Veri yedeklemeyi düzenli olarak çalıştırma

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Giriş.jpg


Bilgisayarınızı virüsler ve truva atları gibi zararlılardan koruyabilirsiniz. Fakat sabit diskiniz ruhunu teslim ettiğinde ne yapacaksınız? Windows 7'de de güvenilir bir veri yedekleme özelliği olmazsa olmazlar arasında.1 Veri yedekleme özelliğini çalıştırma

Img 1.jpg


Eğer Windows 7 kullanıyorsanız şüphesiz verilerinizi sürekli yedeklemenize gerek yok. Zira işletim sistemi ile birlikte gelen yedekleme özelliğini kolayca ayarlayıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Belirli bir sürede karar kıldıktan sonra Windows artık bu görevi otomatik olarak yerine getirecektir. Tek yapmanız gereken yeteri kadar boş alana sahip olan depolama birimini bilgisayarınıza bağlamak. Harici sabit diskler bu iş için biçilmiş kaftan.

Veri yedekleme işlevine “Başlat/ Denetim masası/ Sistem ve güvenlik/ Bilgisayarı yedekle” dizinini takip ederek “Dosyalarınızı yedekleyin veya geri yükleyin” menüsü altında ulaşabilirsiniz.

İpucu

Otomatik veri yedeklemesini daha başlatmadıysanız “İşlem merkezinde” verilerinizi yedeklemeniz gerektiğini bildiren bir uyarı ile karşılaşacaksınız. Buradaki uyarıyı tıklayarak da “Yedekleme ayarla”ya ulaşabilirsiniz.

2 Yedekleme ayarlarını düzenleme

Img 2.jpg


Sonraki adımda yedeklemeyi başlatabiliriz. Buna “Yedekleme ayarla” seçeneğini tıklayarak başlayalım. Kullanıcı haklarını onaylamanızın ardından sihirbaz başlatılacak. Burada ilk olarak verilerinizin yedekleneceği bellek ortamını seçin ve “İleri” seçeneğine tıklayın. Windows 7 sisteminizi tarar ve “Yedeği kaydetme yeri” için alanlar sunar. Bir ağa bağlıysanız verileri alternatif olarak “Ağa kaydet” seçeneği ile de yedekleyebilirsiniz.

Img 3.jpg


Takip eden iletişim kutusunda, neleri yedeklemek istediğinizi belirleyebilirsiniz. “Windows seçsin” ya da “Ben seçeyim” seçeneklerinden birini seçin. Daha önce verilerinizi yedeklemediyseniz “Windows seçsin” seçeneğini tercih etmeniz önerilir. Burada; kitaplıklar, masaüstünde ve standart Windows klasörlerindeki belgeler yedeklenecek. Son olarak Windows 7, bir sistem görüntüsü oluşturacak. Bilgisayarınızın herhangi bir zarar görmesi durumunda bu sistem görüntüsü yardımıyla geri yükleyeme yapabilirsiniz. Seçeneğinizi belirleyip “İleri” seçeneğini kullanın.

İpucu

Kullanıcı tanımlı seçenek

Kullanıcı tanımlı seçimi tercih ederseniz, hangi belgelerin yedeklenmesi gerektiğini kendiniz belirleyebilirsiniz. Bu sayede belirlediğiniz kullanıcılardaki belgeleri ya da amaçladığınız klasörleri yedeklersiniz. Burada da sistem görüntüsü oluşturabilmeniz mümkün.

3 Kendi kurallarınızla yapılandırın

Img 4.jpg


Bir sonraki adımda Windows 7’nin, verilerinizi ne sıklıkla otomatik olarak yedeklemesi gerektiğini belirleyin. “Zamanlamayı değiştir” seçeneğini kullanarak, “Hangi sıklıkta”, “Hangi gün”, “Hangi saat” seçeneklerinden dilediğiniz zaman dilimi ve yedekleme sıklığını belirleyin. “Tamam” ile pencereyi kapattıktan sonra, “Ayarları kaydet ve yedeklemeyi çalıştır” seçeneğini tıklayın. Windows 7 verilerinizi yedeklemeye başlayacak. İlk yedekleme sürecinde tam anlamıyla bir yedekleme gerçekleşirken, sonraki süreçlerde; veriler önceden belirlenmiş kayıt noktaları üzerine yedeklenir. Veri yedekleme sıklığını belirlemediyseniz, yedekleme sonrası da bu alanı düzenleyebilirsiniz.

Bilgi

Bilgisayarınız tatil fotolarınızla dolup taşmış ve siz bu belgelerin yedeklendiğinden emin olmak istiyorsunuz. Bu tür durumlarda “Yedekleme ve Geri yükleme” “Dosyalarınızı yedekleyin” penceresinden seçin, yedekleme başlayacak.

4 Ayarları değiştirme

Img 5.jpg


Veri yedekleme ayarlarını istediğiniz an değiştirebilirsiniz. Bunun için “Yedekleme ve geri yükleme” penceresine adım 1’de gösterildiği gibi ulaşın. “Zamanla” alanından “Ayarları değiştir”e tıklayın. Şimdi verilerinizi yedeklediğiniz sürücüye ulaşabilmek için sihirbaz çalışmaya başlayacak. Buradan yedekleme sıklığı ve zamanı ile ilgili zaman dilimini ayarlayabilirsiniz. Yedeklemeyi bütünüyle durdurmak istiyorsanız, “Yedekle ve geri yükle” iletişim kutusunda sol bölümde yer alan “Zamanlamayı kapat” ve “Evet” seçenekleriyle etkinsizleştirin. Tekrardan bu pencereden “Zamanlamayı aç” seçeneği ile aktif hale getirebilirsiniz.

5 Yedeklenen verileri geri yükleme

Img6.jpg


Yedeklediğiniz belgeleri geri yüklemek için “Yedekle ve geri yükle” penceresini çağırın. “Yedekle” seçeneği altında yer alan “Dosyalarımı geri yükle”yi tıklayın. Açılan pencerede “Dosyalara göz at” ya da “Klasörlere göz at” ı seçin. Takip eden iletişim kutusunda sol bölmede aradığınız öğenin(Dosya ya da klasör) bulunduğu alanı seçin. Sağ pencere yarısında istediğiniz verileri buluncaya sayfayı aşağıya doğru sürükleyin. Yüklemek istediğiniz öğeyi seçin ve “İleri”ye tıklayın. Bir sonraki işlemde dosyaları önceki konumuna geri yükleyin ya da “Göz at” seçeneği yardımıyla bir konum belirleyin. Dosyaların tekrar geri yüklenebilmesi için “Geri yükle” seçeneğine tıklamanız yeterli olur. Eğer aynı isimde başka bir klasör ya da dosya ile karşılaşırsanız, hazırda bulunanla değiştirmeyi ya da her ikisinin kalması arasında bir karar vermeniz gerekebilir. Son olarak “Bitir” seçeneği ile sistem geri yüklemesini kapatın.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı