Uygulama yapmak için C++ vs C#

Karlı olup olmaması duruma bağlı, öyle genel bir kural yok. Gerektiğinde jıt bir seçenek olabilir. Özellikle çoklu platform için.

C++ buyuk ve guclu uygulamalar icin daha iyi bir secenek ama mesela fastclicker gibi basit bir uygulamayi Python'la yazmak daha kolay ve zaman acisindan verimli bir yol degil mi?

Oyleyse bu iki dili kavrarsam daha iyi olur benim icin.

C#la pythonun kullanim amaclarini anlatan bi tane mesaj gostersene, bakalim cevap varmista bosuna mi sormusum
Projeye uygun dil secilir. Bir seyi yapmak C++'ta C#'tan 10 kat daha fazla zaman alacaksa, ihtiyacin olan seyleri hizli bir sekilde projeye dahil etmek C#'ta daha kolaysa, C# secersin, C++ degil.
Once dili secip sonra uygulama yazmiyoruz; yazilacak uygulamayi analiz edip dile ondan sonra karar veriyoruz.
C++ her seyi yapabilir ancak her seyi yapabilecek olmasi, her seyi yapmak icin en uygun tool oldugu anlamina gelmiyor. Senin spesifik use case'in icin fazlasiyla uygun. Calistigim sirkette suan Discord benzeri bir servisin server-nodelarini gelistiriyorum. Java ve Spring kullaniyorum, mature ve hizli gelistirme yapabilecegim turden bir ortam sunuyor bana. C++'ta Spring'e yakin olgunluga sahip boost::beast var ama onun kullanimi bu kadar kolay ve hizli degil.

C++ ile ortami hazirlayana kadar, Java ile sistemin yarisini yaziyorum. Hatalari C++'in ki kadar kriptik degil. Ayrica dilin ideolojisi seni daha dayanikli kod yazmaya zorluyor (checked-exceptions, safe memory blocks, safe casting etc). C++'in kendi bir ideolojisi yok. C++ hemen hemen her programlama paradigmasini destekliyor. Sadece OOP degil. Procedural, structured, OOP, functional...

Javascript kullanimi web uygulamalarinda tek code-base sagliyor mesela. (Single code-base programlarin maintaini daha kolay olur. Bir projede ne kadar fazla dil varsa, proje o kadar karmasiklasmaya baslar ve maintain etmesi de o kadar zorlasir.)

Python kullanimi asiri hizli yardimci toollar ve scriptler yazmayi kolaylastirir.
Liste uzar gider. Dillerin secim sebepleri projeye gore degisir demistik zaten. Ama anlasilan daha net bir aciklama gerekiyormus.

Teşekkürler. Her dediginden bir şey ogreniyorum cidden.

2 dakika daha konussak kim bilir kac terim daha öğrenecem.

C++ buyuk ve guclu uygulamalar icin daha iyi bir secenek ama mesela fastclicker gibi basit bir uygulamayi Python'la yazmak daha kolay ve zaman acisindan verimli bir yol degil mi?
Python çok yavaş bir dil ama bir proje geliştirirken sadece hızlı çalışmasına odaklanmazsın, projenin ne kadar kompleks olacağı büyük oranda dile bağlı ve bu zaman-uğraş demek. O yüzden illa çok basit bir uygulama için kullanmak zorunda değilsin dediğim gibi önemli olan projenin ne olduğu, sonra analize göre hareket edersin.

Oyleyse bu iki dili kavrarsam daha iyi olur benim icin.
Bu iki dili kavramak değil olay. Syntax'ları farklı olabilir ama sonuç olarak ikisi de programlama dili, ileride ne zaman hangi dile ihtiyaç duyacağını sen mümkün değil bilemezsin. Kendini sınırlandırmak zorunda değilsin ki. Mesela C# öğrenirken istemsizce Java öğrenmiş oluyorsun. Bahsi geçen dillerin çoğu bağlantılı zaten. Önemli olan gerektiğinde farklı bir dile alışabilmek ki bu da dillerden bağımsız bir beceri.

Çok haklısın, C/C++'ın vurdumduymazlık olayı çok özgür gibi hissettiriyor ama çok temel olması her yerde kullanabileceğimiz anlamına gelmiyor maalesef.

C++ Win32 API ve buna benzer kutuphaneler icin egitim bulmak zor, kendileride zor. Bildiginiz kaynaklar varsa atabilirsiniz. Bazi cevaplari internette bulmak cok zor oluyor.

C++ Win32 API ve buna benzer kutuphaneler icin egitim bulmak zor, kendileride zor. Bildiginiz kaynaklar varsa atabilirsiniz. Bazi cevaplari internette bulmak cok zor oluyor.
1993'ten günümüze kadar senin yaşadığın sorunu başkasının yaşamış olması muhtemel. Türkçe kaynaktan mı bahsediyorsun? Eğitim ile ilerlemen mantıklı değil çünkü.

1993'ten günümüze kadar senin yaşadığın sorunu başkasının yaşamış olması muhtemel. Türkçe kaynaktan mı bahsediyorsun?

Faydali olabilecegini dusundugun kaynaklari atabilirsin. Türkçe olsa daha iyi olur ama olmasa da olur.

Evet, muhtemelen 1993'ten gunumuze kadar yasadigim sorunlari baskalarida yasamistir, niye ki?

Ve bu zamana kadar ogrendigim cogu seyi egitimle ogrendim.
Yani bakiyorum Win32 ile yazilan basit bir koda hiçbir şey anlamıyorum, yapabilecegim bir şey kalmiyor, egitim icin kaynak olsa daha iyi oluyor.

Evet, muhtemelen 1993'ten gunumuze kadar yasadigim sorunlari baskalarida yasamistir, niye ki?
Çünkü bir eğitim setinden çok doğrudan kullanarak öğrenmen daha sağlıklı. Eğer bir sorun yaşarsan (ki öyle olması lazım) nette mutlaka bulursun. Microsoft'ın dokümantasyonları hafife alınmaz onlarla da ilerleyebilirsin.

Yani bakiyorum Win32 ile yazilan basit bir koda hiçbir şey anlamıyorum, yapabilecegim bir şey kalmiyor, egitim icin kaynak olsa daha iyi oluyor.
Maalesef bildiğim bir eğitim seti yok ama bir şey anlamaman gayet normal. Dediğim gibi olay o.

Sorun yok, yazarak ogrenmeyi deneyecegim. Her kodun anlamını ChatGPT'ye sorarım buyuk ihtimal. Bir sekilde öğreneceğim ama en sonunda ogrenmis olucagim bunu biliyorum. Sonucta ogrenenler nasıl ogrendi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…