Great689
Kilopat
Daha fazla
Hayır, olmaz.Yeni bir UPS aldım. Fakat aklımı karıştıran birkaç soru var. Ben bu UPS'in kendi fişini direk şebeke prizine bağlayamıyorum çok uzak çünkü. Ben de tek çözüm olarak bir uzatmalı altılı prizi direk şebekeye bağlayıp, ardından UPS'in kendi fişini de bu prize bağladım. Bunda bir sorun olur mu?
Kablo uzadıkça akım ve voltaj düşümü olur. PC vs. bunları direkt UPS'ye bağlaman daha verimli olur. Ara kablonun yaratacağı direnç sebebi ile, ara kablo ile UPS'ye bağlı cihazlar voltaj ve akım düşümü nedeni ile UPS'den daha fazla güç çeker. Yani cihazların atıyorum toplamda 100W gereksinimi var. Bu gereksinimi karşılamak için UPS 120W çıkış vermek zorunda kalır. Çünkü 20W kablo direncinde kaybolur. Bu da elektrik faturasına yansır. Ayrıca UPS yeterince güçlü değil ise: UPS'nin ısınmasına ve git gide veriminin düşmesine neden olur. UPS için de sağlıklı değil.Ayrıca UPS'in arkasında 4 adet çıkış var. Yine aynı şekilde bir altılı priz aldım ve monitör, kasa, ve modemi bu altılı prize takıp, altılı prizi de UPS'in tek çıkışına bağladım. Burada da sorunum tek çıkışa bağlamak hepsini bir sorun yaratır mı?
Akım korumalı prizler sadece yüksek akımı engeller. İçlerindeki regülatörler de voltaj ve akım düşümüne sebep olur. UPS üreticileri hangi regülatöre sahip priz takacağınızı bilmediği için, toptan yasaklıyorlar. Bazı regülatörler UPS'nin verimini düşürür ya da çalışmasını bile engelleyebilir olacağı için...Bu kullandığım uzatmalı prizler akım korumalı prizler değil. Bir yerde okudum, akım korumalı priz bağlamayın UPS'lere yazıyordu.
Gerek yok.Son soru olarak da UPS'i gece PC ile işim bittiğinde kapama tuşu ile kapatabilir miyim?
UPS içerisinde bir miktar elektrik depolayarak akümülatör görevi görüyor ve ani voltaj dalgalanmalarını engelliyor. UPS'i direkt prize takmadan isterseniz 10 farklı uzatma kablosuyla da bağlasanız aynı işi görecektir. UPS arkasına bağladığınız 6'lı priz ile bilgisayarı sorunsuz kullanabiliyorsanız UPS çıkışı hepsine yetiyor demektir bunda da bir sorun yok. Akım koruma işini zaten UPS fazlasıyla yaptığı için akım korumalı kabloya gerek yok. Akım korumalı kablo UPS'e bir zarar verir mi bilmiyorum ancak normal bir uzatma kablosu işinizi görür. Gece ya da kullanmadığınız zamanlarda UPS dahil her şeyin prizini çekin. Ya da UPS'i düğmesinden kapatın. Evet kapatabilirsiniz.
Hayır, olmaz.
Kablo uzadıkça akım ve voltaj düşümü olur. PC vs. bunları direkt UPS'ye bağlaman daha verimli olur. Ara kablonun yaratacağı direnç sebebi ile, ara kablo ile UPS'ye bağlı cihazlar voltaj ve akım düşümü nedeni ile UPS'den daha fazla güç çeker. Yani cihazların atıyorum toplamda 100W gereksinimi var. Bu gereksinimi karşılamak için UPS 120W çıkış vermek zorunda kalır. Çünkü 20W kablo direncinde kaybolur. Bu da elektrik faturasına yansır. Ayrıca UPS yeterince güçlü değil ise: UPS'nin ısınmasına ve git gide veriminin düşmesine neden olur. UPS için de sağlıklı değil.
O yüzden UPS'nin girişine taktığın/takacağın uzatma kablosunu daha da uzatarak, UPS'yi cihazlarına yaklaştır ki UPS sağlıklı koşullarda çalışsın.
Akım korumalı prizler sadece yüksek akımı engeller. İçlerindeki regülatörler de voltaj ve akım düşümüne sebep olur. UPS üreticileri hangi regülatöre sahip priz takacağınızı bilmediği için, toptan yasaklıyorlar. Bazı regülatörler UPS'nin verimini düşürür ya da çalışmasını bile engelleyebilir olacağı için...
Gerek yok.
Duvardaki priz ile UPS'nin güç girişi arasında salt uzatma kablosu olabilir. Yeter ki UPS'nin güç "çıkışına" uzatma takma.
Daha önce söyledim; iki tane uzatmayı birbirine ekle ve bunu UPS'nin girişine tak. Çok basit yani.Ama benim kasa ve monitörün kabloları da UPS'in çıkışına yetmiyor ki. Ben hep monitör, kasa, modemi uzatmaya takıp, uzatmayı da UPS'in güç çıkışına takıyorum. En azından takmak zorundayım. Başka çarem yok.
Daha önce söyledim; iki tane uzatmayı birbirine ekle ve bunu UPS'nin girişine tak. Çok basit yani.