Arkadaşlar selamlar. Yardımınıza çok ihtiyacım var.
Vatan Bilgisayar'dan (internetten) AOC monitör siparişi verdim. 1 adet ölü piksel ile geldi. 7 Mayıs fatura tarihi. 12 Mayıs'ta geri yolladım, 14 Mayıs'ta Vatan merkezine ulaştı iade kargom.
Özetle ilk 14 gün içerisinde iade ettim. Müşteri hizmetlerini arıyorum, koşulsuz iade hakkımı kullanmak istiyorum diyorum. Müşteri temsilcisi bana ilk önce servise gidecek, orada kontrol edildikten sonra satış ekibi size iade mi yoksa değişim mi yapmak istersiniz diye soracak diyor. Bu süreç bu şekilde mi işliyor? 20 günden bahsediyorlar. Ve pandemi nedeniyle ancak gelecek hafta servise gönderebileceklerini söylüyorlar. Ne yapmam gerekiyor. 14 günde iade-değişim hakkımı öldürmeye mi çalışıyorlar?
Vatan.com'daki AOC yetkilisi direkt iade hakkın var diyor. Ben memnun kalmadım iade istiyorum diye söyle diyor. Vatan m. temsilcisi farklı bir şey söylüyor.
Zaten bilgisayarı toplarken çok sıkıştırdım bütçemi bir de bu durum beni kötü etkiler ne tavsiyeniz var?
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun.
Aslında hem "Vatan.com'daki AOC yetkilisi" hem de " Vatan m. temsilcisi" doğru söylemiş olabilir. Malın ayıplı olma süreci ile 14 günlük cayma hakkının kullanılması süresi farklı.
Siz, 1 adet ölü piksel nedeniyle malın ayıplı olduğunu ve para iadesi yapılmasını istemişsiniz. Öncelikle ayıplı olan mal için 14 günlük süre bağlayıcı değildir. 2 yıllık zamanaşımı süresine tabi olup 6502 sayılı TKHK m.11'deki seçimlik haklarınızı kullanabilirsiniz. Ancak herhangi bir nedenle cayma hakkınızı kullanmak istiyorsanız 14 günlük süre ile bağlısınız.
Öncelikle 1 adet ölü pikseli program yardımıyla tespit etmişseniz ve genel kullanımınıza etki etmiyorsa, başka bir ifade ile belli olmuyorsa 'önemsiz ayıp' olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla monitör, ayıplı mal hükmünde sayılamayacağı için sözleşmeden dönme (para iadesi) hakkınızı kullanamayabilirsiniz.
Eğer para iadesi almak istiyorsanız size önerilerim şudur;
1- Vatan Bilgisayar'a faturanızla birlikte ürünü beğenmediğinizi (gerekçe bildirmek zorunda değilsiniz) ve cayma hakkını kullanmak istediğinizi belirten bir
mail atın. Mailinizde ayrıca ölü piksel olduğunu da belirtmenizde fayda olur/olabilir. Ancak ölü piksel nedeniyle para iadesi değil de TKHK ilgili maddesine göre
14 günlük cayma hakkınızı kullanmak istediğinizi vurgulayın. Maili, malın size kargo ile ulaştığı tarihten 14 gün içinde, yollamanız gerekmekte. Eğer satıcı diretirse attığınız mail ile birlikte THH'ye başvurursunuz.
2- (Yorumumu geç görürseniz ve) Eğer üstte belirttiğim cayma hakkınızı kaybederseniz ve satıcı para iadesi yapılmamasında diretirse malın ölü piksel içerdiğini ve malın kullanımına engel olduğuna ikna edici gerekçelerle THH'ye başvurmanız ve gerekmektedir.
THH'ye başvuru ve bu başvurunun sonuçlanması uyuşmazlık için yetkili THH'nin iş yüküne bağlı olarak bir kaç hafta sürebileceği gibi 6 ay da sürebilir. Genel olarak nüfus yoğunluğu az olan yerleşim yerlerine göre nüfus yoğunluğu fazla olan yerleşim yerlerindeki THH'de daha uzun sürmektedir.