Üniversitede 2 senelik bölümden sınavsız geçiş

firatness

Femtopat
Katılım
6 Mayıs 2023
Mesajlar
78
Dostlar selam, bir arkadaşım bana üniversite sınavları-üniversite okuma hakkında şöyle bir bilgi verdi, konu içeriğini tam bilmiyorum ama bu konuda bilgilendirir misiniz lütfe?

Üniversite sınavına giriyorsun düşük puan da olsa bir örgün eğitim yazıyorsun herhangi bir bölüm sonra örgünü dondurup açıktan 2 senelik yazıyorsun, açıktan sınavsız geçiş oluyor gibi bir şey dedi ama nedir işin astarı bilgilendirir misiniz?

Teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sınavsız ikinci üniversite programından bahsediyordur.

Günümüz itibari ile bu imkanı tanıyan 4 üniversite var. İstanbul Üniversitesi, (Eskişehir) Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, (Erzurum) Atatürk Üniversitesi.

Bildiğim kadarı ile illa da örgün de okumak gerekmiyor, açık öğretimde de okuyorsanız başvurabililyorsunuzdur ancak ilgili kurum ile iletişime geçip teyit etmekte fayda var.

YKS'den bir puan alıp bir yere yerleşin sonra başvuru tarihleri arasında bu 4 üniversiteye sunmuş oldukları bölümlere yıllık harçlarını ödeyerek başvurabilirsiniz.

Halen herhangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenci veya mezun iseniz bu hakka başvurabilirsiniz ama galiba kurumunuzda en azından 1 yıl okumuş olmalısınız. Yani YKS'den puanı aldım, tercih yapıp yerleştim hemen 2 hafta içinde de bu programa başvurdum oluyor mu bilmiyorum. Yine ilgili kurumu arayıp teyit etmenizi öneririm.

Lisans mezunu veya öğrencisi iseniz ilgili kurumun bu program için açmış olduğu hem lisans hem de önlisans bölümlerine, Önlisans mezunu veya öğrencisi iseniz açılmış olan sadece önlisans bölümlerine başvurabilirsiniz.

Eğitimler açık öğretim uzaktan eğitim, yüz yüze değil. Devam zorunluluğu bildiğim kadarı ile yok. Dersler kimisi canlı kimisi kayıttan.

Sınavlar ise yüz yüze. Kayıt olacağınız kurumun "X Üniversitesi Sınav Merkezleri" diye aratırsanız varsa bulunduğunuz ildeki sınav merkez/merkezlerini öğrenebilir, yoksa mecbur o listedeki başka bir yerde sınava girersiniz. Pandemi döneminde sınavları online'dı ancak artık yüz yüze. Harçlar geçen sene yıllık 750 küsürdü bu sene 1500 küsür. Mezuniyet belgesi veriliyor. Bildiğimiz ikinci üniversite okuyorsunuz.


Hangi bölümlere başvurabileceğinizi kurum belirliyor, internet sayfasından hangi bölümlerin açıldığına bakabilirsiniz. Bildiğim kadarı ile kontenjan yok. Zaten online, maksat hem imkan tanınmış olsun hem de harçlarla biraz bi gelir olsun. Bazı kişiler (mesela ben ancak vazgeçtim, kayıt olmadım) bilgisayar programcılığı gibi bir ön lisans okuyup sonra "Dikey geçiş sınavı" ile mühendisliğe tamamlama yönünde planlar yapabiliyor -ancak dgs kontenjanı az, rekabeti çok olan bir şey olduğu akıllardan çıkmamalı ve açıkçası başlıca plan bu olmamalı. Bu işe koyulmanın başlıca planı başvurduğunuz bölümü okumak olmalı.
 
Son düzenleme:

Yani Ankara üniversiteye 2 yıllık sınavsız gidebilir miyiz?
 
Konu tekrar canlanmışken bir düzeltme yapayım;


Bunu gelecekte okuyan kişi siz yine de kurumunuzla iletişime geçin ancak anladığım kadarı ile beklemenize gerek yok. YKS'den çıkıp bir kuruma kayıt olduktan sonra başvuru tarihleri arasında "sınavsız ikinci üniversite" ile alan kurumlara kayıt yaptırabilirsiniz.

Yani Ankara üniversiteye 2 yıllık sınavsız gidebilir miyiz?

Anladığım kadarı ile siz de meslek lisesi mezunları için olan cevabınıza burada kavuşmuşsunuz. Bağlantıda da bahsedildiği gibi önce YKS'ye girmeli ve bir yere kayıt olmalısınız. Ardından "sınavsız ikinci üniversite" programından yararlanabilirsiniz ancak dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. Bunlardan ilki YKS ile lisans bölümüne yerleşirseniz bahsettiğim program ile hem açılmış olan lisans hem de ön lisans bölümlerine, eğer YKS ile ön lisans bölümüne yerleşirseniz bu programdaki sadece ön lisans bölümlerine başvurabilirsiniz. Ayrıca şu hususa da dikkat edilmeli.

Bir diğer önemli şart ise YKS'den aldığınız puan ile Ankara Üniversitesi'nin herhangi bir bölümüne kayıt olduysanız "sınavsız ikinci üniversite" ile tekrardan Ankara üniversitesine yani halihazırda öğrenci olduğunuz (tahminen mezun olduğunuz durumda da) kuruma başvuramazsınız. Örnek vermek gerekirse hali hazıra Ankara üniversitesinde X bölümü öğrencisiyseniz bu program kapsamında Ankara üniversitesinde açılmış hiçbir bölüme başvuramazsınız.

Başka önemli husus ise mezun olduğunuz veya halihazırda öğrencisi olduğunuz bölüme bu program kapsamında başka üniversiteler olsa dahi başvuramazsınız. Örnek vermek gerekirse Marmara üniversite'sinde bilgisayar programcılığı öğrencisi veya mezunu iseniz "sınavsız ikinci üniversite" programı kapsamında İstanbul, Ankara, Anadolu, Atatürk fark etmez hiçbirinde tekrardan bilgisayar programcılığı bölümüne başvuramazsınız.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…