Merhaba dostlar,
Ben 12. sınıf öğrencisiyim. Ortaokuldan beri derslerle pek ilgilenmedim, hep nasıl kaçarım diye düşündüm. Şimdi çevremdeki herkes stres ve beklenti içinde olunca kendi kendime soruyorum: “oğlum, ne yapacaksın?”
Açıkçası dersler bana işkence gibi geliyor. Sınav konusunu çok arka planda bıraktım. Aile mesleği olarak bir dükkanımız var, acaba oradan devam etmek mi mantıklı olur? Yoksa üniversiteyi tamamen kafadan silmek hata mı olur? İleride pişman olur muyum sizce?
Eğer aile mesleğin sana bir ayda 6 haneli Türk lirası kazandıracak kadar veya o miktara yakın kazandırabilecekse okula gitmemen bir kayıp değil. Özellikle de derslerle pek ilgilenmemiş birisi için.
Dostum gerçekten hiç ilgin yoksa saçma sapan bir üniversitede okuman sadece sana 4 yıllık bir güzel zaman kazandırır. Belki hatta 4 yıllık üniversiteye bile puanın yetmeyecek sadece 2 yıllık kazanacaksın. Bence aile mesleğinden devam edebilirsin. Yoksa asla okulunu okuduğun mesleği yapamayacaksın. Her yerde issiz üniversite mezunu var.
Dostum artık çok okuyan değil çok parası olan saygı görüyor unutma. Öğretmenler de üniversite mezunu kimse saygı duymuyor. Acınası bi duruma geldik yani.Yani fotoğrafçılık yapıyoruz tam bir sayı bilmiyorum tabii gelir konusunda açık konuşmak gerekirse kendi şehrimizde iyi bir fotoğrafçıyız ancak bu şehirde kaldığım için pişman olur muyum uşak gibi küçük bir şehir belki bilmiyorsunuzdur bile üniversite ortamı göremedim diye pişman olur muyum gibi konular var aklımda bir de toplum içindeki görüş lise mezunu mu kalacağım gibi.
Yerinde olsam tamamen aile işini daha da geliştirmeye, büyütmeye odaklanırdım şimdiden. Sınırı şehrin dışına çıkarmaya uğraşırdım.Yani fotoğrafçılık yapıyoruz tam bir sayı bilmiyorum tabii gelir konusunda açık konuşmak gerekirse kendi şehrimizde iyi bir fotoğrafçıyız ancak bu şehirde kaldığım için pişman olur muyum uşak gibi küçük bir şehir belki bilmiyorsunuzdur bile üniversite ortamı göremedim diye pişman olur muyum gibi konular var aklımda bir de toplum içindeki görüş lise mezunu mu kalacağım gibi.
Üniversiteler insana farklı bakış açısı sağlar. Ayrıca meslek çeşidine göre de farklı teknik bilgiler edinebilirsin. Ama bu bilgiler genel olarak bilindik üniversitelerde olur. Çünkü diğer ünv adındaki bacasız fabrikalarda eğitimleri genelde adına "okutman" denen ve benim gibi kaç yılda mezun olduğu belli olmayan kişiler tarafından, ders öncesinde okunarak ve ders esnasında notlardan yazarak eğitim yapılır.
Ünv mezunu diploma sahibi olursunuz. Ama gerçek bir üniversite mezunu zihniyeti veya teknik bilgisine sahip olmanız azdır. Evet Marmara tarih mezunu olup hiçbir şey bilmeyen, hatta kendi adını osmanlıca olarak bile yazamayan kişilerle de tanışabilirsiniz.
Meslek grubuna göre üniversite faydalıdır.
İşinize uygun meslek lisesi veya teknik eğitim veren kurslarda faydalıdır. Asıl sorun ister üniversite ister lise mezunu ol, güncel teknik bilgi ve tecrübeden uzak kalmamak.
4 yıl ünv de bilgisayar mühden mezun olup, bir kere bile bilgisayar başında oturmamış; bir bilgisayarın tüm bileşenlerinin ne olduğunu bilmeyenler ile çok tanıştım. Ve o kişiler şu an özellikle kamuda ihale maddelerini hazırlayıp, ihale onaylayan kişiler olduğunu bilmek de çok üzücü.
İlk okul mezunu ve Türkçesi de gramer olarak kötü olup, kişisel kullanabileceği bir eski model de olsa bilgisayarı olmamış; fakat dünyada exploit olarak arananlar listesinde top list de bulunanları da biliyorum.
Makine meslek lisesine gitmemiş ama çok harika mekanik aletler üreten kişiler var. Ama onlar bir de meslek lisesine gitmiş olsalardı diye düşünmeden veya mühendislik okusa idi diye düşünüyorum. Bazen makine mühendislik dersleri alıp da, eline tornavida almayanları da anlamak çok zor.
Kısacası.
Teknik bilgiler çok faydalıdır. Üniversitelerimiz güncel olmasa da teknik bilgi veriyor.
Kendi geleceğiniz için teknik bilgiler edinerek mesleğiniz ve hayatınız için bir plan oluşturun.
Başarılar.