VDSL internet nasıldır?

mehmetazarkan

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, gelecek ay TTNET ile yaptığım sözleşmeden kurtuluyorum. Az önce superonline müşteri hizmetleri ile görüştüm. Bana ev adresimizde fiber altyapısının olmadığını ve Türktelekom altyapısı ile VDSL verebileceklerini söyledi. 24 Mbps 75 GB AKK 69 TL. Genellikle online oyun oynuyorum. TTNET 16 Mbps ile 95-100 ping alıyordum. VDSL geçersem pingimi düzeltir mi? Fibere göre nasıl, aralarında çok fark var mı?

Güncel...

Merhaba,
Alt yapının yeterli olduğu yerlerde elbetteki ADSL'den iyidir. Fiber'den düşüktür.

Fikir vermesi için aşağıda bazı testler yaparak paylaşımda bulunacağım ve görüş belirteceğim.
1. Testler farklı paketler üzerinde gerçekleştirilmiştir.
2. Testleri hepsi İstanbul Anadolu yakasında farklı bölgelerde bulunan sistemler üzerinde gerçekleştirilmiştir.
3. Testlerde görüldüğü üzere ping reply isteği yahoo.com sunucularından birine ait olan aynı IP adresine yapılmıştır.

Bu durum ortaya şunu çıkarmaktadır.
1. Testlerde ön sıraya geçen Superonline fiber'dir.
2. 8 Mbps kadar olan TTnet ADSL paketi bunu izlemekte, TTnet fiber 3 ncü sırada ve TTnet VDSL de dördüncü son sıradadır.
3. Yukarıdaki duruma göre değerlendirme yapacak olursak, bulunduğunuz bölge altyapısı, telekom binasına yakınlığınız, size internet portunun atanmış olduğu cihazlar ve bu cihazların bağlandığı router lere kadar sizin internet teki ping sürenizi etkilemektedir. TTnet ADSL nin aynı IP adresine ping karşılığında verdiği cevapta bundan dolayı TTnet fiber ve TTnet VDSL nin önüne geçmesine sebebiyet vermiştir.
4. Ancak bu demek değildir ki TTnet ADSL olan paket bir tek bu sunucuya hızlı erişebildiği halde başka sunuculara da diğerlerinden daha hızlı erişecektir.
5. Ayrıca aşağıda tracert durumlarınıda paylaşarak 46.228.47.115 numaralı IP adresine erişebilmek için her bölgede farklı şekilde test etmiş olduğum internetin hangi yolları izlediğini görebilirsiniz.
6. Dolayısı ile başka bir örnekleme de yapacak olursak ben kullanmış olduğum superonline fiber internet üzerinde kendi evimde aynı anda 5 bilgisayarda online bir oyun oynayacak olsam. Aşağıda bulunan 1 TTnet fiber+1 TTnet VDSL+1 TTnet ADSL toplamına yakın seviyede yada daha yukarıda bir performans almam gayet muhtemeldir.
7. Burada erişim seviyenizin hızını 3 ncü maddede belirttiğim etkenler belirlediği gibi bunu tracert raporlarından da aşağıda görmektesiniz ve download/upload hızınızda belirlemektedir.
8. Ayrıca bir online oyun oynadığınız zaman sizin oyun sunucusundan almış olduğunuz paketler download trafiğinizi oyun sunucusuna göndermiş olduğunuz paketlerde upload trafiğinizi etkileyecektir, download+upload trafiğindeki yoğunluğunuz da sunucuya erişiminizi belirleyen ping sürenizi ortaya çıkaracaktır.
9. Her ne kadar TTnet ADSL aynı sunucuya erişimde TTnet VDSL ve TTnet fiberden daha hızlı yanıt almış olsa da aynı sunucu üzerinden yapılacak olan download ve aynı sunucuya doğru yapılacak olan upload işlemlerinde VDSL ve Fiber'in ADSL'den daha hızlı olmaları bandwith seviyelerinin yüksek olmasından dolayı mümkündür.
10. Başka bir örnek verecek olursak: 8/1 Mbps download ve upload trafiğine sahip olan internet yapısı boştayken ping süresinin hızlı olmasına rağmen yük altına girdiği zaman 24/2 seviyesinde olan internet yapısına göre bandwith seviyesinin düşük olmasından dolayı daha yavaş olacaktır ve ping seviyesi de buna bağlı olarak yükselecektir.
11. Sağlıklı bir internete erişebilmek için bir çok neden vardır. Bu nedenlerin toplamı size sağlıklı internet altyapısını sağlamaktadır. Ülkemizde bulunan ve son yıllara kadar neredeyse tekel olarak hizmet veren Türktelekomu yatırımlarını ve kalitesini artırmaması konusunda hala kınayarak (upload trafiği de dahil) ,Superonline yi fiber hizmeti olarak sonradan bu işe girmesi ve yatırımlarını elinden geldiği kadar artırmaya çalışması hususunda tebrik ederek (daha hızlı yayılmaları beklentisi ile) konuya olan cevabıma . koyuyorum. Umarım internet ile ilgili düşüncelerinize fayda sağlar.

Evde kullandığım 50/5 Mbps Superonline fiber internet.

----------------------------
Bir müşterimizde ki 32/2 Mbps TTnet VDSL

-----------------------------
Bir müşterimizde bulunan 24/2 Mbps TTnet fiber

------------------------------

Bir müşterimizde bulunan 8Mbps e kadar olan TTnet ADSL

Son düzenleme:

İlginiz için çok teşekkür ediyorum. Gayet güzel anlatmışsınız. Superonline fiber kullanmayı bende çok istiyorum malesef adresimizde hiçbir firmanın fiber altyapısı bulunmuyor. Bu şartlarda benim en iyi ping değerlerini görmem için ADSL mi VDSL mi tercih etmem gerekiyor?

ADSL ve VDSL pinginizi düşürmez. Aynı şekil de ne kadar yüksek hız'da internet kullanırsanız kullanın pinginiz gene değişmeyecektir. Pingi düşürecek tek şey, fiber optik altyapıdır. Çünkü fiber optik(fiber internet) veri akışını daha hızlı ilettiği için doğal olarak daha iyi ping almanızı sağlayacaktır. Fakat şunu da unutmamak lazım, online oyun oynarken 60 ping alıyorsanız bu en fazla 50'ye düşecektir. Yani o kadar da büyük bir artış beklemeyin. Fakat @Goksel KARVAR arkadaşın dediği gibi; "ADSL'den iyidir. Fiber'den düşüktür."

Benim VDSL 50 Mbps'lik pakete 89 TL vermeme gerek yok o zaman 16 Mbps ADSL'i 55 TL ile kullanmaya devam edeyim.

Eğerki 16Mbps ye kadar download yanlış bilmiyor isem 1 Mbps upload veriyor, İşlemlerinize yeterli geliyorsa elbetteki yükseltmenize gerek yok.

Eğerki 16Mbps ye kadar download yanlış bilmiyor isem 1 Mbps upload veriyor, İşlemlerinize yeterli geliyorsa elbetteki yükseltmenize gerek yok.
Ping harici diğer işlemlerim için yeterli geliyor. Zaten 16 Mbps'yi hiçbir zaman 10 Mbps üstünde almadım. Hep düşük veriyorlar, arayıp sorduğumda ise internet değerleriniz normal diyorlar. 360p üzeri video izleme gibi kötü bir alışkanlığım yok. Çünkü 480p bile hiçbir zaman akıcı biçimde gitmiyor. Açıkçası alıştım bu duruma. Sözleşme bitince rahatlarım diyordum yine hüsran.

Sağ olsun TTnet müşterisi olunca böyle, sizin yerinizde olsam tepki adına superonline ADSL veya VDSL hizmetine geçiş yapardım.

24 Mbps’ye kadar Limitsiz 75 GB VDSL 24 ay boyunca sabit fiyat avantajı ile ayda sadece 59 TL

--
24 Mbps’ye kadar Limitsiz 75 GB Yalın VDSL + ALO Hizmeti ayda sadece 69 TL!

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…