UPS'e Ait MD-11 Tipi Uçak Kalkış Sonrası Düştü

Emin Dmr

Hectopat
4 Kasım tarihinde, UPS Airlines'e ait McDonnell Douglas MD‑11F tipi kargo uçağı Flight 2976, Louisville Muhammad Ali Uluslararası Havalimanı'ndan kalkışını takiben kısa süre içinde kaza geçirdi. Kalkışın hemen ardından sol motorda bildirilen arıza ve alevlenme seyrine bağlı olarak uçak alçak irtifada kontrolünü yitirdi ve havalimanı yakınındaki bir alana çarparak büyük çaplı bir yangına neden oldu. Ne olduğunu bilemeyiz ancak söz konusu motor patlamasında 1 numaralı motorun parçaları pist etrafındaki çimenlik alana dağılmış durumda.

Kazada uçağın üç kişilik mürettebatı ile yerde bulunan kişiler arasında can kayıpları ve yaralanmalar olduğu, kurtarma ve itfaiye ekiplerinin hızla sevk edildiği bildirildi. Olay yerinde yoğun söndürme ve kurtarma çalışmaları yürütüldü; enkaz etrafında geniş güvenlik ve tahliye tedbirleri alındı. Federal Havacılık İdaresi ve Ulusal Taşımacılık Güvenliği Kurulu olayla ilgili soruşturma başlattı ve bölgeye inceleme ekipleri yönlendirildi.

Kaza yapan uçak kuyruk tescili N259UP olan bir McDonnell Douglas MD‑11F'ydi. Uçağın 1991 üretimi olduğu, daha önce yolcu tipi konfigürasyonunda hizmete girdikten sonra kargo taşımacılığına uygun biçimde dönüştürüldüğü ve uzun yıllardır ticari operasyonlarda görev yaptığı biliniyor. MD‑11 türü, üç motorlu uzun menzilli bir gövde yapısına sahip olup kargo operasyonlarında yaygın olarak kullanılmış, performans ve uçuş karakteristikleri bakımından özel dikkat gerektiren bir platform olarak tanımlanıyor. Nitekim MD‑11 serisi, istatistiksel olarak dünyada en çok kaza yapan ilk 10 uçak tipi arasında yer alıyor.

Telif bilgisi: Florian Venus

Olayla ilgili resmi soruşturma tamamlanana kadar kazanın kesin nedeni hakkında spekülasyon yapmak doğru değildir; yetkili kurumların yayımlayacağı raporlar ve teknik bulgular, kaza nedeninin aydınlatılmasında belirleyici olacaktır.
Gelişmeler ve resmi açıklamalar geldikçe bu konu yeni güncelleme mesajları şeklinde güncellenecektir.
Sizin bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir?

UPS Airlines Flight 2976 - Wikipedia (Biliyorum yabancı dilde kaynak ancak bu kaza için daha pek Türkçe kaynak çıkmadı).

Son düzenleme:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Benim aklıma American 191'de olduğu gibi motorun ciddi bir şekilde hasar görüp hidrolik ve aerodinamik yapıya zarar geldiği geliyor. Yoksa bu tür Trijet'lerin kalkışta geriye kalan 2 motorla kalkışı çok alçaktan olsa bile tamamlaması gerekli.

Bir şeyler söylemek için henüz çok erken. Bana Air France 4590'ı hatırlattı.

Bir şeyler söylemek için henüz çok erken. Bana Air France 4590'ı hatırlattı.

Evet, ancak MD-11 serisi özellikle kaza istatistiği çok yüksek olan bir model hocam. SwissAir 111 olsun, FedEx 80 olsun.

Şöyle bir görsel buldum ancak düşen uçağa mı ait olduğunu anlayamadım. Eğer ciddi anlamda aitse American 191 benzeri bir vaka olur bu hocam.

Son düzenleme:
Maalesef havacılık hakkında tek bilgi birikimi 3-5 uçak kazası raporu veya 737 belgeseli izlemek olan tipleri kendini FAA, NTSB çalışanı seviyesinde sanıp saçma sapan şeyler söyleyip ortalığı karıştırıyor. Ana akım medya da sırf tıklanma uğruna çarpıtmaktan kaçınmıyor. Gerçi bu kaza ülkemizi pek ilgilendirmediği için ana akım medya bu kazayla pek ilgilenmez.

Kazanın oluş şekli çok acı, tüylerim diken diken oldu. Sebebi merak etmiyor değilim çünkü önceki MD-11 kazalarının çoğundan farklı olarak inişte değil kalkışta olmuş. İnişte olsa önceki kazalar gibi tasarımın getirdiği kontrol zorlukları denilip geçilirdi belki ama bu ilgi çekici. Motor bağlantı parçaları koptu diyenleri bile gördüm. Tabii saçma sapan komplolar yerine kaza raporunu bekliyorum. Gına geldi büyük oyun görücülerden.

3-5 uçak kazası raporu izleyerek FAA çalışanı sanan kişilerden kastınız ben veya buradaki diğer kişiler değil, değil mi hocam? Ben sadece ilgimi çeken bir konu hakkında haber yaptım. Kazanın sebebi bilinmiyor ancak motor kopmuş galiba. Bu da aklıma geçmişte yaşanan American 191 kazasını getirdi. Aynı uçak tipi olmasa bile MD-11, o kazada kırıma uğrayan uçak olan DC-10'un devamı.

Yok hocam burada o kadar deli insanlar yok çok şükür. Ana akım ve sosyal medyaya benim lafım. Lastik patlamasına bile skandal skandal diye manşet atmışlıkları var bunların.

Yok hocam burada o kadar deli insanlar yok çok şükür. Ana akım ve sosyal medyaya benim lafım. Lastik patlamasına bile skandal skandal diye manşet atmışlıkları var bunların.

Maalesef bende görüyorum hocam, her uçağın Airbus olduğunu düşünenleri bile görmüştüm. Konuya geri dönersek uçağın kalkamaya çalıştığı videoda uçağın kuyruğundaki motordan uçak motoru "compressor stall" olmuş gibi anlık bir alev bırakıyor. Bu neden kalkamadığını açıklar belki. Ancak resmi kaza raporu gelene kadar bunlar sadece bir iddiadan ibaret. Geçmişte American Airlines 191 sefer sayılı uçuşunda yaşadığı motor kopması burada da olmuş olabilir. Şiddetli patlama sırasında ise hidrolik ve aerodinamik yüzeyi zarar gördüğü için uçak kalkamamış olabilir yani.

Evet, hepsi mantıklı geliyor. Sanki ben de bir videoda kuyruktaki motordan anlık alev çıktığını gördüm ama video kalitesi yüzünden emin olamadım kuyruktaki motordan çıktığına. Bakalım ne çıkacak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…