Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik veya Lojistik bölümleri için üniversite tavsiyesi

KeremKutayK

Decapat
Katılım
11 Eylül 2021
Mesajlar
85
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, geçenlerde uluslararası ilişki istiyordum artık uluslararası ticaret ve işletmecilik veya lojistik bölümlerine karar kıldım ve üniversitelerine baktım ki İstanbul'da devlet olarak sadece Boğaziçi var ki ben orayı kazanamam. Yani gözümü vakıf olarak %100 burslu üniversitelere diktim. Haliç Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, İstanbul Topkapı Üniversitesi var. Bir de uluslararası ticaret ve lojistik bölümünde sanırım kto karatay ve Maltepe üniversiteleri var. Dediğim gibi bu üniversiteler nasıl üniversiteler? Aralarında hangisi daha iyi? Ve biliyorsanız bahsettiğim 2 bölümün dersleri nasıl zorlukta?
 
Merhabalar ben yeni atanan biriyim dolasıyla bende uluslararası lojistik yönetimi bitirdim.
İlk başta kontrol etmen gereken durum hangisi hazırlık dersi veriyor.
Eğer İngilizce seviyen iyiyse zaten sınavı geçer lisans derslerine başlarsın ama yok tekrar edeyim dersen hazırlık İngilizce eğitimde önemli bir adım.
Daha sonra hazırlık ardından hangi üniversite dersleri İngilizce olarak veriyor. Bana kalırsa tekrar %100 İngilizce okurum. Okumayı seviyorsan eğer çeviriler yaparak iyi seviyede İngilizce öğrenirsin.
Zaten sektörde İngilizce öğrenemezsen eğer iş bulmak zorlaşır.
Ardından staj problemi yapabiliyorsan eğer 1 yada 2. sınıftan itibaren hatta 4 yıl boyunca kısa tercihen uzun staj bulmaya çalış. Herkes sana erken diyecek ama 3-4 e geldiğinde uzun dönem staj bulman kolaylaşacak ve bu stajlar sana işini garantileyecek.

Şimdilik bunları önerebilirim. Ayrıca devlette çalışmak istersen eğer. Ticaret ve lojistiği barından bölümü seçersen KPSS alanında daha çok tercih verebilirsin.

Bunu anlamak için 2023/2 KPSS tercih kılavuzunu açabilirsin. Bölümün kodu ile kaç tane alım yapmış bakabilirsin. 2023 yılı istisna çünkü 1500 kişi aldı ondan öncesine bakarsın.
 

Hocam merakımdan soruyorum ne iş yapıyorsunuz ya da yapıyorlar yurt dışından gelen malları kontrol etme ve yönlendirme filan mı?
 
Hocam merakımdan soruyorum ne iş yapıyorsunuz ya da yapıyorlar yurt dışından gelen malları kontrol etme ve yönlendirme filan mı?
Eğer özel sektörü soruyorsanız. Genel anlamda ortada var olan ürünü müşteri ile satıcı arasında köprü kurmak. Bazı şirketler bu iki nokta arasında köprü görevi görür ve aracı olmayan şirketler için araç temin eder ve sadece araç temin ettiği için araç kiralama ücreti alır hazır lojistik firması varsa oradan kiralar komisyon kazanır. Bazı şirketler ise tamamen tüm süreci yürütür. Klasik olarak tüm süreci takip eder fatura yazılır ürün üretimden son aşamaya kadar olan tüm süreci sürdürür.
Atandığım yerde ise henüz yarım gün gittim ve iş yükü ağır değil. Yapılan iş de benzer işler.
 
Hocam öncelikle hayırlı olsun, bu konuya denk geldim yazmak istedim. Mahzuru yoksa bölümle ilgili size bir şey sormak istiyorum. Genel olarak 3 yıl boyunca alımların azalacağı belirtildi lakin KPSS açısından ilerisi için lojistik bölümünün geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz, yani şimdiden sonra bile okunur mu? Birde mezun sayısı olarak yığılma olduğunu düşünüyor musunuz, örneğin edebiyat ve tarih gibi bölümlere bitti diyorlar size göre bu lojistik için de geçerli mi?

Umarım istediğimiz yerlerde oluruz hocam.

Orada mısınız? @4PieD

Hocam tercih edilmeli mi olumlu olumsuz düşünceniz nedir? @4PieD

@4PieD Tercih dönemi yaklaştı güncel açıklama şansınız var mı rica etsem?
 
Son düzenleme:
Merhabalar bayram sebebiyle aile yanına taşındım. Tercih zamanı tam olarak hangi gün son gün? @izayoi

Direkt lojistik okumak yerine Uluslararası Ticaret ve Lojistik okumak da faydalı. Çünkü ben devlet Demir yollarına başvurmak istediğimde o alana ticarette okutanlar da başvuru yapıyorlardı fakat ticaret alanındaki bölüme sadece lojistik okuyanlar başvuru yapamıyordu. O yüzden daha genel bir bölüm seçebilirsin.

Bölüm seçerken öncelik olarak ne istediğini iyi belirlemek lazım.

Özel sektör veya devlet? Kesin devlet diyeceksen eğer. Geçmişteki alımlara bakıp puanlara göre değerlendirmek lazım. Eğer bir bölümde puan 75 e kadar düşüyorsa atanmanız daha kolay olur ama puan hiçbir şekilde 85-90 altına düşmüyorsa iş zorlaşır.

Kısacası seçtiğin bölümlerin KPSS puan atamalarına bakmak lazım. Unutmamalısın alan sınavı da var. Alan sınavları sana daha iyi meslekler sunar ve daha iyi maaş sunar ama ilk sınavla atanırsan o da en düşük memur maaşı sunar. Şu aşamada bölüme karar vermen daha mantıklı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…