Upwork'te iş yapmak

scorpion75

Hectopat
Yer
istanbul
Daha fazla  
Meslek
Grafiker, fotoğrafçı
96 yılından beri matbaalarda grafikerlik yapıyorum. Artık ana gelirimi maaştan freelance işlere çevirmek gibi bir düşüncem var. Bir süre önce upworke üye oldum fakat işlere teklif vermeme rağmen hiçbir iş alamadım. Tecrübeli arkadaşlardan nasıl başlamam ilk işi nasıl alabileceğim hakkında bilgi rica ediyorum. Şu kredi sistemi tam olarak nedir? 5 dolarlık işe 50 kredi veren oluyor. Bildiğim kadarıyla 1 kredi 0,15 dolar. Bunun mantığı nedir? Şimdiden çok teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir işi ne kadar çok istediğini gösteriyor gibi düşün. Sen 5 kredi harcarsın müşterinin gördüğü ilk kişisindir. Ancak ben 6 kredi harcayarak girerim sen 2. olursun. Atılan her proposaldada geriye düşersin. 96 yanından bu yana hiç freelance iş almadıysan işin zor. Portföyünü sun insanlara.

Öncelikle Upwork iş yapma olsalığının en yüksek olduğu freelance sitesi ancak bu demek değil ki ha deyince iş bulabileceksiniz. Başlarda çok sancılı olacak muhtemelen ancak birkaç iş yaptıktan sonra açılır. Bir kere maaştan Upwork'e geçiş yapacaksanız yüksek komisyon oranlarını da göz önünde bulundurun artı olarak şirket açmanız ve vergilendirme yapmanız da gerekecek aldığınızı paranın %50'sini göremeyeceksiniz bile buna da dikkat edin.
Çok güzel bir portföy hazırlamanız lazım.

Ben tasarımcıda ziyade baskı öncesi hazırlık uzmanıyım. Yani işim işleri baskıya uygun hale getirmek. Burada da bir sürü ufak edit işleri var benim kolayca yapabileceğim. Hedefim bu tarz işler. Ayrıca profesyonel fotoğrafçıyım. Photoshop editleri benim için çok kolay. Vergi kısmını anlamadım yalnız. Benim orda tutturursam ayda kazanacağım 500-1000 dolar civarı para için şirket açmam gerektiğini pek düşünmüyorum.

Ben tasarımcıda ziyade baskı öncesi hazırlık uzmanıyım. Yani işim işleri baskıya uygun hale getirmek. Burada da bir sürü ufak edit işleri var benim kolayca yapabileceğim. Hedefim bu tarz işler. Ayrıca profesyonel fotoğrafçıyım. Photoshop editleri benim için çok kolay. Vergi kısmını anlamadım yalnız. Benim orada tutturursam ayda kazanacağım 500-1000 dolar civarı para için şirket açmam gerektiğini pek düşünmüyorum.

Yok zaten. Vergilendirmeyi gelir göstermek için istersen yapabilirsin. Vergi trafiğinin çok çok altında 1000 dolar. Şansınızı deneyin. Serbest piyasa. Aynı sektördeyiz.

Peki ilk işin tüyosu nedir. 10 dolarlık işe elimdeki bütün krediyi basmak mı? Yoksa süper bir ön yazı mı? Hatta upworkte işveren birini bulup anlaşmalı birkaç iş yapmak mı? O ilk start için bir tüyoya ihtiyacım var. Sonrasında bir sorun yaşayacağımı sanmıyorum.

Yok zaten. Vergilendirmeyi gelir göstermek için istersen yapabilirsin. Vergi trafiğinin çok çok altında 1000 dolar. Şansınızı deneyin. Serbest piyasa. Aynı sektördeyiz.
Nasıl vergilendirmeye gerek yok? Vatandaş olarak kazandığın her kuruşun faturasını kesip vergisini vermek zorundasın. Ki upwork'e vergi numaranı da kayıt ediyorsun. Denetleniyor her şey. O 500-1000 ileride yaptığın bir iş aracılığıyla maliyeye takılırsa devlete bir tane araba hediye edersiniz. Kesinlikle önermiyorum şirketsiz.

Serbest meslek için yazılmış belli bir madde var. Şakaya gelmez, araştırın.

Son düzenleme:
Nasıl vergilendirmeye gerek yok? Vatandaş olarak kazandığın her kuruşun faturasını kesip vergisini vermek zorundasın. Ki upwork'e vergi numaranı da kayıt ediyorsun. Denetleniyor her şey. O 500-1000 ileride yaptığın bir iş aracılığıyla maliyeye takılırsa devlete bir tane araba hediye edersiniz. Kesinlikle önermiyorum şirketsiz.

Serbest meslek için yazılmış belli bir madde var. Şakaya gelmez, araştırın.
Valla hanımefendi ben 47 yaşındayım. 8500 gün prim ödemişim ve bu primin sadece son 365 günü gerçek değerinden yattı. Yatırılmayanda en az 1.5 2 senem vardır. Ve çalıştığım yerlerde ortalama 150-200 kişi çalışıyor. Yani demem o ki ben benim patronlarım vergi kaçırmaktan dertlenmiyorken benim ayda kazanacağım 500-1000 doların sorun olacağını sanmıyorum. Ayrıca KDV ÖTV gibi bir sürü bu paranın vegilendirileceği uygulamamız var. Ama yinede uyarınız kulağıma küpe olsun. Olurda bu rakamları kazanırsam bir mali müşavire durumu danışacağım.

Vallahi hanımefendi ben 47 yaşındayım. 8500 gün prim ödemişim ve bu primin sadece son 365 günü gerçek değerinden yattı. Yatırılmayanda en az 1.5 2 senem vardır. Ve çalıştığım yerlerde ortalama 150-200 kişi çalışıyor. Yani demem o ki ben benim patronlarım vergi kaçırmaktan dertlenmiyorken benim ayda kazanacağım 500-1000 doların sorun olacağını sanmıyorum. Ayrıca KDV ÖTV gibi bir sürü bu paranın vegilendirileceği uygulamamız var. Ama yine de uyarınız kulağıma küpe olsun. Olurda bu rakamları kazanırsam bir Mali müşavire durumu danışacağım.

Sevgili kasa, işverenlerinizin vatandaşlık görevlerini yapmaması insanlara sen de yapma demenizi aklamıyor. Geçmişte ödemediği 1000-1500 dolar vergiden 250.000TL vergi cezası yiyen insanlar mevcut. Özellikle para yurt dışından geliyorsa denetimden de kaçmaz. Oldu ki kaçtı ileride bu abi büyük bir iş kursa ve vergi incelemelerine takılsa yine canı yanacak.

Bu söylediklerimi gerçekten atar olsun diye veya üste çıksın diye söylemiyorum. Konuyu okuyan arkadaşların da canı yanmasın diye diyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bkz. GVK Madde 65

Valla hanımefendi ben 47 yaşındayım. 8500 gün prim ödemişim ve bu primin sadece son 365 günü gerçek değerinden yattı. Yatırılmayanda en az 1.5 2 senem vardır. Ve çalıştığım yerlerde ortalama 150-200 kişi çalışıyor. Yani demem o ki ben benim patronlarım vergi kaçırmaktan dertlenmiyorken benim ayda kazanacağım 500-1000 doların sorun olacağını sanmıyorum. Ayrıca KDV ÖTV gibi bir sürü bu paranın vegilendirileceği uygulamamız var. Ama yinede uyarınız kulağıma küpe olsun. Olurda bu rakamları kazanırsam bir mali müşavire durumu danışacağım.
Patronlar vergi kaçırır bir şey olmaz sen bir kere 20 lira az yatır tepene cokerler. Ülkemizde durum böyle. Büyük sirketlerin vergi borcu seve seve silinir, yaptıkları bu tarz kaçakciliklara goz yumulur ama sahis iseniz o vergiyi öpe öpe alırlar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı