Uzay boşluğunda baş aşağı kavramı var mı?

omerfaruk3413

Hectopat
Katılım
9 Mart 2020
Mesajlar
33
Aklıma takıldı da uzayda baş aşağı kavramı var mı acaba?
Sonuçta uzayda yer çekimi yok aşağı yukarı kavramı olmaz yani o yüzden baş aşağı dursak beynimize fazladan kan gitmez ya da gider mi bence gitmemeli.
 
Yukarıda dediği gibi uzayda yön kavramı sağ sol gibi yok fakat insan beyninde sıvı veya kulaktaki vertigo ona göre uyum sağlıyormuş bir süre sonra.
Burada da yazmışlar; Upside down or right way up?
 
Bir cismin yörüngesinde durmazsan, birbirini tam olarak dengeleyen kuvvetler etkisinde (zira hiçbir kuvvet olmaması bildiğim kadarıyla mümkün değil) kalırsan baş aşağı kavramı olmayacaktır bence de.

Öte yandan misal Güneş'in yörüngesine takılırsan baş aşağı kavramından bahsedebiliriz. Kendinden Güneş'e doğru olan en kısa yolu gösteren hayali bir dikme çizip de bu dikme üzerinde kalmak şartı ile başın Güneş'e yakın olacak şekilde durursan kan yine başına toplanacaktır.

Baş aşağı kavramını hep beyne fazladan kan gitmesi olarak kullandım ama teknik olarak "aşağı" olmayacağı için baş aşağı hiçbir türlü olmaz.
 
Yön kavramı var ancak baş aşağı diye bir şey yok çünkü yer çekimi yok, yer çekimi olmadığından kan akışıda yönümüze ve konumumuza göre değişmeş.
Yukarı, aşağı, sağ ve soldan bahsediyorum hocam bildiğim kadarıyla uzayda bu yön kavramları yok.
 
Bir yeri referans alırsan olur. Mesela ben hep kendimi referans alıyorum, hiç baş aşağı olmuyor.
 
Yön kavramı var ancak baş aşağı diye bir şey yok çünkü yer çekimi yok, yer çekimi olmadığından kan akışıda yönümüze ve konumumuza göre değişmeş.
Mantıklı.

güneş filan boşver boşluktasın. hiç bir gezegenin çekimine maruz kalmadan.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…