kolay tespit edilememektedir. Normalde OEM lisans belki de o tutarın 10 katı olmalı. Retail daha fazla.
Normal şartlar altında evet. Retail en pahalısıdır. Ayrıca bir ev kullanıcısı tek başına yalnızca retail alabilir. OEM lisansa bilgisayar satın alarak ulaşır. MAK ise mümkün değildir.Yazınızdan çıkardığıma göre retail en pahalısı olması gerekiyor ama oem key sitede en pahalısı. Sebebi nedir acaba?
Şirketler ellerindeki fazla lisansları ucuza satıyorlar ya da birileri çalıntı banka/kredi kartlarıyla lisans satın alarak bu lisansları ucuza el altından piyasayı sürüyor ve bu şekilde kara para aklamış oluyorlar. Tabii son kullanıcının değil Microsoft'un sorunu bu durum.Normal şartlar altında evet. Retail en pahalısıdır. Ayrıca bir ev kullanıcısı tek başına yalnızca retail alabilir. OEM lisansa bilgisayar satın alarak ulaşır. MAK ise mümkün değildir.
Bu durumun sebebini ancak satıcı bilir. Nasıl ele geçirdiklerini bilmiyoruz. Resmi kanaldan satın alınsa bin liradan aşağı olması mümkün değil. Bilgisayar toplayan sitelerde bile şu ana kadar en düşük 800 lira gibi fiyat gördüm.
Şimdi bunlar sahte mi diye soracaksın. Değil. Bu anahtarlar bilgisayara yazıldığında Microsoft sunucusuna bağlanılıp lisans doğrulanıyor. Yani basbaya gerçek. Ancak nasıl bu kadar ucuza denk getiryorlar anlamadım. Sanki çalıntı gibi. Ancak bulamıyorlar. Ben 1,5 yıl önce 10 liraya aldığım MAK lisansı kendime ait iki bilgisayarda ve bir akrabam için kullandım. Hala sorun yok. Bence resmi kanaldan alınmayacaksa en ucuzu neyse onu alın. Evet patlama ihtimali daha yüksek ama zaten çok ucuz. Bir daha alırsınız.
Windows eskiden etkinleştirdiğimiz Windows 7 orijinal keylerini windows 10'a geçirme izni vermişti. O keyleri tekrardan satıyorlar galiba.Normal şartlar altında evet. Retail en pahalısıdır. Ayrıca bir ev kullanıcısı tek başına yalnızca retail alabilir. OEM lisansa bilgisayar satın alarak ulaşır. MAK ise mümkün değildir.
Bu durumun sebebini ancak satıcı bilir. Nasıl ele geçirdiklerini bilmiyoruz. Resmi kanaldan satın alınsa bin liradan aşağı olması mümkün değil. Bilgisayar toplayan sitelerde bile şu ana kadar en düşük 800 lira gibi fiyat gördüm.
Şimdi bunlar sahte mi diye soracaksın. Değil. Bu anahtarlar bilgisayara yazıldığında Microsoft sunucusuna bağlanılıp lisans doğrulanıyor. Yani basbaya gerçek. Ancak nasıl bu kadar ucuza denk getiryorlar anlamadım. Sanki çalıntı gibi. Ancak bulamıyorlar. Ben 1,5 yıl önce 10 liraya aldığım MAK lisansı kendime ait iki bilgisayarda ve bir akrabam için kullandım. Hala sorun yok. Bence resmi kanaldan alınmayacaksa en ucuzu neyse onu alın. Evet patlama ihtimali daha yüksek ama zaten çok ucuz. Bir daha alırsınız.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.