Uyku sonrası donma sorunu

fıstıklisalam

Centipat
Arkadaşlar geceğim gündüzüm zehir oldu. Bütün hevesim kaçtı. Bilgisayarı toplayalı 15 gün oldu. İlk zamanlar bir iki kere dondu. Kıllanmaya başladım. Format atayım düzelir belki dedim. Düzelmedi. Uyku modunda daha kötü. Ne yaparsam yapayım donuyor. Bazen kasanın içindeki RGB ışıklarına kadar donuyor. Güç düğmesine basarak kapatıyorum. Normal kullanımda pek problem olmuyor. Bir iki defa donmuştur. Ama uykudan sonra bazen donup kendine geliyor bazen gelmiyor. Hatanın hangi donanımdan olduğunu veya yazılımsalsa nereden kaynaklandığını bulamadım. Sistem sıcaklık değerleri stabil. Parçalar aşağıdaki gibidir. Arızayı bulmamda yardımlarınızı bekliyorum. Ekran kartı alacağım ama enerjim kalmadı artık. Her tavsiyeye açığım.
Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB (2x8GB) 3600MHz DDR4 RAM
MSI B450 Tomahawk Max AMD B450 Soket AM4 DDR4 4133(OC)MHz ATX Gaming Anakart
AMD Ryzen 5 3600X 3.8GHz 32MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm
Corsair TX750M 750W 80Plus Gold Modüler Güç Kaynağı CP 9020131 Eu
Samsung 860 Evo 250GB 560MB-520MB/s SATA3 2.5" SSD (MZ-76E250BW)
Corsair iCUE 220T RGB Airflow Tempered Glass USB 3.0 Siyah Mid Tower Kasa
Zotac GT710 GDDR5 2 GB 64 Bit NVIDIA GeForce DX12 Ekran Kartı

Sistem sıcaklığı stabil demişsiniz. Kaç mesela boşta ve yükte?
Bios sürümünü kontrol ettiniz mi? Güncelleme yapabilirsiniz.
Ekran Kartı sürücülerini kontrol edin. Bir arkadaşınızda varsa ödünç alıp başka ekran kartıyla deneyin.
Uyanınca donma oluyorsa. RAM'lerin takılı olduğu yuvaları birbiriyle değiştirebilir.
RAM içim Memtest ile terst yapıp RAM'lerde sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Kardeşim öncelikle geçmiş olsun. Biosun güncel mi öncelikle onu kontrol edebilirsin. Ben 9900K işlemciyi Asus ROG Maximus XI anakarta ilk taktığım da format atarken sürekli belirli bir yer de donuyordu ve format atamıyordum. Bios güncellemesi sonrası anakartın 9900K ile uyumluluk durumu giderildiğini gördüm. Çünkü o anakart 9900K dan önce çıktığı için üretildiği zaman ki içindeki bios uyumlu değildi. Bios güncellemesi sonrası sorunlarım çözüldü. Hayırlı geceler dilerim.

Arkadaşlar geceğim gündüzüm zehir oldu. Bütün hevesim kaçtı. Bilgisayarı toplayalı 15 gün oldu. İlk zamanlar bir iki kere dondu. Kıllanmaya başladım. Format atayım düzelir belki dedim. Düzelmedi. Uyku modunda daha kötü. Ne yaparsam yapayım donuyor. Bazen kasanın içindeki RGB ışıklarına kadar donuyor. Güç düğmesine basarak kapatıyorum. Normal kullanımda pek problem olmuyor. Bir iki defa donmuştur. Ama uykudan sonra bazen donup kendine geliyor bazen gelmiyor. Hatanın hangi donanımdan olduğunu veya yazılımsalsa nereden kaynaklandığını bulamadım. Sistem sıcaklık değerleri stabil. Parçalar aşağıdaki gibidir. Arızayı bulmamda yardımlarınızı bekliyorum. Ekran kartı alacağım ama enerjim kalmadı artık. Her tavsiyeye açığım.
Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB (2x8GB) 3600MHz DDR4 RAM.
MSI B450 Tomahawk Max AMD B450 soket AM4 DDR4 4133(OC)MHz ATX Gaming anakart.
AMD Ryzen 5 3600X 3.8GHz 32MB önbellek 6 çekirdek AM4 7nm.
Corsair TX750M 750W 80Plus Gold modüler güç kaynağı CP 9020131 eu.
Samsung 860 Evo 250GB 560MB-520MB/s SATA3 2.5" SSD (MZ-76E250BW)
Corsair iCUE 220T RGB airflow tempered glass USB 3.0 siyah mid Tower kasa.
Zotac GT710 GDDR5 2 GB 64 Bit NVIDIA GeForce DX12 ekran kartı.

Sorunun ne oldunu görüyorum san ki tam olarak ekran kartın 2 GB mi?
O zaman sen ekran kartını çikart başka ekran kartı varsa öyle dene ya da RAM'dan olabilir bozuk RAM varsa yapabilir.

Sıcaklık görüntülerini aşağıda paylaşıyorum bu sıcaklıklar kasa camı takılı değilken çekildi. cam takılı ikende 1-2 derece oynuyor.
ramlar 2. ve 4. slotta takılı
ramların yerlerini değiştirdim sonuç değişmedi.
tek tek çalışırdım yine değişmedi.
biosa reset attım ayarlardan nafile.
rog strix rt 5700 xt siparişi verdim akşama gelirse onunla denicem birde.
şimdi bios güncelleme işini araştırıyorum. sıfırdan açınca problem yok ama uykudan uyanınca chrome mozilla fark etmiyor hangi uygulamya girersem donuyor kalıyor reset atmak zorunda kalıyorum. ayrıca bütün sürücüler güncel. nasıl bulucam bu problemi
Uykudan sonra ekran geliyor mu? Yoksa karanlık mı kalıyor monitör?
ilk başta donduktan sonra bi kere kendine geliyor ekran kapanıp açılıyordu şimdi de donup kalıyor. çok sabredemiyorum reset atıyordum. şimdi denicem dondurup beklicem bakalım ne tepki vericek.
SSD için firmware güncellemesi dener misiniz? Sorununuz ya bellek ya SSD kaynaklı gibi duruyor.
güncelledim hala devam ediyor

Dosya Ekleri

• sıcaklık1.png
    sıcaklık1.png
    19,4 KB · Görüntüleme: 73
  • sıcaklık2.png
    sıcaklık2.png
    17,5 KB · Görüntüleme: 66
  • sıcaklık3.png
    sıcaklık3.png
    20 KB · Görüntüleme: 73
Son düzenleme:
Hızlı başlatma açıksa kapatın. BIOS güncellemesi varsa yapın, düzelmezse uyku ile alakalı problemler UEFI sistemlerde daha nadir görülmektedir bu yüzden Windows 10'u UEFI kurmadıysanız UEFI olarak temiz kurulum yapın ve bütün sürücüleri eksiksiz yükleyin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı