Sınavsız ikinci üniversite programından bahsediyordur.
Günümüz itibari ile bu imkanı tanıyan 4 üniversite var. İstanbul Üniversitesi, (Eskişehir) Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, (Erzurum) Atatürk Üniversitesi.
Bildiğim kadarı ile illa da örgün de okumak gerekmiyor, açık öğretimde de okuyorsanız başvurabililyorsunuzdur ancak ilgili kurum ile iletişime geçip teyit etmekte fayda var.
YKS'den bir puan alıp bir yere yerleşin sonra başvuru tarihleri arasında bu 4 üniversiteye sunmuş oldukları bölümlere yıllık harçlarını ödeyerek başvurabilirsiniz.
Halen herhangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenci veya mezun iseniz bu hakka başvurabilirsiniz ama galiba kurumunuzda en azından 1 yıl okumuş olmalısınız. Yani YKS'den puanı aldım, tercih yapıp yerleştim hemen 2 hafta içinde de bu programa başvurdum oluyor mu bilmiyorum. Yine ilgili kurumu arayıp teyit etmenizi öneririm.
Lisans mezunu veya öğrencisi iseniz ilgili kurumun
bu program için açmış olduğu hem lisans hem de ön lisans bölümlerine, ön lisans mezunu veya öğrencisi iseniz açılmış olan
sadece ön lisans bölümlerine başvurabilirsiniz.
Eğitimler açık öğretim uzaktan eğitim, yüz yüze değil. Devam zorunluluğu bildiğim kadarı ile yok. Dersler kimisi canlı kimisi kayıttan.
sınavlar ise yüz yüze. Kayıt olacağınız kurumun "X üniversitesi sınav merkezleri" diye aratırsanız varsa bulunduğunuz ildeki sınav merkez/merkezlerini öğrenebilir, yoksa mecbur o listedeki başka bir yerde sınava girersiniz. Pandemi döneminde sınavları Online'dı ancak artık yüz yüze. Harçlar geçen sene yıllık 750 küsurdü bu sene 1500 küsur. Mezuniyet belgesi veriliyor. Bildiğimiz ikinci üniversite okuyorsunuz.
Hangi bölümlere başvurabileceğinizi kurum belirliyor, internet sayfasından hangi bölümlerin açıldığına bakabilirsiniz. Bildiğim kadarı ile kontenjan yok. Zaten Online, maksat hem imkan tanınmış olsun hem de harçlarla biraz bir gelir olsun. Bazı kişiler (mesela ben

ancak vazgeçtim, kayıt olmadım) bilgisayar programcılığı gibi bir ön lisans okuyup sonra "dikey geçiş sınavı" ile mühendisliğe tamamlama yönünde planlar yapabiliyor -ancak DGS kontenjanı az, rekabeti çok olan bir şey olduğu akıllardan çıkmamalı ve açıkçası başlıca plan bu olmamalı. Bu işe koyulmanın başlıca planı başvurduğunuz bölümü okumak olmalı.
Bu yazımızda sizlere ikinci üniversite ile ilgili en çok gelen soruları ve cevaplarını paylaşacağız... İkinci Üniversite kayıt koşulları neler
www.basarisiralamalari.com