Biraz bilgim var ama hiç tecrübem yok, oyun saatim yok Classic UO'da. Dilimin döndüğü kadarıyla anlatırsam, bildiğim kadarıyla bir grup yazılımcı tamamen açık kaynak kodlu olacak şekilde sıfırdan kodladı Ultima Online'ı. Bu sayede oyunun mekanikleri biraz daha günümüze uygun hale geldi. FPS mesela 30'dur bildiğimiz UO'da. Burada 60 destekliyor. Çapraz koşma yoktu hatırlarsanız, burada var. Büyülerin de tepki süresi vs geliştirildi. Taming olayı tamamen elden geçirildi. Tamelediğiniz yaratıklar çok daha tutarlı hareket ediyor. Gibi gibi detaylandırılabilir. Bildiğimiz remake/remastered arası bir düzlemde yani Classic UO
Ama ClassicUO'ya bağlı sunucuların kaç oyuncusu var, ne kadar aktif onu maalesef bilmiyorum. Yalnız ben de izlediğim kadarıyla yorum yaparsam, oyun DAHA OYNANABİLİR olmuş diyebilirim. O eski göz yoran client yerine daha modern bir client olması güzel bir özellik.
Tabii bir de en güzel artısı açık kaynak kodlu olmasından ötürü virüs vb riskler taşımıyor olması. Bazı Türk UO sunucuları maalesef zamanında bu yola girmişti mesela. Şu andaki Knight Online private serverlar gibi kendilerine ait client kullanan sunuculardan uzak durmak lazım. Hele ki oyun içi bir şeyler almayı düşünüyorsanız... Çoğu UO sunucusu bağış ve oyun içinde binek, kıyafet vs gibi kozmetik ürünler satarak ayakta kalıyor. Bildiğimiz Razor kullanan, orijinal client üzerinden erişilen sunucularda problem yok. Ama kendi setup dosyasını indirten sunuculara dikkat etmek lazım.
Bu açıdan ClassicUO bence değerli bir hareket. Kendi setup ve clientlerini kullanıyorlar. Ama kaynaklar herkese açık... Her isteyen, bu işten anlayan insan dosyaları tek tek inceleyebiliyor, gerekirse inceletebiliyor, şikayette bulunabiliyor. Bu da virüssüz, şüphesiz, temiz oyun demek. Eğer yeterince aktifse, iyi bir tercih kağıt üstünde.
Tarayıcı tabanlı performans nasıl bilmiyorum ama benim de takip ettiğim birkaç yayıncı genelde clientini kullanıyor. İyi performansı var dediğim gibi. Hele ki bir de tarayıcıda da o performansı veriyorsa helal olsun derim galiba sadece