Valorant için 144 Hz TN monitör önerisi

AhmetSelim52

Decapat
Daha fazla  
Arkadaşlar, ben Valorant ve CS2 oynayan biriyim. Yalnız benim monitörüm yok ve ben monitör arıyorum. İzlediğim videoya göre en az 144Hz 1ms ve TN panel olması iyi olurmuş. Ben 24 inç bir monitör istiyorum.

Bu monitöru hem ASUS diye hem de ucuz olup özellikleri iyi olduğu için almayı düşünüyorum.
Önerilerinizi bekliyorum.

Uyarı! En ucuz monitörleri bakıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Son düzenleme:
Size TN paneli kim önerdi ya da hangi videoda gördünüz bilmiyorum fakat bu fikir çok eskide kalmış bir fikir. Şu an IPS ve VA paneller tepkime süresi olarak TN panellerle eş değer hatta daha iyi bir konumda. TN panellerin leş renkleriyle uğraşmamak için tepkime süresi iyi olan bir IPS panele sahip monitör tercih etmenizde fayda var. Ayrıca paylaştığınız ürün outlet ve ölü pixel çıkma ihtimali vermiş adamlar. Kesinlikle uzak durmanız gerek. Ekte attığım gibi bir ürün seçseniz çok daha iyi olur. Olabildiğince ucuz bakıyorsunuz zaten. Böyle bir şey tercih edebilirsiniz. Hem renk olarak doygun hem de GtG ile 1 ms tepkime süresi veriyor.

Bu monitörün panelinde Ghosting sorunu var mı? Yüksek ihtimalle vardır hocam.

Bu monitörün panelinde Ghosting sorunu var mı? Yüksek ihtimalle vardır hocam.

Düşük bütçelerde ghosting bulunmayan VA monitör bulmanız çok zor zaten. Aslında tam olarak ghosting durumunda da değil. Siyah geçişlerinde gecikmeli kayıp dediğimiz bir mevzudan dolayı siyah renge geçerken renk gecikmeli olarak kayboluyor. Fakat canlı renklerle etkileşimde bu fark hissedilmeyecektir(Oyunlarda belli olmayacak durumdadır). VA panelle ilgili yorumları ve incelemeleride farklı forumlarda görebilirsiniz. Ayrıca bu monitörde eski bir monitör değil. Yeni serilerde panel kontrolcüleri sorunsuz çalışıyor ve panel malzeme kalitesi eskilerine göre çok daha iyi durumda. Bu sebeple Ghosting'i hissetmiş olduğunu söyleyen birinin yorumunuda bulmasıda zor. Tek yaşayacağınız sorun ölü pixel diye düşünüyorum. Sonuçta düşük bütçeli olarak üretilen tüm monitörlerde %10 ihtimalle ölü pixelle karşılaşma ihtimaliniz var.

O zaman IPS tercih etmek çok daha mantıklı değil mi bu bütçede? Oyun oynayan birisi için GTG değerinin bir önemi yok zaten.

O zaman IPS tercih etmek çok daha mantıklı değil mi bu bütçede? Oyun oynayan birisi için GtG değerinin bir önemi yok zaten.

Oyun oynayan biri için aslında GtG değeri önemli (Özellikle rekabetçi oyunlar). MPRT değeri 1 ms olan panellerin büyük çoğunluğu 4-5 ms GtG değerine sahip oluyor. MPRT ile 1 ms olan monitörlerin 1 ms özelliğini monitörün ayarlarından açtıktan sonra da monitörün arkasında ciddi ısınmalarda gözlemleniyor. 1 ms GtG tepkime süresine sahip olan monitörler daha iyidir ve normalde daha maliyetlidir. Rekabetçi oyunlarda özellikle bu değerin çok büyük önemi var. 2 ardışık görüntü aktarımında 1. görüntü 7 ms içinde geldiğinde diğer görüntüde 2 ms içinde geldiğinde (Ekran kartının render edip I/O üzerinden gönderdiği veride) pikseller üst üste yazılır. Panel bize bu görüntüyü aktarırken bir geçiş süresi yaşanır. Aradaki farka yetişemeyen bu pixel renk karmaşasına maruz kalır ve görüntü olarak kötü bir hissiyat bırakır. Oradaki noktaya gönderilen veri bir öncekinde mavi iken sonrakinde gelen görüntü kırmızı ise birleşim esnasındaki 2 ya da 3 mslik aralıkda hem mavi LED hem de kırmızı LED yanacağı için iki rengin karışımı olan rengi görürsünüz. Bu karmaşıklığın en aza indirilmiş haliyle görebilmek için GtG değeri iyi olan bir panel tercih etmeniz gerek. IPS tercih mevzusunda da kesinlikle ucuz IPS ekran tercih etmeyin. Kaliteli renge sahip ve gerçekten tepkime süresi iyi olan IPS paneller üretim açısından da çok maliyetlidir. Ucuza tepkime süresi iyi olduğu iddia edilen piyasada yığında IPS ekran var. Bende de 280 Hz'lik Ucuz bir IPS ekran var ve renkler aşırı kötü. Ayrıca çok uzun süre kullandığımda renklerde solmalar bile görüyorum ve ışık sızmaları da var. ViewSonic marka aldığım yarı fiyatına olan VA panelli, 165 Hz monitörümün renkleri ve dayanıklılığı kat kat daha iyi durumda. Rekabetçi oyunlarda da arada bir fark hissedemediğim için 280 Hz ile 165 Hz bana aynı geliyor.

Hocam bu dedikleriniz forumda karşılaştığım yazılarla bayağı çelişiyor, bilmiyorum.

Hocam bu dedikleriniz forumda karşılaştığım yazılarla bayağı çelişiyor, bilmiyorum.

Başka forumlarda da konuyu inceleyebilirsiniz. Birçok kişi GtG ve MPRT nedir bilmiyor. Ayrıca IPS yapıştırın geçin deyip direk yorumlayıp geçiyorlar. Panel üretim teknolojilerinin gelişmişliği çok önemli. Sonuçta laptoplarda bile IPS panel diye satılan ekranların büyük çoğunluğu %45 NTSC renk kapsamıyla satılıyor ve kişi oyuncu laptopu aldığını düşünürken kalitesiz renklerle oyun oynuyor. Bu konuda bayağı deneyimli biriyim. Bu sebeple tercih yaparken detaylı araştırıp tercih etmekte fayda var. TN panel mevzusunu direk es geçebilirsiniz zaten. Eskiden düşük bütçede 1-5-7 ms tepkime sürelerini sadece TN panellerle veriyorlardı. VA ve IPS panelde bu tepkime sürelerini verebilmek çok ciddi maliyet gerektiriyordu. Şu an VA ve IPS panellerde çok ciddi gelişmeler yaşandığından VA ve IPS panellerde bu tepkime sürelerine rahat bir şekilde ulaşılabiliyor. Eğer ki çelişkili olduğunu düşündüğünüz bir konu varsa detayıyla size yönlendirme sağlayabilirim. Bir de olabildiğince ucuz yolla monitör arıyorsunuz. Bu sizin için bayağı dezavantajlı bir durum. Renk kalitesi ve performans düşük bütçede neredeyse tamamen imkansız durumda. Olabildiğince yardımcı olmak isterim. Sonuçta bir monitör aldığınızda sizi bütçenize göre tatmin edebilmeli.

Hocam haklısınız modelden modele değişebiliyor da düşük bütçede tercih edilen ips panel va panelden daha performanslı değil midir? Forumdakiler bu bütçede kaliteli va panel yok diyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…