Vega 56 Undervolt anlık donma

Makaleler
3
Yer
Samsun
Daha fazla  
Meslek
-
Selamlar, Sapphire Nitro+ Vega 56 kullanmaktayım. Geçen günlerde Metro 2033 Redux'ta ekran kartımı 2 saat sürenin sonunda 72-74 derecelerde seyrederken gördüm. Genelde kendini 70 derecede frenleyebilen kartı ( örneğin gears 5 ) o derecelerde izlemek garip geldi. Vega'lar için undervolt olayını daha önce duymuştum. Kullanıcılar hem voltajı azaltıp hem de az veya çok performans artışı kazanıyorlardı. Bunun yanında kartın daha serin çalışması da cabası. Dün 6-7 saatimi vererek araştırmaya giriştim, denemelere başladım. 2013' te çıkan Tomb Raider'in Benchmark'ını Max ayarlarda MSI Afterburner ile teste tabii tuttum. Kart fabrika ayarlarında ve dengeli profilinde sabit 220 Watt tüketim yaptığı esnada, çekirdek hızı da 1515 MHz ile 1535 MHz arasında gidip geliyordu.

Kartı saatler sonucunda fotoğraftaki voltaj değerlerine getirdim. Haliyle bir sürü deneme yanılma yapmam gerekti. Bu sabahtan örnek vermek gerekirse aynı testi alttaki görüntüde bulunan değerler ile stabil bir şekilde 1570 MHz'in altına inmeden ortalama 3.5 - 4 FPS artışı sağladım. Tüketim 220 Watt'tan 180-190 aralığına indi. Aynı zamanda da özel fan profili yapıp sıcaklık değerlerini 5-6 derece aşağıya çekmeyi başardım. Kartın bellek hızı ve voltajına hiç dokunmadım. Sorunum da tam olarak burada başlıyor. Bu profili oluşturduktan sonra şu an elimde olan tek oyun olan Tomb Raider 2013'te gerek oyun içinde gerekse test esnasında ara sıra meydana gelen yarım saniyelik görüntü donmasına şahitlik ettim.

Heaven Benchmark 4.0 yükleyip bir de onda test ettim. Benchmark'la alakası olabilir mi bilmiyorum ama gerek fabrika ayarlarında dengeli mod da gerekse oluşturduğum undervolt profilinde anlık donmalar yine yaşadım. Fakat birinde tüketim 220 Watt diğerinde ise 180 Watt oldu. Yarın Steam'den oynanılmaya başlanabilecek Destiny 2' de yeniden test edeceğim. Konu hakkında sizlerin tecrübelerini ve fikirlerini okumak isterim. Yanlış yaptığım bir nokta mı var, belleğe de dokunmam gerekiyor mu?

Edit : Oyunda birkaç dakikadan sonra masaüstüne atma veya bilgisayarı kilitleme problemini UV3 ve UV4 adlı görsellerde bulunan ayarlar ile hallettim. Az önce 35-40 dk boyunca oyun içi test yaptım. Crash problemleri ortadan kalkmış gibi duruyor. Tüketilen watt 170-185 arası değişiyor ki tam istediğim değerleri yakaladım. Çekirdek 1548-1556 arası. Sıcaklık değerleri güzel. Fakat belirli aralıkla olan yarım saniyelik donma aynen devam ediyor

Son düzenleme:
Şahsen fazla abartıya, riske girmenin anlamsız olduğunu düşünüyorum. Birkaç ayarla oynamak yeterli.

Benim şuan 900Mhz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…