Uzayda yaşam yok mu?

Uzayda yaşam bolca olmasa da evrenin büyüklüğünü düşündüğümüzde milyarlarca, milyonlarca potansiyel gezegen var ve bu gezegenlerde yaşam olmaması ihtimal dışı. Bizden daha ilkel canlılar da olabilir, bizden çok daha gelişmiş canlılar da olabilir. Olmaması daha büyük sürpriz ve Carl Sagan dediği gibi sadece Dünya'da yaşam varsa bu çok büyük bir yer israfı olurdu.

Ayrıca bizler karbon temelli canlılarız diğer gezegenlerde farklı bazlı canlılar olabilir. Hepimizin ana maddeleri aynı.

Venüs ve Mars konusuna gelirsek Venüs'teki 480 derecelik sıcaklık hayat için ideal değil. O kadar sıcak ki uzay araçlarımız detaylı inceleme yapacak konumda değil. Mars da ise şu ana kadar bir şey bulamadık donmuş buzulların altında ilkel canlılar olabilir. Venüs'teki sıcaklıklara dayanabilecek canlıların olması çok zor ama yine de kesin olarak hayır diyecek delimiz yok. Venüs'te olmaması da son derece normal olan bir durum olur. Mars'tan ziyade yaşamı bulmak için en ideal adaylarımız Satürn'ün uydusu Titan ve Jüpiter'in uydusu Europa. Buralarda dünyadaki gibi bir yaşam olmasa da canlılık bulma ihtimalimiz epey yüksek gözüküyor. Titan atmosferi olduğu tespit edilen ilk uydu ve de boyut olarak da Merkür ve Venüs'den daha büyük uydu olmasına rağmen, güneş sistemindeki en büyük uydu aynı zamanda. Boyut olarak Mars ve Dünya seviyesinde.

Ek olarak da hepimizin yapı malzemesi aynı olsa da evrim her zaman aynı sonucu vermediği için kendimiz gibi canlılar bulmamız mümkün değil. Mutlaka diğer canlılar bizden farklı olacaktır.
 
Yaşamın olması için su olması lazım yani hidrojen ve oksijen.

Bu bizim dünyamızdaki yaşam için belirtilen şart.
Eskiden uzay için içinde madde bulunmayan mekan tabiri var idi. Şimdi ise esir/kara maddesi var deniliyor.
Zaman ve bilim değiştikçe bu tanımlar da değişiyor.

Dünyamızdaki yaşam kavramı su--oksiyen-hidrojen kökenli olması gerekiyor.
Lav içinde yaşamın olup olmadı bile soru işareti iken, uzaydaki yaşamı oksiyen ile su zorunluluğuna bağlamak hata olur.
 
Arkadaşlar uzaylı hakkında hep konuşulurken "Zeki" canlı türü deniliyor. Bakteri falan yaşıyor mu da böyle diyorlar? Ayrıca ben hamam böceklerinin yaşayamacağı yer bilmiyorum açıkçası. Neredeyse her yere uyum sağlayan canlılar varken marsta venüste hiç canlı görmediğimizi düşünmüyorum.
Yeterli doğrulanmış bilgi UFO ve diğer uzay canlılarında delil olmuyor. Hep şüpheli!
 
Şu anki teknoloji bilgimizle uzaylı yok demek, okyanusa bir bardak daldırıp burada balina yok demeye benzer.

Günümüz teknolojisiyle bile dünya benzeri onlarca öte gezegen keşfedildi. Bu durumda, insan benzeri canlı barındırma ihtimali olan 10 üzeri gezegen var demek.

Ha şu an ne durumdalar, çoktan öldüler ve o hayaletlerin görüntüsü bize ışık hızıyla ceset gezegenleri mi göstertiyor, yoksa yaşam daha başlamadı daha ilk evrelerini mi yaşıyor? Düşünün 2 milyar yıl önce bu dünya bile insanlar için yaşanılabilir bir gezegen değildi. Ama bak 2 milyar yıl sonra evimde kahvemi içerken sana bu gönderiyi yazıyorum.

Evrende elbette ki bizden başka uzaylılar var ama onları görebilir miyiz? Teknolojimiz yeter mi yoksa aynı yaşam aralığında rastlaşır mıyız bu büyük bir muamma.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı