UEFI boot ile Legacy boot arasında ne fark var?

Aşağıdaki makale sorularınıza cevap olacaktır.

Olmadı. BIOS'ta hem UEFI hem de Legacy boot sıralaması var ve BIOS modu eski. Bunların özelliğini sordum bu attığınız konuyla alakası yok.

UEFI, eski BIOS'ların yerini alan yeni bir firmware, donanım yazılımıdır. Yeni nesil sistemlerde BIOS yerine UEFI kullanılır. UEFI arayüzü eski tip BIOS'lara göre çok daha gelişmiş, donanım ve işletim sisteminin birbiri ile iletişimi kolaylaşmıştır. Bunun önemli faydaları PC'nin daha hızlı açılıp kapanması, boot işlemlerinin hızlanması ve GPT bölümleme tablosunu kullanması nedeniyle ile 2 TB üstü disklere destek sunmasıdır. Legacy, eski donanım ve işletim sistemlerine destek sunan bir özellik. UEFI kurulum yapılmadığında bunun adı eski tip, Legacy kurulum olmuş olur.

Legacy BIOS halen yaygın olarak bulunmasına rağmen, bilgisayarlar muazzam bir şekilde gelişti ve Legacy BIOS modern donanımın gelişmiş özelliklerini sağlayamadı. Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), BIOS'un halefidir. UEFI GUID Partition Table (GPT) kullanırken, BIOS Master Boot Record (MBR) bölümleme stilini kullanır. GPT ve MBR, sabit diskteki fiziksel bölümleme bilgilerini belirten biçimlerdir. Aşağıda aralarındaki birkaç farkı listeleyelim:
  • MBR'deki maksimum bölüm boyutu 2TB iken, UEFI'de 9 ZetaBytes.

• MBR maksimum 4 birincil bölüme sahip olabilirken, GPT 128 bölüme sahip olabilir.

• MBR yalnızca bir önyükleyici yükleyebilir, oysa GPT birden fazla önyükleyici depolamak için ayrı bir EFI System Partition (ESP) sahiptir. Farklı önyükleyici gerektiren iki veya daha fazla işletim sisteminiz varsa bu çok yararlıdır. Dual Boot sistem kullanmak için UEFI tercih sebebi olabilir.

Legacy BIOS oldukça eskidi ve UEFI birçok kullanışlı özellik sunuyor. Bu nedenle, herhangi bir işletim sisteminin UEFI modunda kurulması önerilir. Bugün UEFI için tavsiye ettiğimiz işletim sistemi Windows 10 64 Bit'tir.

Son düzenleme:
Belki size cevap olabilir.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…