Üniversiteye gidilmeli mi?

Swaxys

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba herkese. Ben 11. sınıf meslek lisesine gidiyorum ve gelecekte ne yapacağım konusunda oldukça kararsızım. Seneye stajım var; fabrikalarda kendimi beğendirip orada kalınır mı diye düşünüyorum. Ama bir yandan da üniversiteye gitmek istiyorum.

Pandemiden sonra maalesef matematik ve sayısal dersleri hiç yapamıyorum; 3. sınıf matematiği bile yok diyebilirim. Yine de çalışmak istiyorum. Sizce şu an başlasam 12. sınıfa kadar bir şeyler başarabilir miyim?

AÖF olabilir; kolay ve basit bir bölüm olduğu sürece örgün eğitim de olabilir. Bölüm tavsiyesi ve gelecekte ne yapmam gerektiğine dair fikir ve önerilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Kardeşim derslerine çalışırsan bir yere kadar toparlayabilirsin. Ama öz disiplinini sağlaman lazım. 1.5 yıl vaktin var neredeyse. İstediğin bölüm yada alanla ilgili eğitim almaya yetecek kadar puan alabilir misin onu bilemeyiz. Fabrikanın çalışmış olduğu alan ve senin olurda orada çalışmaya başlarsan yapacağın işi, koşullarını ve gelirini araştırmanı tavsiye ederim. Günümüz koşullarında yetecek diye düşünürsen fabrikadan devam edebilirsin. Bu dönemde olabildiğince çabuk iş hayatına başlamak lazım. Hevesin varsa oku. Ama fabrikaya girip çalışırken de AÖF de okuyabilirsin. Lisede eğitim aldığın alanda çalışıp sonra istersen AÖF bölümlerinden birine başlamak senin adına mantıklı olur gibi. Şansın açık olsun.

Ya sırf matematik yapamıyorsun diye buraya bağlaman çok saçma. İlla ki yaparsın matematiği zaten 11.sınfıın bitmesine 130 gün gibi bir şey var + 12.sınıf var daha. Bu sürede çok rahat kavrar ve gelişirsin yani. Yani tabii önce kendine sor ve düşün istiyor muyum diye, zorla okumanın bir manası cidden yok, zaten okul hayatına girdiğimden beri derslerle uzaktan yakından alakam yoktu nitekim Lise de özel okulda olmasaydım 2 kere falan kalmıştım çoktan. Ben mesela istemeden zorla okuyorum ve bana da bir şey katmıyor öyle boş gidip boş geliyorum. Ve emin ol adam da mental falan da bırakmıyor bu. O yüzden eğer dışarda çalışma fikri sana yetiyorsa veya Aile mesleğiniz varsa git geç zaten bu dönemde Tıp dışında (ki bizim ülkede gene pek saygı duyulmuyor) cidden başka bir şey okunmaz. Yurt dışı elzemdir artık kendisini geliştirebilecek adam en maksimum dışarı da geliştirir.

Pandemiden sonra maalesef matematik ve sayısal dersleri hiç yapamıyorum; 3. sınıf matematiği bile yok diyebilirim. Yine de çalışmak istiyorum. Sizce şu an başlasam 12. sınıfa kadar bir şeyler başarabilir miyim?
Yaparsın. Önemli olan yapamıyorum edemiyorum gibi psikolojiye girmek yerine olacak, yapacam gibi bir psikolojiye girebilmekte. Başlangıçta zorlanacaksın ama adım adım ilerlersen, yapabileceksin. Bir eşik vardır o eşiği geçesiye kadar sabredeceksin sonra zorlanmadan hızlanacaksın. Ancak eşiğin seviyesi kişiden kişiye değişir. Ne zaman bu eşikten geçeceğini bilemeyeceksin. Acaba yanlış mı yapıyorum doğru mu ilerliyorum derken yapman gerekenleri adım adım yaptığında farkında olmadan o eşiği geçmiş olacaksın. İstikrar ve sabır gerek.

Matematiğe nasıl çalışılır.

Yapamadığın anlamadığın her şeyi hocalarına, arkadaşlarına en kötü burada sor. Anlamıyorum diye kendi başına duvar örme. Hayatta her daim ekiple hareket etmekte fayda var. O yüzden yapamadığında birilerine sormaktan destek almaktan çekinme. Bu sorulur mu bunu sorarsam rezil olur muyum gibi kapılma yani.

Genel olarak ders çalışma programı.

AÖF olabilir; kolay ve basit bir bölüm olduğu sürece örgün eğitim de olabilir. Bölüm tavsiyesi ve gelecekte ne yapmam gerektiğine dair fikir ve önerilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.
Her bölümün kendine göre bir zorluğu vardır. Bölüm bu şekilde seçilmez. İlgi alanlarına göre bir bölüm seçersin. Mezun olduktan sonra hızlı iş bulabilmek için derslerine çalışırken bir taraftanda bölümünle alakalı sektörün beklentisine göre skill setini artırırsın. Önemli olan senin ne istediğin. Bölüm tavsiyeleri kişinin kendi ilgisi ve alakası olan bölümlere göre olacaktır.
Şu ana kadar şunu yaparım bunu yaparım gibi hangi meslekleri düşündüysen, bir kağıda yaz artı ve eksi olarak avantajlarını ve dezavantajlarını belirle. Sonra en yüksek puanı alan meslek için artık ne yapman gerekiyor ise ona göre bir rota çiz kendine.

Mesleğin ile alakalı ingilizce gerekiyor ise ingilizce geliştirmek için her gün hikaye kitapı oku.

Not: Şu an bir çıkmazdasın, gün gelecek yetişkin olduğunda iş hayatında, kurduğun yuvanda bu şekilde çıkmaza gireceğin zamanlar olacak. Şu an ki zamanını, mentalini geliştirebilmek için bir fırsat olarak gör. Şu anki durumun psikolojini bozabilir seni zor duruma sokar ama, yetişkin olduğunda bu tarz bir durumdan çabucak çıkmanın yollarını bulmak zorunda olacaksın çünkü kapıda ödenmesi gereken borçlar duracak. Mentalin sağlam ise bu tarz zor durumlardan hızlıca çıkabilirsin.

Ya sırf matematik yapamıyorsun diye buraya bağlaman çok saçma. İllaki yaparsın matematiği zaten 11.sınfıın bitmesine 130 gün gibi bir şey var + 12.sınıf var daha. Bu sürede çok rahat kavrar ve gelişirsin yani. Yani tabii önce kendine sor ve düşün istiyor muyum diye, zorla okumanın bir manası cidden yok, zaten okul hayatına girdiğimden beri derslerle uzaktan yakından alakam yoktu nitekim lise de özel okulda olmasaydım 2 kere falan kalmıştım çoktan. Ben mesela istemeden zorla okuyorum ve bana da bir şey katmıyor öyle boş gidip boş geliyorum. Ve emin ol adam da mental falan da bırakmıyor bu. O yüzden eğer dışarıda çalışma fikri sana yetiyorsa veya aile mesleğiniz varsa git geç zaten bu dönemde tıp dışında (ki bizim ülkede gene pek saygı duyulmuyor) cidden başka bir şey okunmaz. Yurt dışı elzemdir artık kendisini geliştirebilecek adam en maksimum dışarı da geliştirir.

Teşekkürler hocam.

Yaparsın. Önemli olan yapamıyorum edemiyorum gibi psikolojiye girmek yerine olacak, yapacağım gibi bir psikolojiye girebilmekte. Başlangıçta zorlanacaksın ama adım adım ilerlersen, yapabileceksin. Bir eşik vardır o eşiği geçesiye kadar sabredeceksin sonra zorlanmadan hızlanacaksın. Ancak eşiğin seviyesi kişiden kişiye değişir. Ne zaman bu eşikten geçeceğini bilemeyeceksin. Acaba yanlış mı yapıyorum doğru mu ilerliyorum derken yapman gerekenleri adım adım yaptığında farkında olmadan o eşiği geçmiş olacaksın. İstikrar ve sabır gerek.

Matematiğe nasıl çalışılır?

Yapamadığın anlamadığın her şeyi hocalarına, arkadaşlarına en kötü burada sor. Anlamıyorum diye kendi başına duvar örme. Hayatta her daim ekiple hareket etmekte fayda var. O yüzden yapamadığında birilerine sormaktan destek almaktan çekinme. Bu sorulur mu bunu sorarsam rezil olur muyum gibi kapılma yani.

Genel olarak ders çalışma programı.

Her bölümün kendine göre bir zorluğu vardır. Bölüm bu şekilde seçilmez. İlgi alanlarına göre bir bölüm seçersin. Mezun olduktan sonra hızlı iş bulabilmek için derslerine çalışırken bir taraftan da bölümünle alakalı sektörün beklentisine göre skill setini artırırsın. Önemli olan senin ne istediğin. Bölüm tavsiyeleri kişinin kendi ilgisi ve alakası olan bölümlere göre olacaktır.
Şu ana kadar şunu yaparım bunu yaparım gibi hangi meslekleri düşündüysen, bir kağıda yaz artı ve eksi olarak avantajlarını ve dezavantajlarını belirle. Sonra en yüksek puanı alan meslek için artık ne yapman gerekiyor ise ona göre bir rota çiz kendine.

Mesleğin ile alakalı İngilizce gerekiyor ise İngilizce geliştirmek için her gün hikaye kitapı oku.

Not: Şu an bir çıkmazdasın, gün gelecek yetişkin olduğunda iş hayatında, kurduğun yuvanda bu şekilde çıkmaza gireceğin zamanlar olacak. Şu an ki zamanını, mentalini geliştirebilmek için bir fırsat olarak gör. Şu anki durumun psikolojini bozabilir seni zor duruma sokar ama, yetişkin olduğunda bu tarz bir durumdan çabucak çıkmanın yollarını bulmak zorunda olacaksın çünkü kapıda ödenmesi gereken borçlar duracak. Mentalin sağlam ise bu tarz zor durumlardan hızlıca çıkabilirsin.

Çok teşekkür ediyorum hocam sağ olun tavsiyelerinize uymaya çalışacağım mutlaka.

Kardeşim derslerine çalışırsan bir yere kadar toparlayabilirsin. Ama öz disiplinini sağlaman lazım. 1.5 yıl vaktin var neredeyse. İstediğin bölüm ya da alanla ilgili eğitim almaya yetecek kadar puan alabilir misin onu bilemeyiz. Fabrikanın çalışmış olduğu alan ve senin olurda orada çalışmaya başlarsan yapacağın işi, koşullarını ve gelirini araştırmanı tavsiye ederim. Günümüz koşullarında yetecek diye düşünürsen fabrikadan devam edebilirsin. Bu dönemde olabildiğince çabuk iş hayatına başlamak lazım. Hevesin varsa oku. Ama fabrikaya girip çalışırken de AÖF de okuyabilirsin. Lisede eğitim aldığın alanda çalışıp sonra istersen AÖF bölümlerinden birine başlamak senin adına mantıklı olur gibi. Şansın açık olsun.

Hocam genel olarak pek okuduğum mesleği yapmak istemiyorum açıkçası genelde AÖF okuyup KPSS ile yerleşmek aklımda genelde.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı