UFO teli kaç W olmalı?

Stucknela

Kilopat
2500W kumtel ısıtıcı kullanıyorum buna 3000W tel alsam sıkıntı olur mu?
Ve farkı ne olur 2500 2300 taksam daha mı az dayanır ya da yüksek W almamın faturaya etkisi olur mu?

Yüksek gücün faturaya etkisi tabiki daha fazla olur. Hatta Watt değeri ile orantılı artacaktır. Ancak sizi de daha iyi ısıtacaktır.

Dikkat edilmesi gereken bir husus da ürünün kendi kablosu ve onu taktığın priz yada tesisat kablosunun özelliğidir. En az 3x1,5 mm² olmak zorunda. Düşük bir ihtimal ama eğer 3x1mm² ise kaldırmaz. Kablolar ısınır ve eriyerek yangın riski doğurur.

Daha once UFO teli alip takmadim ancak teoride bir seyler soyleyeyim. 2500W yerine 3000W takarsan eskisine gore daha fazla akim cekersin prizden. UFO'nun baglanti kablosu daha fazla isinir, kablo izolasyonu yanabilir. Buyuk ihtimalle o kablo tam sinirda tasarlanip cihazda o sekilde uretilmistir cunku her seyin maliyetini dusurmeye calisiyorlar. Yerinde olsam 3000W takmam.

3000W taktigini dusunursek eger 500/2500 oranindan %20'lik artis demektir bu. UFO eskiye gore %20 daha fazla elektrik tuketecek. Ornegin 400 TL elektrik faturasi geliyorken bunun 200 TL'sini UFO tuketiyorsa, 200'un %20'si 40 TL artis ile 240 TL olacaktir. Yeni faturan 440 TL gelir.

2500W yerine dusuk watt tel takarsan daha iyi olur. Elektrik faturan da duser, UFO'nun kablosu da isinmaz yanmaz. 2500 watt a gore daha az enerji tuketeceginden ilk duruma gore daha az isitabilir ancak 2300 - 2500 arasi cok buyuk fark olmadigi icin hissetmezsin.

Kisaca bana gore 3000W degil 2300 veya 2000 takmalisin.

Yüksek gücün faturaya etkisi tabii ki daha fazla olur. Hatta watt değeri ile orantılı artacaktır. Ancak sizi de daha iyi ısıtacaktır.

Dikkat edilmesi gereken bir husus da ürünün kendi kablosu ve onu taktığın priz ya da tesisat kablosunun özelliğidir. En az 3x1, 5 mm² olmak zorunda. Düşük bir ihtimal ama eğer 3x1mm² ise kaldırmaz. Kablolar ısınır ve eriyerek yangın riski doğurur.

Hocam kablolar eriyor prizler alev alıyor yaşadım hepsini kablo neyse de priz neden erir ki ya? Yani ben 3x1, 5 mm kablo alsam kaldırır değil mi 3000W ı? Bir de 3x1mm ne oluyor buradaki rakamlar hangisi kablonun kalınlığı oluyor? Binada topraklama yok 3X dediğin kablo topraklamalı sanırım öyle mi?

Daha once UFO teli alip takmadim ancak teoride bir seyler soyleyeyim. 2500W yerine 3000W takarsan eskisine gore daha fazla akim cekersin prizden. UFO'nun baglanti kablosu daha fazla isinir, kablo izolasyonu yanabilir. Buyuk ihtimalle o kablo tam sinirda tasarlanip cihazda o sekilde uretilmistir cunku her seyin maliyetini dusurmeye calisiyorlar. Yerinde olsam 3000W takmam.

3000W taktigini dusunursek eger 500/2500 oranindan %20'lik artis demektir bu. UFO eskiye gore %20 daha fazla elektrik tuketecek. Ornegin 400 TL elektrik faturasi geliyorken bunun 200 TL'sini UFO tuketiyorsa, 200'un %20'si 40 TL artis ile 240 TL olacaktir. Yeni faturan 440 TL gelir.

2500W yerine dusuk watt tel takarsan daha iyi olur. Elektrik faturan da duser, UFO'nun kablosu da isinmaz yanmaz. 2500 watt a gore daha az enerji tuketeceginden ilk duruma gore daha az isitabilir ancak 2300 - 2500 arasi cok buyuk fark olmadigi icin hissetmezsin.

Kisaca bana gore 3000W degil 2300 veya 2000 takmalisin.

Mantıklıymış hocam evet bunu yapayım ben zaten uzatma da dayanmıyor.

Hocam kablolar eriyor prizler alev alıyor yaşadım hepsini kablo neyse de priz neden erir ki ya? Yani ben 3x1, 5 mm kablo alsam kaldırır değil mi 3000W ı? Bir de 3x1mm ne oluyor buradaki rakamlar hangisi kablonun kalınlığı oluyor? Binada topraklama yok 3X dediğin kablo topraklamalı sanırım öyle mi?
Faz, nötr ve topraklama olmak üzere 3 tel var. İkinci sayı ise bu tellerin kesit alanını gösterir. Yani her biri 1,5 mm² kesit alanlı 3 tel varsa 3x1,5mm² denir.

1mm² bakır tel için tek başına teorik olarak 10 Amper akım verilebiliyor diye hatırlıyorum. Buna alüminyum alaşım girerse veya izolasyon olursa tabi daha da düşebilir. Bu kablo kalınlığı 2000 W altı cihazlarda olabilir. Bu ve üzerinde ise kesinlikle daha kalını lazım. 3000 W ise 1,5mm² telin sınırlarına yakındır. Eskiden ısıtıcı 2500 W ise kesin kendi kablosu 3x1,5mm² dir. Bu bilgiler kablonun üzerinde kabartma veya boyalı baskı olarak yazar. 3G1 veya 3G1,5 gibi farklı notasyonları da görebilirsin.

Şimdi gelelim senin kablo ve priz erime meselesine. Uzatma kablosu kullanıyorsan en büyük risk burada başlıyor. Çoğu markette hazır satılan uzatma kabloları 3G1 kablodur. Kesinlikle kablosu senin ısıtıcıyı kaldırmaz. Kalitesiz mal ise priz kısımları da kaldırmaz. Uzatma kablosu şart ise 3G1,5 kablolu olanı arayıp bulacaksın veya gerekirse kendin kabloyu, prizi ve fişi ayrı ayrı alıp hazırlayacaksın. Bu kablo her elektrikçide olur. Duvar prizleri de dandik değilse 3000-3500 W kaldırıyor. Tesisatta ise genelde 3x2,5 veya 3x1,5 olur. Topraklamasız eski bina ise 2x1,5 olabilir. Yani şu an duvar prizi ve tesisattan yana sorun çıkmayacağımı umuyorum. Ancak aynı prize paralel başka kuvvetli cihaz takma. En fazla telefon falan şarj edersin.

Sonuç olarak mümkünse 2500 W üzerinde tel almamanı ve bu seviyeden aşağıda alsan bile uzatma kablosu gereksinimini kaliteli olan bir ürünle halletmeni tavsiye ederim. Kendin 3x1,5 kablo ile hazırla.

Son düzenleme:
Faz, nötr ve topraklama olmak üzere 3 tel var. İkinci sayı ise bu tellerin kesit alanını gösterir. Yani her biri 1,5 mm² kesit alanlı 3 tel varsa 3x1, 5mm² denir.

1mm² bakır tel için tek başına teorik olarak 10 amper akım verilebiliyor diye hatırlıyorum. Buna alüminyum alaşım girerse veya izolasyon olursa tabii daha da düşebilir. Bu kablo kalınlığı 2000W altı cihazlarda olabilir. Bu ve üzerinde ise kesinlikle daha kalını lazım. 3000W ise 1, 5mm² telin sınırlarına yakındır. Eskiden ısıtıcı 2500W ise kesin kendi kablosu 3x1, 5mm²dir. Bu bilgiler kablonun üzerinde kabartma veya boyalı baskı olarak yazar. 3G1 veya 3G1, 5 gibi farklı notasyonları da görebilirsin.

Şimdi gelelim senin kablo ve priz erime meselesine. Uzatma kablosu kullanıyorsan en büyük risk burada başlıyor. Çoğu markette hazır satılan uzatma kabloları 3G1 kablodur. Kesinlikle kablosu senin ısıtıcıyı kaldırmaz. Kalitesiz mal ise priz kısımları da kaldırmaz. Uzatma kablosu şart ise 3G1, 5 kablolu olanı arayıp bulacaksın veya gerekirse kendin kabloyu, prizi ve fişi ayrı ayrı alıp hazırlayacaksın. Bu kablo her elektrikçide olur. Duvar prizleri de dandik değilse 3000-3500W kaldırıyor. Tesisatta ise genelde 3x2, 5 veya 3x1, 5 olur. Topraklamasız eski bina ise 2x1, 5 olabilir. Yani şu an duvar prizi ve tesisattan yana sorun çıkmayacağımı umuyorum. Ancak aynı prize paralel başka kuvvetli cihaz takma. En fazla telefon falan şarj edersin.

Sonuç olarak mümkünse 2500W üzerinde tel almamanı ve bu seviyeden aşağıda alsan bile uzatma kablosu gereksinimini kaliteli olan bir ürünle halletmeni tavsiye ederim. Kendin 3x1, 5 kablo ile hazırla.

2500W aldım ısı telini. Dediğin gibi elektrikçiden 3x1, 5 kablo alacagım sanırım mecburiyet artık. Ama mesela uzatma değil de prizdir veya uzatmanın ucundaki ısıtıcının fişini taktıgım üçlünün falan yanması değişik geliyor kablo fazla ısındığından mı eriyor bunlar acaba? Yani kablo kaldırmadıgından ısınıyor bu da çevresindeki plastikleri eritmesine mi sebep oluyor acaba?

Uzatma kablosunun fişi, kablo içindeki tel, priz gözlerindeki metal yuvaların hepsi kaliteli olmalı. Eğer bunlar kaldıramayacak kadar kalitesizse ısınan metalik parça temas ettiği plastiği de eritir.

Bir de priz gözlerinde yaşanan ekstra bir sebep var. Hatta bu duvar prizlerini bile eritebilir. Eğer fişteki pinler veya priz gözündeki metallerde kararma(paslanma veya ark etkisi) varsa veya bu gözlerdeki metaller gevşeyip fişlerin pinlerini yeterice sıkı kavramazsa iletim zayıflar ve elektrik akımında küçük küçük atlamalar oluşur. Yani senin kolay kolay görüp duyamayacağın küçük kıvılcımlar atar ve bu da ciddi bir ısınmaya sebep olur. Eski bir priz ise yenisini almakta fayda var. Gidip bir elektrikçiden sağlam (gerekirse tekli) kauçuk kaplamalı bir dişi fiş, bir erkek fiş ve arasına 3x1,5 kablo alıp hazırlayabilirsin. Eğer malzemede bir sorun yoksa bir daha erime ısınma sorunun olmayacaktır. Eğer bu tarz durumlar için özel uzatma kabloları varsa onları da alabilirsin. Bazı iş makineleri için olur.

Uzatma kablosunun fişi, kablo içindeki tel, priz gözlerindeki metal yuvaların hepsi kaliteli olmalı. Eğer bunlar kaldıramayacak kadar kalitesizse ısınan metalik parça temas ettiği plastiği de eritir.

Bir de priz gözlerinde yaşanan ekstra bir sebep var. Hatta bu duvar prizlerini bile eritebilir. Eğer fişteki pinler veya priz gözündeki metallerde kararma(paslanma veya Ark etkisi) varsa veya bu gözlerdeki metaller gevşeyip fişlerin pinlerini yeterice sıkı kavramazsa iletim zayıflar ve elektrik akımında küçük küçük atlamalar oluşur. Yani senin kolay kolay görüp duyamayacağın küçük kıvılcımlar atar ve bu da ciddi bir ısınmaya sebep olur. Eski bir priz ise yenisini almakta fayda var. Gidip bir elektrikçiden sağlam (gerekirse tekli) kauçuk kaplamalı bir dişi fiş, bir erkek fiş ve arasına 3x1, 5 kablo alıp hazırlayabilirsin. Eğer malzemede bir sorun yoksa bir daha erime ısınma sorunun olmayacaktır. Eğer bu tarz durumlar için özel uzatma kabloları varsa onları da alabilirsin. Bazı iş makineleri için olur.

Fırını çalıştırdıgım bir priz yandı bayağı alev almıştı direk kabloyla bağladım prizi söküp şu an sıkıntı yok demek ki prizde paslanma falan vardı dediğin gibi orayı priz takmadan kullanıyorum da bu ısıtıcıyı taktıgım prizde de erime var hafif hafif kabarma ve siyahlık falan oluyor komple prizleri yenilemek lazım sanırım. Bilgi ve öneriler için teşekkür ederim hocam.

Viko priz, öznur veya HES 3*2, 5 milimetrekare kablo alın. Bu arada kablo uçlarında da viko kullanın. Rahatiniza bakın.

Öznur internette var da elektrikçilere sormak istedim aslında internetten alırım kalıtesiz olur falan diye. Zaten metresi 20 TL civarı öznur a kalite dersen alayım internetten ama 2,5 mm kalın olmaz mı?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı