Ücretsiz stl dosyalarını basıp satmak etik mi?

kerem2799

Hectopat
Daha fazla  
Çoğu sitede ücretsiz stl dosyaları ücretsiz biçimde var. Ama neredeyse hepsinde de altında ticari olarak kullanılmaması yönünde lisans durumu var.
Bu modelleri Trendyol, Instagram vs. Birçok sitede satışını görüyoruz. Bende bu modelleri kullanıp basıp satmayı düşünüyorum ama bu iş etik ve doğru bir iş mi?
Örneğin Marvel'a ait bir kahramanın figürünü basıp satan yerin modelin lisansını Marvel'dan aldığını sanmıyorum. Veya internette ücretli Marvel ile alakalı stl dosyaları satanlarda bunun lisansını Marvel'dan aldığını sanmıyorum (en azından birçoğu). Siz bu durum için ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:

Lisanslara dikkat etmen gerekiyor, kimisi bana ne satarsan sat diyebiliyor. Kimisi ise beni desteklersen sana lisans veririm satarsın diyor. Bir de bir markanın orijinal figürünü tasarlayıp basabilirsin ama satamazsın yakalandın mı cezası elbet vardır. Ya anahtarlık gibi değişik ürünleri satabilirsin(lisansa dikkat ederek) ya da kendin tasarladığını.

İşte benim merak ettiğim bu markaların figürlerinin basılıp satılması. Çünkü şu an bu figürleri almak internet üstünden çok kolay. Bunları markalar da isteseler kolaylıkla peşine düşebilir. Ama gördüğüm kadarıyla bunların peşine düşen büyük markalar yok en azından. Bu yüzden vicdanen böyle birşeyi satarken rahat mı olmalı mıyım bilemedim açıkçası.

Etik olarak bakarsan etik değil ama bunu umursayan kişi sayısı oldukça az.

Satmak gibi bu satılan figürleri almakta etik olmuyor mu hocam peki? Kaçak ürün almak gibi bir durum oluyor o zaman bu durum?

Etikligi sana kalmis ancak kimsenin umrunda degil o kadar cok bunu yapan var ki modelin sahiplerinin o kadar kisiye dava acacak ne parasi ne de vakti var.

Hocam etik kısmına siz kafa yorun ama markaların kolayca peşine düşmeleri mümkün değil. Bunu yapan çok fazla kişi var ve dava açmaya değmez.

Hocam etik kısmına siz kafa yorun ama markaların kolayca peşine düşmeleri mümkün değil. Bunu yapan çok fazla kişi var ve dava açmaya değmez.
Haklısınız hocam,etikliği biraz ucu açık gibi. Teşekkür ederim cevabınız için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…