Üniversitede makale yazmak

JanerKabardey

Hectopat
Arkadaşlar, amacım yurt dışında Master'a kabul almak olacak merak ediyorum, yazın mesela bir hocayla araştırma yapayarak iyi ya da kötü ( yayınlanmasada olur ) bir makale çıkarmak istiyorum. Bu makale herhangi bir alanda olabilir mi yoksa benim ilgilendiğim bir alanda mı olmak zorunda örneğin yapay zeka?
Ve kesinlikle 4 Yıllık eğitim hayatı içinde araştırma yapacak hoca bulabilir miyim?
Hiç bulamama gibi bir durum olur mu? Çok korkuyorum bulamazsam diye.

Makale yazabilmek için bir alanda uzmanlığınız olmalı. Öğrenci olarak yaptığınız araştırmalar ile makale yazamazsınız.

Makale biraz iddialı duruyor öğrenci tezi şeklinde çalışabilirsin. Bir de tez yazmanın yöntemleri var. Araştırma yöntemleri ve teknikleri adında bulabilirsin. Belki bir hoca ilgilenip belirlediğiniz vakitlerde seninle beraber araştırabilir ama en azından yazdığın tezin içeriğini sana bırakıp, sana projen tamamlanana kadar danışmanlık yapabilen hocalar bulursun.

Ya bi makale değil bı kağıt yayınlamakta olur
Yani hoca ile çalışma o araştırmaya katkı sağlama vs açısından

Ya bi makale değil bı kağıt yayınlamakta olur
Yani hoca ile çalışma o araştırmaya katkı sağlama vs açısından
Tez konunu belirleyip, yardımcı olur musunuz diye hocalarına ders sonlarında gidip sor. Kabul eden hoca seni yönlendirir zaten. Çok endişelenme.

Ben yüksek lisansta yaptığım ödevi, hocamın önerisiyle makaleye çevirmiştim ve hocamla beraber (tamamen aslında bana ait, hoca iki cümle ekledi ya da eklemedi) özel sayı çıkaran akademik dergilerden birinde yayınladık, sonra da muhtemelen hocamın profesörlük dosyasına girdi o yayın. Yani öğrenciyken de makale yayınlarsın, master ya da doktorada isen. Lisansta hocayla çalışman icap eder. Bir makale yazıp sonrasında akademik yol izlemekse amaç, tabii ki makaleni kendi uzmanlaşmak istediğin alanlar üzerinde yazman çok daha mantıklı. Hoca bulamama gibi bir durum olur mu, olabilir fakat arayan bulur. Neticede hocalar da bu işin yazım, araştırma vs.sini hakkıyla yapacak bir öğrenciye hayır demez, kendisi bi editörlük yapar sonra da adını atar en başa, gönderir bi dergiye.

Bu lisans sürecinde hoca ile araştırma yapmak istiyorum İngilizcem çok yeterli bir seviyede değil (Geliştireceğim) çok da önemli mi ?

Hoca bulamama gibi bir durumun olacağını zannetmiyorum. Bazı hocalar çok ilgilidir, mesela bir hocamız 3-4 kişiye yardım ediyor tezler için. O yüzden şu anda tez düşünmek için erken.

İngilizce önemli tabii ki. Yabancı dildeki kaynaklardan yararlanacaksın ister istemez.

Çok teşekkür ederim efendim

Master yaparken yürüttüğümüz ödevler (makale veya tez formatında olanlardan bahsediyorum) bir yayın potansiyeli taşıdığı takdirde hoca birkaç düzenleme yapıp ismini atar ve bilumum yere gönderilir.

Lisans için bu süreç hem çok zor hem de garip olur. Garip diyorum çünkü en başta bunun metodolojisini bilmen gerekir ilâve olarak apa kurallarına, Word kullanımına ve intihal gibi unsurlara hakim olman gerekir çünkü hoca bu işlerle vakit kaybetmek istemez. En azından sosyal bilimler de okuyorsan bu tarz ders müfredatınız da vardır benim tavsiyem bu dersi alıp öyle bu işlere girişmen.

Araştırma konusu hocanın da hakim olduğu veya araştırma isteğinizin ortak olduğu bir alan olmalı ki süreç iki taraf içinde ki özellikle senin açından işkenceye dönüşmemeli. Bu iş üç-beş makale, bir iki kitap okudum o konu hakkında yazdım demekle olmuyor ciddi bir araştırma ve okuma süreci seni bekliyor. Yazdıklarım karamsar gelebilir, gelmesin ben lisans dönemimde bu hatayı yaptım sende yapma diye bu minvalde yazdım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…