Video izlemek ve yüksek grafikli oyun oynamanın en zevkli yoludur.
Bu söylediğiniz pek geçerli değil. 2015-2020 aralarında evet, sRGB 100% veya AdobeRGB gibi %90 renk gamı destekleyen tek panel tipi IPS'di, bu sebeple böyle bir algı oluştu ancak özellikle iyi bir VA, DCI-P3 90%+ destekliyor, buna ek olarak mesela G65B gibi bir monitör 1 milyar+ gibi renk desteği var, ek olarak çoğunda HDR 10+ gibi teknolojiler var. IPS de arka aydınlatma çok dandik durduğu için HDR 600 bile kötü gözüküyor.
Oyunlarda renk doğruluğundan çok kontrast ve derinlik önemlidir. Bu sayede ne oluyor? Işık ve gölge oyunları çok daha iyi gözükür, zaten bir oyunda en önemli şey bu. Siyah dengesine hiç girmedim bile.
Yani, şehir efsanesi olan, "IPS, oyunlarda filmlerde daha iyidir" sözünü bir kenara bırakmak lazım diye düşünüyorum.
Tabii bu benim dediğim gerçekten kaliteli bir VA'dan elde edebileceğiniz bir olay. Ben de gözümle, "dandik VA", OLED ve şimdi ekran yanması nedeniyle gerçekten iyi bir VA panele geçeceğim. Dandik VA, önceden kullandığım AOC 24G4X monitörden kesinlikle çok daha iyiydi. Tabii en nihayetinde biraz da zevk meselesi ama OLED'e yakın tecrübe etmek isterseniz VA, LCD paneller içinde en iyisi.
İşin özeti, grafik tasarımcı falansan veya rekabetçi oyun oynuyorsan IPS. Her şeyi kapsayan bir şey istiyorsan VA almalısın.